Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Έγινε η ενημέρωση Νέων Αγροτών στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας

Η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας πραγματοποίησε με επιτυχία συνάντηση-ενημέρωση για Νέους Αγρότες-(18 έως 40 ετών) με στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων για να συμμετέχουν στον προσδιορισμό των ενεργειών, για την προώθηση των θέσεών τους στην προταθείσα Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, και να δεχθεί όσους θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την σημαντική διαπραγμάτευση, που θα επηρεάσει κυρίως την ζωή των Νέων Αγροτών στο μέλλον.

Μετά την Επίσκεψη Μάθησης στις Βρυξέλλες (25-27/10/2010), η ΕΝΑ Λάρισας οργάνωσε ημερίδα στα Φάρσαλα (10/12/2010) και ενημέρωση στους Αγίους Αναργύρους (Δήμου Κρανώνα, 20/12/2011), από όπου καταγράφηκε το ενδιαφέρον και άλλων να συμμετέχουν στις εντατικές (τριετείς) διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αγροτών, όπως περιγράφεται από την ΚΓΠ μετά το 2013.

Μετά από αυτά, την Τρίτη, 11 Ιαν 2011, στις 19.00, η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας προσκαλεί τα μέλη της, και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της (ηλικία 18-40 ετών) να έρθουν στο Δημαρχείο Νίκαιας για ενημέρωση και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων.

Τις θέσεις των μελών της ΕΝΑ Λάρισας θα αναλάβουν να υλοποιήσουν, για την επόμενη τριετία, όλοι μαζί, με τον συντονισμό όσων εκλεγούν από τα μέλη της ΕΝΑ Λάρισας κατά την Γενική Συνέλευση στις 11-1-2011, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑ Λάρισας.

Η επόμενη εκδήλωση της ΕΝΑ Λάρισας είναι ανοικτή και θα γίνει στις 15 Ιαν 2011, στις 19.00, με κύριο στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους τοπικούς παράγοντες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αγροτική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους Νέους Αγρότες οι οποίοι θα κληθούν σε περίοδο ιδιαιτέρως μεγάλων ανακατατάξεων να υπερασπισθούν τον ρόλο και την οικονομική συμβολή της αγροτικής κοινωνίας στην εθνική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τον μοναδικό τομέα στην Ελλάδα που παράγει «από το τίποτε, κάτι» και μπορεί να αποτελέσει τον γρηγορότερο παραγωγικό τομέα για την έξοδο από την σημερινή κρίση, οικονομική & αξιών.

Η ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Λάρισας στοχεύει στην βελτίωση της επικοινωνίας και της κατανόησης του ρόλου κάθε τομέα και την καταξίωση των επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι δέχονται ένα συνεχές συντονισμένο κύμα απαξιωτικών αναφορών στις αξίες και τον τρόπο ζωής, ακόμα και στο αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας είναι αναγνωρισμένη με τον νόμο 3147/2003, άρθρο 20, Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, που ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα των Νέων Αγροτών, και με το μέλλον του αγροτικού κόσμου, καθόσον οι Νέοι Αγρότες θέλουν και μπορούν να έχουν αγροτικό μέλλον για 40 ακόμα χρόνια.

Πληροφορίες: Πρόεδρος ΕΝΑ Λάρισας, Μίλτος Αγγελακόπουλος, 6977096173
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ευχές για καλύτερη Κοινή Γεωργική Πολιτική από τους Νέους Αγρότες Θεσσαλονίκης

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης σε μια πρωτότυπη συνάντηση συζήτησαν για τις προοπτικές των αγροτικών επαγγελμάτων, με ορίζοντα το 2020, στα πλαίσια της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Τα κύρια θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ μετά το 2013, ο ορισμός του ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ, η αποκατάσταση του κύρους των αγροτικών αξιών, η επαγγελματική αγροτική κατάρτιση, η αναγνώριση της συμβολής του αγροτικού τομέα στην εθνική ανάπτυξη, η εξυγίανση της διεξόδου της αγροτικής παραγωγής προς την κατανάλωση (δημοπρατήρια & Αγροτικές Αγορές), η προώθηση της πιστοποιημένης ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα, η εξασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν & εργάζονται οι αγρότες, οι αλλαγές λόγω κλιματικών αλλαγών, η προσαρμογή της εφαρμοσμένης έρευνας στις σύγχρονες ανάγκες, η εξεύρεση ενιαίας φωνής των αγροτών στις συναλλαγές τους με την πολιτεία και τους τρίτους και πολλά άλλα μικρότερα.

