Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση του Τ. Κουίκ για τη φορολόγηση ελαιοκαλλιεργειών και όχι μόνο


Ούτε και την ευλογημένη ελιά δεν σέβεται η τσουνάμι φορολογική πολιτική που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, υπακούωντας στις εντολές της Τρόικας.

Βάζει την ελαιοκαλλιέργεια στο Συντελεστή 2, την ώρα που η ελληνική ελιά δέχεται τρομακτικές πιέσεις από το σκληρό ανταγωνισμό, όχι μόνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αλλά και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως Τυνησία - Μαρόκο.

Οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν και δικαίως διαμαρτύρονται, είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, σε ένα νησί που έχει λυγίσει από τον Καλλικράτη και από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Το τελικό κτύπημα στις ελαιοκαλλιέργειες, συμπεριλαμβάνεται στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, στην οποία προχωράει το αρμόδιο Υπουργείο, ρίχνοντας στον Καιάδα της Ύφεσης τον ήδη υπερχρεωμένο Έλληνα πολίτη.

Το νέο αυτό φορολογικό σοκ καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιλεκτικές διαρροές η Κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει και την αγροτική γη ολόκληρης της χώρας επιβάλλοντας ελάχιστο φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ιστοσελίδα lesvosnews, «στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις εκτός σχεδίου και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 200μ. από τη θάλασσα θα επιβαρύνονται με διπλάσιο ή τριπλάσιο φόρο».

Η φορολόγηση θα προσαυξάνεται εκτός των άλλων και με το Συντελεστή Χρήσης ανάλογα με τη χρήση του αγροτεμαχίου, στις δε ελαιοκαλλιέργειες ο Συντελεστής θα είναι 2!

Το ρόλο που διαδραματίζει η κατηγορία των αγροτών στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών τον παραγνωρίζει, αφού στο κείμενο που διέρρευσε δεν θεσπίζονται απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες ή τους αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Στο νησί της Λέσβου, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, οι ελαιοκαλλιέργειες φορολογούνται αδυσώπητα, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

«Θα μεριμνήσετε ώστε να υπάρχουν απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες και ιδιαίτερα για αυτούς των παραμεθορίων περιοχών;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει έως πότε θα υπακούει στις εντολές της Τρόικας για επιβολή νέων φόρων.

Στο φύτρωμα η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας σε Ηλεία και Θήβα

Προχωράει η συγκομιδή στο Νευροκόπι με τιμές 30-35 λεπτά/κιλό


Στο φύτρωμα η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας σε Ηλεία και Θήβα ενώ προχωράει η συγκομιδή στο Νευροκόπι με τιμές 30-35 λεπτά/κιλό

Με σύμμαχό της τον καλό καιρό προχωράει μέχρι και σήμερα, η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας στη Δυτική Πελοπόννησο αλλά και στη Θήβα. Αυτό το διάστημα οι φθινοπωρινές πατάτες είναι στο φύτρωμα, ενώ το διάστημα από τώρα έως και την συγκομιδή (αρχές Νοεμβρίου) θεωρείται κρίσιμο για την καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή η συγκομιδή στο Νευροκόπι Δράμας, βρίσκεται στον κύριο όγκο της, ενώ σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Αν και στις αρχές Σεπτεμβρίου η τιμή έφθανε τα 42 λεπτά το κιλό, σήμερα δεν ξεπερνάει τα 35 λεπτά/κιλό. Επίσης, όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από το Νευροκόπι κ. Νικόλαος Στεφανίδης: «Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 25%».

Νευροκόπι

Ο ίδιος προσθέτει: «Πλέον βρισκόμαστε στον κύριο όγκο της συγκομιδής από την προηγούμενη Δευτέρα (16/9). Οι τιμές έχουν πέσει στα 30 λεπτά το κιλό (στην καλύτερη περίπτωση 35 λεπτά/κιλό), από 42 λεπτά το κιλό που ήμασταν στις αρχές του μήνα. Με τα 30 λεπτά το κιλό οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποθηκεύσουμε το προϊόν μας, με την ελπίδα ότι θα ανέβουν οι τιμές αργότερα. Αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους, αφού θα συσσωρευτεί μεγάλος όγκος προϊόντος στις αποθήκες».

Τέλος ο κ. Στεφανίδης μας κάνει γνωστό ότι: «Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 15 Οκτωβρίου περίπου. Αν και έχουμε λιγότερα στρέμματα φέτος η παραγωγή μας θα είναι τελικά σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι αφού όπως προανέφερα οι αποδόσεις είναι αυξημένες».

