Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Δράμα: Μικροί κτηνοτρόφοι & τυροκόμηση

Την Πέμπτη, 11 Ιουλ 2013, στις 11.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Κήπου Δράμας, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας (Παναγιώτης Λειβαδίτης-6972421693) και το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Ανδροκλής Γιάτσογλου-2310271950) οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Η κτηνοτροφία αλλάζει?. Μικροί κτηνοτρόφοι & τυροκόμηση. 

Στην συνάντηση στην Δράμα  ο κ Δημήτρης Ρουκάς (6945370358) θα δώσει  στοιχεία για την δυνατότητα ο  ίδιος ο κτηνοτρόφος να μεταποιήσει  την δικιά του παραγωγή, εφόσον μπορεί να την πουλήσει ο ίδιος, ενώ ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (6998282382) θα αναφερθεί στο γενικό πλαίσιο λειτουργίας του αγροτικού τομέα. 

Σήμερα υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες, ακόμα και  σε ενιαία κατασκευή μορφής κοντέινερ (TyroBox-2311820373) για να μπορεί να γίνει τυροκόμηση ακόμα και από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ το κόστος ζωοτροφών μπορεί να μειωθεί δραματικά με ενιαία μονάδα υδροπονικής παραγωγής φρέσκιας βιολογικής ζωοτροφής για σταβλισμένα ζώα σε αυτόνομο κοντέινερ (DNA-2117401190).

Φαίνεται ότι σήμερα μόνο οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να επεξεργάζονται αξιόπιστες προτάσεις τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Δράμας (Β. Γραμματικόπουλος-6948538932). Το σημερινό αδιέξοδο κρίσης και ο σφιχταγκαλιασμός των κεντρικών δομών & κομμάτων με την κρατική εξουσία καταστρέφουν τις ελπίδες για τοπική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες και οι δομές τους (Σύλλογοι, Ενώσεις Νέων Αγροτών κλπ) μπορούν να ζήσουν χωρίς τις κεντρικές δομές, οι κεντρικές δομές δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς τις τοπικές ενώσεις, που είναι συνδεδεμένες με τις αυτάρκεις και αυτοδύναμες τοπικές κοινωνίες. 

Οι τοπικές  κοινωνίες έχουν ανάγκη από ένα  σύμφωνο τοπικής συνεργασίας  των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης  με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς ανθρώπινους πόρους σε τομείς, μεταξύ άλλων όπως η δημιουργία δημοτικής αλληλέγγυας αγοράς στο γενικότερο πλαίσιο του δίκαιου εμπορίου σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στη βάση συνεργασίας με συνεταιρισμούς, ενώσεις ή/& μεμονωμένους παραγωγούς-αγρότες και της συνεργασίας με καταναλωτές και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς στα αστικά κέντρα. 

Οι αγρότες οργανωμένα, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός-6974111252, μπορούν με το 20% της τοπικής παραγωγής να τροφοδοτούν μια τοπική Αγορά Αγροτών, εφόσον οι αγρότες (κτηνοτρόφοι) μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους υγιεινά και συσκευασμένα έτοιμα για τον καταναλωτή. Άλλωστε στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (Κανάλι Πρέβεζας, 6-8 Σεπ 2013) προβλέπεται να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, ελεύθερα, να τυροκομήσουν σε μικρή κινητή μονάδα, παράλληλα με ποικιλία άλλων δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, με νέες και νέους από όλη την Ελλάδα. 

Ο κ. Δ. Ρουκάς θα δώσει στοιχεία για την μεταποίηση-επεξεργασία του παραγόμενου γάλακτος από μικρούς κτηνοτρόφους, σε μικρού κόστους εγκαταστάσεις, με όλες τις προδιαγραφές και την τήρηση της απαραίτητης νομοθεσίας, ώστε οι αγρότες (κτηνοτρόφοι) που θέλουν, να μην είναι υποκείμενα εκβιασμών, λόγω των ευπαθών και ογκωδών προϊόντων που παράγουν. 

Πρέπει να γίνει  κατανοητό από όλους, ότι η μόνη οργανική αγροτική κοινωνία υποστηριζόμενη από συστήματα κοινωνικής οικονομίας και συμμετοχικές διαδικασίες, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις τοπικής ενδογενούς αυτοδύναμης ανάπτυξης, και η συνάντηση-συζήτηση την Πέμπτη, 11 Ιουλ 2013, στις 11.00, στον Δημοτικό κήπο Δράμας είναι ένα τέτοιο εργαστήριο κοινωνικής ενεργοποίησης με βάση τις υπάρχουσες και δοκιμασμένες λύσεις σε θέματα κτηνοτροφίας και ειδικότερα στην τυροκόμηση από μικρούς κτηνοτρόφους, εφόσον μπορούν να το πουλούν.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...