Η μακροχρόνια ανικανότητα του πολιτικού συστήματος (εκ του αποτελέσματος) και η έλλειψη πνευματικών ηγετών (διεφθαρμένοι πανεπιστημιακοί, ιερωμένοι σε ρόλο real estate, «φακελάκια», μη έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης κλπ), έχει αφήσει και τον αγροτικό χώρο ανοχύρωτο, μέχρι σημείου να μην μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα εσκεμμένων παραλείψεων, ώστε η αγροτική κοινωνία να μείνει μια «αγελάδα» που την αρμέγουν όλοι και μάλιστα χωρίς «κανόνες υγιούς διαβίωσης».

Από την πολύ επωφελή ανταλλαγή σκέψεων προέκυψαν οι άμεσες επόμενες κινήσεις που είναι μεταξύ άλλων:

Ανταλλαγή Ευχών στις 18-1-2011, στα Λουτρά Απολλωνίας, στις 20.00, με επιτροπή από τους: Όλγα Παναγιωτίδου (6948949805), Παναγιώτη Κουτσούρα (6942661985) & Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο (6997293679).

Συμμετοχή στο Συνέδριο IMIC2011 2-3/2/2011, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) με θέμα «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού» με ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ημερίδα στις 5-2-2011, στις 10.15, στην Θεσσαλονίκη (Zootechnia) για τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά και την διατροφή.

Οργάνωση Ημερίδας «ΚΓΠ μετά το 2013» στις 5-2-2011, μέσα στην Zootechnia-Θεσσαλονίκη, στις 12.00, σε συνεργασία με την ΠΕΝΑ και ευρωβουλευτές.

Προετοιμασία Επίσκεψης Μελέτης στο εξωτερικό (Ευρώπη) από τους: Σ. Βογιατζή (6983275416), Α. Καμάρη (6981490877) & Γ. Μπότα (6947613518).

Συμμετοχή στις 13-5-2011, στο Συνέδριο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», που θα γίνει στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ της Αθήνας.

Η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης εξετάζει την δυνατότητα να φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Σεπ 2011) ή έστω τμήμα της διοργάνωσής του σε συνεργασία με άλλους.

Με ευχές του κ. Στέλιου Βογιατζή, για καλές γιορτές με υγεία και καλύτερη Κοινή Γεωργική Πολιτική ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της πολυδραστήριας ΕΝΑ Θεσσαλονίκης το 2010.

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Δημόσια Διαβούλση για την ΚΓΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της (18-11-2010) για την «ΚΓΠ μετά το 2013». Η διαβούλευση είναι έως 25/1/2011.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι στο:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0672:FIN:el:PDF, και η διαβούλευση: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/consultation/index_en.htm.

Έλληνες νέοι αγρότες στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το αποτέλεσμα μιας εξελικτικής πορείας της πρόθεσης των τότε φωτισμένων ηγετών να σταματήσουν τους ευρωπαϊκούς πολέμους που ξεκινούσαν από την διεκδίκηση του Άνθρακα και του Χάλυβα που βρίσκονταν ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία (Στρασβούργο, γι αυτό και η έδρα του ΕυρωΚοινοβουλίου) γι αυτό έκαναν τότε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα Χάλυβα-ΕΚΑΧ και μαζί την ΕΥΡΑΤΟΜ-Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, και ταυτόχρονο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να λύνουν τις διαφορές για αυτές τις δύο πρώτες Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και πέτυχαν απολύτως να σταματήσουν τους 300 περίπου ετών συνεχείς πολέμους μεταξύ των τότε μελών, και να μην έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τα τελευταία 65 χρόνια.