Ηλεία

Για την πορεία της καλλιέργειας της φθινοπωρινής πατάτας στην Ηλεία μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας: «Η πατάτα είναι στο φύτρωμα αυτή την περίοδο. Η καλλιέργεια μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά, αφού ο καιρός έχει βοηθήσει. Όσον αφορά τα στρέμματα, αν και ακόμα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, η αίσθησή μας είναι ότι βρισκόμαστε στα ίδια με πέρσι, δηλαδή από 22.000 έως 25.000 στρέμματα. Η συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο».

Θήβα

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Πικάσης, Διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας, μας αναφέρει ότι στην περιοχή του η καλλιέργεια έχει γενικά μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας που την έχει κάνει ασύμφορη για τους αγρότες. «Ιδιαίτερα η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αφού οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι μια ασύμφορη πλέον καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους αλλά και των χαμηλών τιμών. Ωστόσο, τα στρέμματα που έχουν σπαρθεί εξελίσσονται καλά και αυτό φαίνεται και από τα φυτά που έχουν ήδη φυτρώσει», μας λέει ο κ. Πικάσης.


Χρήστος Διαμαντόπουλος / agrotypos.gr

Αμερικάνοι ξεναγήθηκαν στη Μαρώνεια και γεύτηκαν τα κρασιά Κίκονες

Τα κρασιά της Ροδόπης βρίσκονται σε 16 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Γνώρισαν τα μοναδικά κρασιά των Κικόνων στο MidAtlantic Wine and Food Festival στην πατρίδα τους


Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα / xronos.gr

Έξι διεθνείς οινοπαραγωγοί συμμετείχαν στο MidAtlantic Wine and Food Festival που έλαβε χώρα πέρσι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη διοργάνωση τα κρασιά Κίκονες εκπροσώπησαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη, αφού ήταν τα μοναδικά που συμμετείχαν. Εκεί έγινε και η πρώτη επαφή με το ζεύγος Helen και Bill Stimson. Μερικούς μήνες μετά, το ζευγάρι ταξίδεψε στην Ελλάδα, με αφορμή την 30η επέτειο του γάμου τους. Από τις ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν οι δύο Αμερικάνοι και κατέληξαν στην Κομοτηνή, όπου τους υποδέχθηκε η οικογένεια των Κικόνων.

Το ζεύγος Helen και Bill Stimson μαζί με τα αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου
Προσκεκλημένοι πλέον της Μελίνας και του Βασίλη Τάσσου, ιδιοκτητών του κτήματος Κίκονες, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα μοναδικά κρασιά που παράγονται στον τόπο μας και να δουν τις ομορφιές του.  «Το κρασί της Μελίνας επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Έτσι, ήρθαμε στην πόλη σας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είχαμε πολλές γευσιγνωσίες οίνου σε όλες τις ημέρες. Εκεί γνωρίσαμε προσωπικά τον Βασίλη και τότε αναπτύξαμε διάφορες δράσεις. Η οικογένειά μου ήταν ενθουσιασμένη που θα ερχόμασταν στην Ελλάδα. Μάλιστα η μητέρα μου μας δώρισε το ταξίδι γιατί είναι η 30η επέτειος του γάμου μας», είπε η Helen Stimson δηλώνοντας κατενθουσιασμένη από την παραμονή της στην περιοχή.

ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 

Από την περασμένη Κυριακή βρίσκονται στη Ροδόπη και είχαν την ευκαιρία να τη γυρίσουν σχεδόν όλη. Ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαρώνειας, περπάτησαν στα αρχαία πατητήρια και γνώρισαν από κοντά τον τόπο που είναι γνωστός από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες στους πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος.
Η Helen και ο Bill Stimson μαζί με την Μελίνα Τάσσου στα αρχαία πατητήρια
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΤΡΥΓΟ
Κατά την παραμονή τους επισκέφτηκαν φυσικά και το κτήμα Κίκονες όπου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του τρύγου. Μάζεψαν σταφύλια, είδαν πως επεξεργάζονται και προετοιμάζονται για να γίνουν κρασί και συμμετείχαν σε ένα γλέντι που στήθηκε με όλους τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες του κτήματος με αφορμή τη συμπλήρωση του δέκατου τρύγου. Την τελευταία μέρα του 10ου τρύγου, το ζεύγος Stimson γιόρτασε μαζί με την οικογένεια των Κικόνων και δοκίμασε μοναδικές ελληνικές γεύσεις, φυσικά μαζί με τα κρασιά. «Μαζέψαμε σταφύλια, βγάλαμε φωτογραφίες και βοηθήσαμε στην παραγωγή του κρασιού. Η Μελίνα και ο Βασίλης μας εξήγησαν όλη τη διαδικασία που ακολουθείται. Ήταν υπέροχα. Επίσης, γιορτάσαμε την τελευταία μέρα του τρύγου με όλους τους εργάτες. Έτσι, αισθανθήκαμε πολύ ιδιαίτερα που γιορτάσαμε την τελευταία μέρα του τρύγου και τα δέκατα γενέθλια», σημείωσαν οι επισκέπτες.

