Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Κεντρική Μακεδονία: 25,5 εκατ. ευρώ στους αγρότες

Προκηρύχθηκαν τα μέτρα των αγροτικών ενισχύσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013» και, όπως ανακοίνωσε η νομαρχία Θεσσαλονίκης, το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις αγροτικές επιδοτήσεις στην κεντρική Μακεδονία φτάνει στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ενισχύσεις αφορούν τρεις τομείς:
- Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες.
- Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων.
- Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.
Ολες οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Περιοχές παρέμβασης
Για το νομό Θεσσαλονίκης οι περιοχές παρέμβασης είναι εννέα:
1. Δήμος Αρέθουσας
2. Δήμος Βασιλικών (Δ.Δ. Περιστεράς, Λιβαδίου, Αγ. Αντωνίου)
3. Δήμος Βερτίσκου
4. Δήμος Καλλινδοίων
5. Δήμος Κορώνειας (Δ.Δ. Αρδαμερίου)
6. Δήμος Λαχανά
7. Δήμος Σοχού
8. Δήμος Χορτιάτη (Δ.Δ. Χορτιάτη)
9. Δήμος Αγ. Αθανασίου (Δ.Δ. Ξηροχωρίου)
Νέοι γεωργοί
Για τη «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» το συνολικό ποσό που διατίθεται στην κεντρική Μακεδονία είναι έξι εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο μέτρο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νέοι γεωργοί και όσοι έχουν ενεργοποιήσει πέρσι εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό, στο πλαίσιο του ποσού των 42.300.000 ευρώ, το οποίο διατίθεται στις καπνοπαραγωγικές περιοχές. Οι επιλέξιμες δράσεις – δαπάνες αφορούν την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων τουριστικής υποδομής, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και βελτίωσης της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Πολύ μικρές επιχειρήσεις
Για τη «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» διατίθενται στην κεντρική Μακεδονία 5,5 εκατ. ευρώ. Οι επιλέξιμες δράσεις – δαπάνες αφορούν την ίδρυση, τις επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και επιχειρήσεων ειδών διατροφής μετά τη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους, στη βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης κ.λπ.
Τουρισμός
Στην «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων», η κεντρική Μακεδονία θα λάβει 14 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό το μέτρο, εκτός φυσικών και νομικών προσώπων συγκεκριμένων περιοχών, μπορούν να συμμετάσχουν και δήμοι, κοινότητες και οι εταιρίες τους για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα (προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών).
Τα ποσοστά ενίσχυσης σε όλες τις δράσεις είναι 40% - 50%. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ειδική υπηρεσία εφαρμογής ΠΑΑ-Ανταγωνιστικότητα (Λεωφ. Αθηνών 54-56, Αθήνα) έως 15 Οκτωβρίου και ώρα 14.30.

PELLAexpo, Γιορτή Τρούφας & ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ

Σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα έγιναν τα εγκαίνια της 23ης Γεωργικής & Βιοτεχνικής Έκθεσης Ν. Πέλλας-PELLA expo, στην Κρύα Βρύση, την Τετάρτη, 25/8/2010, στην ανακαινισμένη και με νέο profil έκθεση. 

Και ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης αναφέρθηκαν κυρίως στην ενσωμάτωση της Κρύας Βρύσης στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Γιαννιτσών, καθώς και στην ακύρωση της  Νομαρχίας Πέλλας, πάντα βέβαια με σημείο αναφοράς την συνέχιση ή όχι  των θεσμών και παραδόσεων της περιοχής, όπως και η Γεωργική & Βιοτεχνική Έκθεση. Και οι δύο αυτοδιοικητικοί συγκίνησαν τους συμμετέχοντες καθώς έμοιαζε να τους αποχαιρετούν από αυτές τις θέσεις ευθύνης, οι οποίες καταργούνται με την λήξη της θητείας τους. Η PELLAexpo, παρουσίασε μια εντελώς καινούργια αισθητική (στεγασμένος χώρος κλπ) αλλά και νέα προσέγγιση στην διαδικασία συμβολής στην τοπική ανάπτυξη, με κύριο εμπνευστή τον δημοσιογράφο κ. Λ. Αμιτζόγλου. 

Στα εγκαίνια διακρίναμε την εκκλησιαστική ηγεσία, τον Νομάρχη Πέλλας κ. Μ.Καραμάνη, τον Δήμαρχο Κρύας Βρύσης κ. Γεώργιο Ναβροζίδη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ι.Τσώτσο, τον Αστυνομικό Διοικητή Πέλλας, τον Βουλευτή Πέλλας κ. Η.Θεοδωρίδη, την Πρόεδρο Νομ Συμβουλίου κα Ε. Χρηστάκη, τους Αντινομάρχες κκ Σ.Κεχαγιά & Ν.Δεληκούκη, τον κ. Κ. Γεωργόπουλο (Δημ.Σύμβουλο αδελφοποιημένου Δήμου Γαργαλιάνων), τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Α.Τσαλναφερίδη, τον πρόεδρο ΕΑΣ Γιανντσών κ. Κ.Τσάτσο, πολλούς Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά δεν εντοπίσαμε επίσημη συμμετοχή-αντιπροσωπεία του νέου Δήμου Γιαννιτσών όπου θα μπορούσε να συνεχιστεί η 24η Γεωργική & Βιοτεχνική Έκθεση. (τηλ 6944474344). 

