Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κρήτη: Οι αγρότες κλείνουν όλες τις εφορίες


Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Κρήτης από τη Δευτέρα, με φόντο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Όπως αποφάσισαν πριν από λίγα λεπτά θα αποκλείσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες τις Εφορίες του νησιού ως πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας για το σκηνικό φορολόγησης που διαμορφώνεται εις βάρος τους.

«Δεν θα το επιτρέψουμε και αυτό» είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και έτσι πήραν την απόφαση.

Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν ξανά για να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες οδηγούνται σε κλιμάκωση όσο παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση.

Έφοδος των "ευρω-ράμπο" στην ΕΑΣ Ρεθύμνου

Στη καρδιά του αγροτικού συνεταιρισμού στην Κρήτη εισχώρησαν οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού ΣΔΟΕ για να διερευνήσουν σοβαρές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλη Αγροτική Ένωση του νησιού φέρεται να παραπλάνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του 2011 με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 4 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τη καταγγελία που έφθασε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης-ΟLAF, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου συμμετείχε πριν από δύο χρόνια σε διεθνή διαγωνισμό υπό την ομπρέλα ιδιωτικής εταιρείας, αναλαμβάνοντας ως ΕΑΣ Ρεθύμνου τη παραγωγή κεφαλογραβιέρας που διατέθηκε σε άπορους της Ελλάδας, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr oι ελεγκτές του OLAF έφθασαν στην Κρήτη για να ελέγξουν σωρεία καταγγελιών για παράνομες επιδοτήσεις ή κοινοτικές ενισχύσεις. Πρώτος σταθμός ήταν το Ρέθυμνο αφού η καταγγελία περί εξαπάτησης των ευρωπαϊκών Αρχών και μάλιστα από μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην καταγγελία αναφέρεται ότι η ΕΑΣ Ρεθύμνου παρήγαγε και προώθησε για να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος 426 τόνους κεφαλογραβιέρας, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το συγκεκριμένο προϊόν παρήχθη αποκλειστικά από γάλα με ΠΟΠ Ρέθυμνου.

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και ένα από τα σοβαρότερα κριτήρια για να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη προσφορά ως η συμφερότερη στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες η ΕΑΣ Ρεθύμνου δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόσο μεγάλες ποσότητες ντόπιου γάλακτος και γι αυτό υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν με πρόσμιξη γάλακτος από άλλες περιοχές και σε κάθε περίπτωση όχι με ΠΟΠ Ρεθύμνου.

Από προχθες οι "ευρώ-ράμπο" κάνουν φύλλο και φτερό τα παραστατικά της Ένωσης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν σε θέση η ΕΑΣ Ρεθύμνου να καλύψει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν επαρκής εξηγήσεις αλλά και στοιχεία για την παραγωγή εκείνης της περιόδου, ενώ ερμήνευσαν την καταγγελία ως προϊόν πολέμου μεταξύ των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το κλιμάκιο του ΟLAF που συνοδεύεται και από έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ Κρήτης, θα συνεχίσει την μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε στο νησί εξετάζοντας και άλλες καταγγελίες που αφορούν είτε περιπτώσεις αγροτών είτε επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν για οποιοδήποτε λόγο με κοινοτικά κονδύλια.

Πάντως για την ιστορία, η ΕΑΣ Ρεθύμνου μαζί με ιδιωτική εταιρεία μόλις πριν από ένα μήνα ανέλαβαν και για το 2013 το έργο για τη δωρεάν διανομή σε απόρους προϊόντων όπως λάδι και τυρί.

rethymnoguide.gr

Η αυτοκτονία τρίτη αιτία θανάτου των αγροτών στη Γαλλία

Συνολικά 417 άνδρες και 68 γυναίκες αυτοκτόνησαν από το 2007 έως το 2009.


Σχεδόν 500 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στις τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού στη Γαλλία την τριετία 2007-2009, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Πρόνοιας (INVS), που δημοσίευσε σήμερα την πρώτη επίσημη έρευνα για το θέμα αυτό.

Η αυτοκτονία έγινε έτσι η τρίτη αιτία θανάτου μεταξύ των αγροτών την περίοδο αυτή, μετά τους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διευκρίνισε το INVS.

Συνολικά 417 άνδρες και 68 γυναίκες αυτοκτόνησαν την περίοδο αυτή, ιδίως πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν στον κτηνοτροφικό τομέα μεταξύ 45 και 65 ετών.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, «το ποσοστό της αφύσικα αυξημένης θνησιμότητας» από τις αυτοκτονίες ήταν «28% το 2008 και 22% το 2009» μεταξύ των ανδρών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

«Οι καταγραφές αυτές συμπίπτουν με την συγκυρία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο τομέας αυτός κατά τη διάρκεια της μελέτης», επεσήμανε το ΙΝVS, επισημαίνοντας την άμεση συσχέτιση της αυτοχειρίας με τις οικονομικές δυσκολίες.