Εδώ και χρόνια το Κτήμα Κίκονες έχει διεισδύσει με τα μοναδικά του κρασιά στην αγορά της Αμερικής. Μάλιστα στο MidAtlantic Wine and Food Festival, στο Ντέλαγουερ από όπου προέρχεται το ζευγάρι, τους Κίκονες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περίπου 4.000 επισκέπτες. Τόσοι ήταν οι επισκέπτες του φεστιβάλ, σημείωσε ο κ.  Stimson υπογραμμίζοντας ότι δεν προέρχονταν μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά από όλο τον κόσμο. «Την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ φυσικά». 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Σε ετοιμότητα τα ελαιοτριβεία

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Ξεκινά σε λίγες ημέρες η συγκομιδή ελιών στο νησί . Είναι ένας τομέας, που έχει καταφέρει για πολλά χρόνια, να συντηρεί σπίτια και οικογένειες του τόπου. 


Είναι ένα προϊόν, που έχει τις δυνατότητες, την ποιότητα και την ποσότητα, να ταξιδέψει εμπορικά σε όλον τον κόσμο και να  αποφέρει οικονομικά οφέλη.

Για αυτό σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελαιοτριβείς του νησιού με στόχο να μην δημιουργηθούν ξανά τα προβλήματα του παρελθόντος με τις άδειες των επιχειρήσεών τους, λόγω των αποβλήτων από την επεξεργασία της ελιάς.

Δυο μέτρα και… σταθμά

“Σαφώς έχουμε πάντα προβλήματα, διότι οι επιχειρήσεις μας προκαλούν όχληση, εκτιμώ όμως ότι φέτος, δεν θα φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις”, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων, μετά από τις συναντήσεις που είχε με το τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας.

Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, όπως και πέρυσι, όλα τα ελαιοτριβεία δύο φάσεων. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά στα Ιόνια και τόνισε “δεν είναι δυνατόν στην Κέρκυρα να λειτουργούν με τρεις φάσεις ακόμα και τον Ιούνιο και στη Ζάκυνθο η νομοθεσία να εξαντλείται” .


www.imerazante.gr

Ξεκινούν oι δολωματικοί ψεκασμοί στην Κέρκυρα

Στην εφαρμογή δολωματικού από εδάφους ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, θα προχωρήσει τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψεκασμοί θα εφαρμοστούν στις κάτωθι περιοχές:
1. Δημοτική Ενότητα Μελιτειέων (Δ.Κ. Αγ Ματθαίου, Τ.Κ. Μωραιτίκων).
2. Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών (Δ.Κ. Λιαπάδων).
3. Δημοτική Ενότητα Παρελίων (πλην Δ.Κ. Γιανναδων, Τ.Κ. Μάρμαρο).
4. Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων (πλην Τ.Κ. Βιταλάδων, Δ.Κ. Νεοχωρίου ).
5. Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (περιοχές Κοντόκαλι, Γουβιά, Κυρά Χρυσικού, Τεμπλόνι , Ποταμός και Τ.Κ. Ευρωπούλων).
6. Δημοτική Ενότητα Εσπερίων (Δ.Κ. Αυλιωτών, Τ.Κ. Περουλάδων).
7. Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων (Δ.Κ. Βυρού).
8. Τ. Κοινότητα Ερείκουσας.
9. Τ. Κοινότητα Οθωνών.
10. Τ. Κοινότητα Μαθράκι.

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί που τα κτήματα τους ψεκάζονται να παρευρίσκονται κατά την διάρκεια των ψεκασμών στα ελαιοκτήματα τους, για την παρακολούθηση και υποβοήθηση των συνεργείων, επίσης όσα ελαιοκτήματα είναι περιφραγμένα, τις ημέρες των ψεκασμών οι παραγωγοί θα πρέπει να τα έχουν ανοιχτά εφόσον επιθυμούν να ψεκασθούν.

Το ημερήσιο πρόγραμμα ψεκασμών θα τοιχοκολλείται στους πίνακες ανακοινώσεων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων από τα συνεργεία ψεκασμών. Οι ψεκασμοί θα αναβάλλονται για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τους ψεκασμούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Η διάρκεια των ψεκασμών θα είναι περίπου 8 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2661037000, 2661046890, 2661364711.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...