Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κομοτηνή: Πράσινες λαϊκές

Αίτημα για τις αγορές τοπικών παραγωγών κατέθεσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κομοτηνής ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Σπάρτακος", κ. Νεκτάριος Δαπέργολας. 

«Η φιλοσοφία των Farmers Markets», όπως εξήγησε, «είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Μέσα σε αυτά τα προϊόντα θα συγκαταλέγονται ακόμα και τυροκομικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε και εφόσον τηρούνται όλοι οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ενώ θα πρέπει να τηρείται και η αλυσίδα ψύξης.»

Ο κος Δαπέργολας υποστήριξε ότι για το θέμα υπάρχει μάλιστα θετική γνωμοδότηση από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος το έχει εξετάσει ήδη, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης. «Ο «Σπάρτακος» οφείλει να θυμίσει σε εσάς αλλά και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πως είχε προ αρκετών μηνών καταθέσει αντίστοιχη πρόταση και είχε συμφωνηθεί να προωθηθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους η δημιουργία μιας αγοράς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ντόπιους παραγωγούς σε χώρο και τόπο που να τους διαχωρίζει από το εμπορικό ύφος της λαϊκής αγοράς της Κομοτηνής. Αυτό, χωρίς βέβαια να ακολουθήσει καμία απολύτως ενέργεια μέχρι σήμερα εκ μέρους σας. Αν η πρότασή μας είχε προχωρήσει έστω και κατά ένα βήμα, κατά τα διαδικαστικά τουλάχιστον, τώρα ο Δήμος μας θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει τον υπό ψήφιση νόμο γρηγορότερα, κάνοντας ένα δώρο στην τοπική κοινωνία παραγωγών και καταναλωτών.» τόνισε ο κος Δαπέργολας προτείνοντας να ξεκινήσει η τοπική διαβούλευση για την τοποθεσία, το ωράριο, το πλαίσιο και τις διαδικασίες σύμφωνα και με τον υπό διαβούλευση κορμό του νομοσχεδίου για τις αγορές παραγωγών (farmers markets).
Enhanced by Zemanta

Κρεοπώλης μόνο με πιστοποιητικό

Πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης θα πρέπει να διαθέτουν πλέον όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του κρεοπώλη και του εκδοροσφαγέα.

Αυτό προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του κρεοπώλη και του εκδοροσφαγέα μόνο σε πρόσωπα που διαθέτουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη από τυχόν δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές και ιδρύματα της χώρας, αντίστοιχες με τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...