Η μελέτη αυτή «εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την πρόληψη των αυτοκτονιών στον αγροτικό κόσμο, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Γεωργίας τον Μάρτιο του 2011», υπογράμμισε το ίδιο Ινστιτούτο.

Η μελέτη αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή για το λεπτό αυτό θέμα.

Ο αγροτικός τομέας εκμεταλλεύεται το 53,2% του εδάφους της μητροπολιτικής Γαλλίας και σε αυτόν εργαζόταν το 2007 το 3,4% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές

Θα επιδοτείται η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος στα σχολεία όλης της χώρας

Για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας. Το γάλα θα επιδοτείται με περίπου 0,18 ευρώ ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξολοκλήρου (100 % επιδότηση) από κοινοτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι το κοινοτικό αυτό μέτρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γάλακτος και την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα προς το παρόν θα ξεκινήσει με τη χορήγηση γάλακτος σε τρία Δημοτικά σχολεία και δύο Νηπιαγωγεία της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας Αττικής, με φορέα υλοποίησης την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελευσίνας.

Για την υλοποίηση του Μέτρου, υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς, όπως μια σχολική μονάδα, μια σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται και το σχολικό κυλικείο) ή μια οργάνωση που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφαρμογής του Προγράμματος.

Για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλλουν, συνεισφέροντας όλοι από την πλευρά τους, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες και δομές της κάθε περιοχής της χώρας, τηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων στα σχολεία.

Ο Αθ. Τσαυτάρης

«Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, «που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αξιοποίηση και του έτερου κοινοτικού μέτρου για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών σε σχολεία, που αναμένεται και αυτή σύντομα να εφαρμοστεί, πέραν των άλλων, σκοπεύει στην καθιέρωση και υποστήριξη της υγιεινής διατροφής των παιδιών».

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

Φθινοπωρινή γευστική δοκιμή κρασιών


Οι οινοποιοί της Πελοποννήσου διοργανώνουν και φέτος την καθιερωμένη φθινοπωρινή γευστική δοκιμή των κρασιών τους και ετοιμάζονται να ανηφορίσουν σύσσωμοι στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν ότι νεότερο στο σύγχρονο Πελοποννησιακό οινικό οικοδόμημα.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2012, θα περιμένουν τους οινόφιλους ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, από τις 17.00 έως τις 22.00, στο ξενοδοχείο Helectra Palace, για να δοκιμάσουν τα κρασιά τους και να συζητήσουν μαζί τους.

Όπως κάθε χρόνο, θα είναι μια μέρα που θα έχουν την τιμητική τους το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη αλλά και λιγότερο γνωστές ποικιλίες αμπέλου όπως η Κυρωνίτσα, το Μαυρούδι, ο Σιδερίτης, καθώς και τα κοσμοπολίτικα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο. Κρασιά από κορυφαίες ονομασίες προέλευσης, όπως η Νεμέα, η Μαντινεία, η Πάτρα, αλλά και από πασίγνωστες γεωγραφικές ενδείξεις θα σερβιριστούν στα ποτήρια μας.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για τη γευστική δοκιμή τόσο των κλασικών, αγαπημένων ετικετών, όσο και των καινούργιων προτάσεων των Πελοποννήσιων οινοποιών.

Η γνωριμία με τα κρασιά του Πελοποννησιακού αμπελώνα θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση φιαλών magnum από εκλεκτά κρασιά της Πελοποννήσου.

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου μάς προετοιμάζουν, για ακόμη μία φορά, για ένα εξαιρετικά ευχάριστο απόγευμα, μια αξέχαστη οινική εμπειρία δοκιμάζοντας εκατοντάδες κρασιά στην άνετη και άψογα εξοπλισμένη αίθουσα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Wine Plus για λογαριασμό της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου και έχει ελεύθερη είσοδο.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013
17.00 - 22.00
Electra Palace Hotel

Στη εκδήλωση οι Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη – 2013 συμμετέχουν τα ακόλουθα οινοποιεία ανά διαδρομή:

Δρόμος του Κρασιού των Γερανείων
Κτήμα Εύχαρις

Δρόμος του Κρασιού της Νεμέας
Κτήμα Παπαϊωάννου
Κτήμα Παλυβού
Γαία Οινοποιητική
Σεμέλη
Κτήμα Νέμειον
Κτήμα Πυργάκη

Δρόμος του Κρασιού της Αργολίδας
Κτήμα Σκούρα
Οινοποιία Παπαντώνη

Δρόμος του Κρασιού της Αρκαδίας
Κτήμα Σπυρόπουλου
Μπουτάρης Οινοποιητική
Κτήμα Τσέλεπου

