Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Φθιώτιδα: Προ – Συνέδριο Αγροτουρισμού στην Λαμία

Ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, η εταιρεία ΑΛΦΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ και η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ σας προσκαλούν σε Προ – Συνέδριο Αγροτουρισμού την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας στο Κτίριο 1 στον Ημιώροφο.

Ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, η ΑΛΦΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ και η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ διοργανώνουν την έκθεση «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2011» από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό Συνέδριο Αγροτουρισμού.

Μέσα στο κλίμα προβολής της ιδέας του Αγροτουρισμού αλλά και προώθησης της επιχειρηματικότητας που προκαλεί είναι προγραμματισμένα προς διεξαγωγή Προ – Συνέδρια Αγροτουρισμού με στάσεις ανά την Ελλάδα.

Η πρώτη στάση του Προ – Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη Λαμία να φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Μετά το τέλος του Προ – Συνεδρίου θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Ένωσης Αγροτουρισμού Στερεάς Ελλάδας

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Η ΔΗΜΗΤΡΑ λέει τις αλήθειες για τα …σαλιγκάρια

garden snailsImage via Wikipedia
Στις νέες του εγκαταστάσεις στην Θέρμη  Θεσσαλονίκης που λειτουργεί κανονικά το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης (πρώην ΚΕΓΕ) έκανε μια ενδιαφέρουσα υπεύθυνη εκδήλωση-ενημέρωση για την σαλιγκαροτροφία, στις 6-5-2011 .
Ο κ. Κυριάκος Δογάνης, Προϊστάμενος του Κέντρου  Δήμητρα Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τον  κ. Αβραάμ Νικολαϊδη, ο οποίος απόλυτα  ειλικρινής αναφέρθηκε στο γεγονός  ότι έχουμε νέες εκμεταλλεύσεις σαλιγκαροτροφίας από το 2009 και δεν έχουμε ακόμα σαφή στοιχεία των δυνατοτήτων των νέων εκμεταλλεύσεων, ούτε μπορούμε να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των νέων επενδύσεων.
Με υπερβάλλον ενδιαφέρον είδαμε ενδιαφερόμενους  από πολλά μέρη της Βορείου  Ελλάδος στην κατάμεστη νέα αίθουσα του κέντρου Δήμητρα στην Θέρμη (δίπλα στο κέντρο Υγείας Θέρμης).
Η σαλιγκαροτροφία  είναι ένας ανερχόμενος παραγωγικός  κλάδος με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, όχι όμως μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο στην Ελλάδα (γνωρίζουμε μόνο δύο έρευνες της καθ. Λαζαρίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, της δεκαετίας του 1990) και μπορεί να αφήσει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, ιδιαίτερα αν ασχολείσαι ο ίδιος, είτε να είναι προσοδοφόρα συμπληρωματική απασχόληση.
Τα τελευταία  χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Όμως ένας ενδιαφερόμενος που σκέφτεται σοβαρά να επενδύσει στον τομέα της σαλιγκαροτροφίας, πρέπει να είναι πλήρως και πολύπλευρα ενημερωμένος σε θέματα τεχνογνωσίας που αφορούν την εκτροφή σαλιγκαριών, ούτως ώστε να επιτύχει, και όχι να προβεί σε περιττά έξοδα που θα του αποφέρουν μόνο ζημία.
Το σημαντικότερο  στον αγροτικό τομέα σήμερα, δεν  είναι η παραγωγή. Υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία και υψηλές δυνατότητες  υλοποίησης. Το πρόβλημα και η επιτυχία ή αποτυχία της εκμετάλλευσης  βρίσκεται στην ικανότητα της πώλησης της αγροτικής παραγωγής στον τελικό καταναλωτή, με το όνομα του αγρότη-παραγωγού. Μόνο τότε ο καταναλωτής θα έχει επαφή με τον αγρότη-παραγωγό και ο αγρότης με την υπεραξία των αγροτικών του προϊόντων, που σήμερα καρπούται (για την εργασία που προσφέρει) ο έμπορος (χονδρέμπορος, δίκτυο πώλησης, logistics, λιανοπωλητής).
Το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής, την αναζήτηση διεξόδων στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα από τη σημερινή άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας και την διερεύνηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων άσκησης των αγροτικών επαγγελμάτων.
Συγχαρητήρια  στην επιτυχημένη διοργάνωση της  πολυπληθούς εκδήλωσης στον κ. Κ. Δογάνη και τους συνεργάτες στο κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ. Πληροφορίες για τα πολλά τεχνικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης (τηλ 2310 472 300 & φαξ 2310 473 213).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Κατάληψη κτηνοτρόφων στο εργοστάσιο της Δωδώνης

Το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» πολιορκούν ως αυτήν την ώρα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα.Ορισμένοι από τους καταληψίες έφτασαν ως την αίθουσα που συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας και είπαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα τους.Οι παραγωγοί ζητούν για το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα αύξηση από 1,02 σε 1,06 ευρώ το κιλό και για το αγελαδινό από 0,39 σε 0,45 ευρώ το κιλό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...