Πολύ αργότερα έγινε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα-ΕΟΚ και σιγά-σιγά προχωρήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Διακήρυξη της Λισαβόνας. Όλα στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών, γι αυτό και το τότε ανώτατο όργανο ήταν το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Μόλις τώρα αποκτά κάποιες μεγαλύτερες δυνατότητες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως έκφραση των λαών, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να μιλά και για δικαιώματα των ανθρώπων και των πολιτών της.

Μέχρι σήμερα μιλούσε για τα δικαιώματα των εργατών (ως εργατικό δυναμικό), για τα δικαιώματα του κεφαλαίου (ελεύθερη μεταφορά), για τα δικαιώματα των ζώων (ως εμπόρευμα), για την ανάγκη ομογενοποίησης των εμπορικών αγαθών και των προδιαγραφών, αλλά πάντα από την πλευρά, με την οπτική της αγοράς, όχι των πολιτών, όχι της κοινωνίας, όχι των ανθρώπων.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

Σαλιγκαροτροφία & Κοινή Γεωργική Πολιτική από τους Νέους Αγρότες Ηλείας

Η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας οργάνωσε εκδήλωση στις 18/12/2010 στο νεότευκτο ξενοδοχείο Αμαλιάς, με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, για να γίνει ενημέρωση για την σαλιγκαροτροφία στην Ελλάδα και για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Ο κ. Αθαν. Γκόγκας (www.snailfarming.gr) είπε ότι από τα σαλιγκάρια που τρώγονται έχουν αναπτυχθεί κερδοφόρα στην Ελλάδα μονάδες εκτροφής του σαλιγκαριού Helix. Η σαλιγκαροτροφία διακρίνεται στην αναπαραγωγή (ξεκινά τον Απρ και λήγει τον Νοε) και στην πάχυνση που διαρκεί 3-4 μήνες που γίνεται σε δυκτιοκήπια με περίφραξη, ταΐστρες & σκέπαστρα. Η απαραίτητη υγρασία επιτυγχάνεται με σύστημα υδρονέφωσης που απαιτεί μέχρι 1200 λίτρα νερό ανά στρέμμα. Τα σαλιγκάρια τρώνε τεχνητό σιτηρέσιο από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, ανθρακικό ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Για την παραγωγή 1 κιλού σαλιγκαριών απαιτούνται 1,6 κιλά τροφής. Κάθε κύκλος παραγωγής (3,5 μήνες) δίνει 4,5 τόνους σαλιγκαριών (επομένως από 0 έως 10 περίπου τόνους ανά στρέμμα) ετησίως. Το κόστος παραγωγής ανά κιλό σαλιγκαριών είναι 1,5€, όπως μας είπε ο κ. Α. Γκόγκας.

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν γίνει 2 επιστημονικές εργασίες (καθ Λαζαρίδου) για την σαλιγκαροτροφία. Φαίνεται ότι η σαλιγκαροβιομηχανία στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην ανικανότητα των δημόσιων λειτουργών να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή έγινε ληστρική αποψίλωση όλων των φυσικών πληθυσμών, και όταν τελείωσαν όλη την Ελλάδα, άρχισαν αγνώστου προέλευσης αθρόες εισαγωγές σαλιγκαριών, που οδήγησαν την Ελληνική σαλιγκαροτροφία σε απαξίωση.

Ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ (και όχι ΚΑΠ, που είναι παραφθορά του CAP) όπως προτάθηκε από την Ευρ. Επιτροπή στις 18/11/2010, για την περίοδο 2013-2020, συμπίπτει με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, όπως φαίνονται δημοσιευμένες στις εφημερίδες του Ιουλίου 2009. Δίνεται επιτέλους πρωταρχική σημασία στον αγρότη ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ του περιβάλλοντος και αναγνωρίζεται η παροχή δωρεάν δημόσιων αγαθών από τους αγρότες κυρίως προς τους αστούς.