Δρόμος του Κρασιού της Ηλείας
Κτήμα Μπριντζίκη
Κτήμα Μερκούρη
Κτήμα Σταυρόπουλου

Δρόμος του κρασιού της Λακωνίας
Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Δρόμος του κρασιού της Μεσσηνίας
Κτήμα Παναγιωτόπουλου

Δρόμος του Κρασιού της Αχαΐας
Cavino
Οινοποιία Παρπαρούση
Τετράμυθος
Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Δρόμος του Κρασιού της Κεφαλλονίας
Οινοποιία Τρούπη
Κτήμα Φοίβος

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ο «Αγροτικός Αύγουστος 2013»

Ποιοτικά κρητικά προϊόντα μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης, με την επωνυμία «Αγροτικός Αύγουστος 2013», που εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, και θα φιλοξενείται μέχρι και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που η καρδιά της Κρήτης χτυπά για μία ακόμη φορά στην αγκαλιά της Θεσσαλονίκης και που μας δίνετε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας τα προϊόντα που συνθέτουν την κρητική δίαιτα, καθώς και τα έργα της λαϊκής μας τέχνης», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης.


«Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί εδώ και 15 χρόνια, ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης, με απόηχο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις τόσο εδώ, στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα», πρόσθεσε ο κ. Αμπαδιωτάκης, γνωστοποιώντας το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης: τα Κρητικά Πιστοποιημένα και Τυποποιημένα Αγροτικά Προϊόντα: -Βιολογικά, -Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, -Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.


Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Καρούμπης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων”, Δημοτικός Σύμβουλος, Νικόλαος Παπαντωνάκης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων, Στέλιος Ρίγλης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης, κ.α.

Σημειώνεται ότι την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πνίγουμε τον καημό μας με βουλγάρικο κρασί

«Φίλους κι εχθρούς» για το ελληνικό κρασί στην εγχώρια και την ξένη αγορά μετρά η ΚΕΟΣΟΕ, η οργάνωση για τους συνεταιριστικούς οίνους. Ετσι, ο έρωτας με Κίνα και Ρωσία αποδεικνύεται θυελλώδης, ενώ σχέση πάθους εξελίσσεται με τον Καναδά.

Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν οι αθρόες εισαγωγές ιταλικού οίνου ενώ βουλγάρικοι οίνοι έχουν μπει για τα καλά στην ελληνική αγορά. Η μελέτη αποκαλύπτει τα εξής:

* Ιλιγγιώδης άνοδος του όγκου εξαγωγών και της αξίας, κατά το 2011 στην αγορά της Κίνας, αλλά και πτώση και των δύο μεγεθών το 2012, κατά 32% σε όγκο και 18% σε αξία.

* Κάθετη πτώση σε όγκο (-66,21%, 2007/2012) και αξία (-35,86%) των εξαγωγών στη Ρωσία από το 2008 και μετά και αντίστοιχα χαμηλή μέση μοναδιαία τιμή, η οποία όμως διπλασιάστηκε το 2012 έναντι του 2007.

* Κάμψη κατά 27,70% του όγκου των εξαγωγών το 2012 έναντι του 2010, αλλά αντίστοιχα αύξηση κατά 3,51% κατ' αξία, στη γερμανική αγορά (που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός αγορά για τα ελληνικά κρασιά καταλαμβάνοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών).

* Αλματώδης αύξηση των εξαγωγών (+58,59%) σε Καναδά.

* Αύξηση του όγκου των εξαγωγών στις ΗΠΑ κατά 35,87% και της αξίας κατά 38,8% αλλά ο όγκος εξαγωγών έχει αυξηθεί μόνο κατά 4,36% με έτος βάσης το 2007.

* Σταθερότητα της Ιταλίας ως κύριας χώρας εισαγωγής οίνων στην Ελλάδα, με μερίδιο περίπου 50% επί του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών.

* Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών οίνου από Βουλγαρία (+634,95% 2007/2012) κατ' όγκο και (+248% 2007/2012) κατ' αξία με μέση τιμή μονάδος τα 0,42 ―/lt.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ξεκινά η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ

Την Πέμπτη θα καταβληθούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το ενιαίο επίδομα στήριξης και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Το ποσό που θα καταβληθεί συνολικά σε 497.894 δικαιούχους ανέρχεται σε 189.830.585,04 ευρώ.

Από το σύνολο των παραπάνω δικαιούχων, οι 263.306 είναι ήδη δικαιούχοι και θα τους καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για το τρίτο τρίμηνο 2013 και η δεύτερη δόση του ειδικού επιδόματος για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι υπόλοιποι 234.588 είναι νέοι δικαιούχοι, για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους.

Στους δικαιούχους αυτούς, θα καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για τα τρία τρίμηνα 2013 και οι δύο δόσεις του Ειδικού Επιδόματος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές οικογενειακών επιδομάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, σύμφωνα με την πορεία των οριστικών εκκαθαρίσεων που διαβιβάζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Όπως είναι γνωστό, δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι, είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...