Για πρώτη φορά αναφέρεται ο όρος ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, ο οποίος δεν συμπίπτει με τον παραγωγό. Παραγωγός μπορεί να γίνει ελεύθερα οποιοσδήποτε θέλει και να παράγει και να διαθέτει στην ανοικτή αγορά τα αγροτικά του προϊόντα. Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ έχει κοινωνικές διαστάσεις. Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ θα μπορούσε να είναι: Κάτοικος υπαίθρου όπου και η άσκηση του επαγγέλματός του, Με δήλωση στο ΟΣΔΕ για προσδιορισμό επιφάνειας που φροντίζει, Απασχολούμενος πλήρως σε αγροτικά επαγγέλματα, Με το μέγιστο των εισοδημάτων του από αγροτικά επαγγέλματα, Ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και Με κανονικά φορολογικά στοιχεία στην αγροτική του οικογένεια.

Μόνο πραγματικοί αγρότες, που το μέλλον τους εξαρτάται από το συγκεκριμένο αγροτικό επάγγελμα, μπορούν να διαπραγματευτούν με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, με τους άλλους παραγωγικούς φορείς και με την πολιτεία για να βρουν ένα επίπεδο ισορροπίας-επιβίωσης κοινά αποδεκτό. Κάθε άλλη σύνθεση μπορεί να είναι μόνο διεκδικητική, και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο εισπρακτικές βραχυχρόνιες φιλοδοξίες και κομματικές εξυπηρετήσεις.

Η ΕΝΑ Ηλείας θα μετέχει με θέσεις στην σύσκεψη της 5/2/2011 για την ΚΓΠ, στην Θεσσαλονίκη,μαζί με Νέες & Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα.
(για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Ψάχνουν μνηστήρα για τη Δωδώνη

Προς πώληση για τρίτη φορά η γαλακτοβιομηχανία σε διάστημα 20 χρόνων
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ο κ. Δ. Μηλιάκος
 
Στο διάστημα των περίπου τριάμισι χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Μηλιάκος είχε βάλει μπροστά την «εκκαθάριση» του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ από τις συμμετοχές στις πιο πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες «έβαλαν λουκέτο». 
 
Ηταν η εποχή που οι δύο οικογένειες, Δασκαλόπουλου και Φιλίππου, δέσποζαν στην αγορά του γάλακτος, αναπτύσσονταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά και με ισχυρή δόση ανορθολογισμού. Το 1992 η «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου έφθασε στη Δωδώνη. Ηταν το πιο «βαρύ χαρτί» από τις συμμετοχές της τράπεζας, το «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου της. 
 
Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν περίπου 62%. Η αντίδραση που προκλήθηκε από την ηπειρωτική κοινωνία λίγο απείχε από την εξέγερση. Και η τότε διοίκηση της ΑΤΕ «ανέκρουσε πρύμναν» εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς της πώλησής της.Αρκετά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Κ.Καραμανλή, διοικητής της ΑΤΕ είναι ο πρώην υποδιοικητής της κ. Μηλιάκος. Το κλίμα στην κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικό. Η μέση κοινωνική συνείδηση έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. 
 
Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μηλιάκος είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Περιορίστηκε απλώς να εξαγοράσει ένα ορισμένο ποσοστό μετοχών, περίπου 6%, που πώλησαν κάποιες από τις ενώσεις συνεταιρισμών, μέτοχοι της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. 
 
Το ποσοστό είναι κρίσιμο διότι οι συνεταιρισμοί που είναι μέτοχοι της εταιρείας έχασαν τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας- το θέμα έχει προσβληθεί από τους άλλους συνεταιρισμούς και εκκρεμεί δικαστικά. Τελικώς όμως για δεύτερη φορά ο κ. Μηλιάκος και με συμμετοχή 67,77% δεν κατόρθωσε να την πωλήσει. Φαίνεται ότι η τύχη είχε επιλέξει τον νυν πρόεδρο της ΑΤΕ, τον κ. Θ. Πανταλάκη.Ετσι σε διάστημα περίπου 20 χρόνων για τρίτη επί της ουσίας φορά η Δωδώνη βρίσκεται προς πώληση. Φαίνεται όμως πως αυτή η φορά θα είναι και η «φαρμακερή». 
 
Σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη- και κερδοφόρα- συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς θα «αλλάξει χέρια». Ολη η περιοχή της Ηπείρου είναι αναστατωμένη. Οι συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων δίνουν και παίρνουν.Απ΄ ό,τι λέγεται, η διοίκηση της ΑΤΕ από την πώληση του μετοχικού της ποσοστού σκοπεύει να βάλει στα ταμεία της αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μερίδιό της η ΑΤΕ το «τιμολογεί» σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια

Τα πιο αξιόπιστα σχέδια που προκρίνονται στην προκειμένη περίπτωση- και φαίνεται να έχουν την κατ΄ αρχάς αποδοχή της διοίκησης της τράπεζας- είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας φορέας- μια ανώνυμη ή συνεταιριστική εταιρεία- στον οποίο κατ΄ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι της Δωδώνης να συνεισφέρουν τις μετοχές που κατέχουν, να διεκδικηθεί άμεσα το περίπου 6% που πωλήθηκε στην ΑΤΕ και εν συνεχεία να γίνει μια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία- με εργαλείο την τοπική συνεταιριστική τράπεζα και με την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, μεγάλου και μικρού μεγέθους- για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να εξαγοραστεί το μερίδιο της ΑΤΕ, με απώτερο σχεδιασμό η νέα Δωδώνη να γίνει το όχημα συνεργασίας όλων των μικρών τοπικών συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών. Παραλλαγή αυτού του σχεδίου είναι το παρακάτω. 
 
Αν αυτός ο «κοινωνικός συνεταιρισμός» δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξ ολοκλήρου απόκτηση της Δωδώνης, να διατηρήσει το σημερινό μερίδιο των συνεταιρισμών, δηλαδή το 32,23%, να αποκτήσει και το υπόλοιπο περίπου 6% που διεκδικεί και ακολούθως να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε αυτή την περίπτωση εκ προοιμίου τίθεται η προϋπόθεση ο στρατηγικός επενδυτής να μην είναι ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και ο λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μη μειωθεί η τιμή παραγωγού του γάλακτος διότι τότε υπάρχει κίνδυνος δεκάδες μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να χαθούν.

Αrla και Friesland

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει δύο μεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla (έναν σουηδοδανέζικο γαλακτοκομικό όμιλο με μέλη 7.625κτηνοτρόφους) και την ολλανδική Friesland (έχει το brand name Νουνού και μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο).Βέβαια είναι αρκετά πρόωρο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΑΤΕ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της περιμένοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο μέτοχος της τράπεζας, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και από την άλλη πλευρά, της τοπικής κοινωνίας και των ενώσεων συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι. Σίγουρα όμως το «παιχνίδι» στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων «ανοίγει» και πάλι και όπως κάθε φορά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέ- ρον.

ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΑRLΑ: Η γαλακτοβιομηχανία Αrla είναι η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Η σημερινή εταιρεία δημιουργήθηκε το 2000 με τη συγχώνευση της σουηδικής Αrla και της δανέζικης ΜD Foods. Μέλη της είναι 7.260 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων των δύο χωρών και διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες.Εχει ισχυρή παρουσία σε 30 χώρες.Το 2009 είχε πωλήσεις 6,2 δισ. ευρώ, κέρδη 130 εκατ. ευρώ, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και απασχολεί 16.231 εργαζομένους.
FRΙΕSLΑΝD: Η Friesland έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 μετονομάστηκε σε Friesland-Campina. Μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες. Το 2009 είχε πωλήσεις 8,2 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 182 εκατ. ευρώ και απασχολεί 20.000 εργαζομένους.

tovima

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...