Την Παρασκευή, 27/8/2010, στις 21.00, λίγο πριν το Πηλιορίτικο Λαϊκό Πανηγύρι στην κεντρική Πλατεία Αργαλαστής Μαγνησίας, στα εγκαίνια της ΓΙΟΡΤΗΣ Μανιταριού Τρούφας θα γίνουν οι ομιλίες για «καλλιέργεια τρούφας» (Δρ. Σ. Διαμαντής-ΕΘΙΑΓΕ), για «Τρούφα & τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα» (κ. Α. Αρέθα-Δήμαρχο Μηλεών) και για «Τοπικά Σύμφωνα & Τρούφα-Η ταυτότητα πουλά» (κ. Δ. Μιχαηλίδη, ΑγρΟραμα), ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Σ. Παπαϊωάννου και ο Δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μ. Γαϊτανάς.
Το Σάββατο, 28/8/2010, το βράδυ η πλατεία Αργαλαστής Πηλίου θα γεμίσει από γεύσεις  και αρώματα τρούφας με μαγειρέματα, γευσιγνωσίες τρούφας και κρασιών και πολύ μουσική. (τηλ 6932-222440)

Στις 3/9/2010, στις 19.00, γίνονται τα εγκαίνια της 2ης Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, στην είσοδο των Μεγάρων (Πευκάκια), με πλήρως αναδιαμορφωμένο τον χώρο των εκδηλώσεων και το υπαίθριο θέατρο, με νέα ιδιόκτητα λυόμενα stand, με νέο προσεγμένο φωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας και πολύ μεγάλη συμμετοχή ΜΟΝΟ από τους τοπικά δρώντες οικονομικούς παράγοντες (αγρότες, παραγωγούς, μεταποιητές, παροχείς υπηρεσιών κλπ). Σταθερά προσανατολισμένη στον στόχο της προβολής της ταυτότητας της περιοχής των ΜΕΓΑΡΩΝ, της προβολής της ιστορίας και των παραδόσεων της, της προώθησης των φημισμένων τοπικών αγροτικών και άλλων προϊόντων της. Στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή, διαφορετική, διακριτή και που με την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της, μπορούν να την επιτρέψουν να σχεδιάσει την αυτοδύναμη Τοπική Ανάπτυξη της περιοχής και να δώσουν νόημα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής των Μεγάρων Αττικής. 

Η 2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, 3-6 Σεπ 2010, έχει 5 τομείς, που οργανώνονται όλοι από την ΔΗΚΕΔΗΜ, τον ΔΗΜΟ και Τοπικούς φορείς, με την τεχνική υποστήριξη του ΑγρΟραμα. Οι 5 τομείς είναι: η Έκθεση προϊόντων & υπηρεσιών, οι Παρουσιάσεις, οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις, η Αναπτυξιακή ζύμωση και η Συζήτηση για τις «τάσεις & εξελίξεις στην ύπαιθρο», την Δευτέρα, 6/9/10, 19.00, στα Πευκάκια. (τηλ 22960 82747,697-3353767, 6977-213581).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δωρεάν βιβλία σε 200.000 δικαιούχους του ΟΓΑ

Την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου αρχίζει το πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων το ΟΓΑ, που απευθύνεται σε 200.000 άτομα, έναντι 140.000 ατόμων του προηγούμενου έτους.
Στόχος ΤΟΥ προγράμματος είναι η ενίσχυση των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Η χορήγηση των δελτίων γίνεται κατά σειρά προσέλευσης των δικαιούχων και μέχρις εξαντλήσεως των δελτίων.

Δικαίωμα συμμετοχής

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, οι ασφαλισμένοι που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τα έμμεσα μέλη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ (σύζυγοι-παιδιά) που έχουν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ για περίθαλψη καθώς και οι επιζώντες (χήρες - ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ).

Διαδικασία χορήγησης

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Δωρεάν Παροχής Βιβλίων, μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων - αξίας 20 ευρώ - από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία - εκδοτικούς οίκους του νομού τους, από τους αναρτημένους στα ΚΕΠ Καταλόγους.

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον κατάλογο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr

Όπως ανακοινώθηκε:

- Tα Δελτία Αγοράς Βιβλίων και μέχρις εξαντλήσεώς τους θα διανέμονται από όλα τα ΚΕΠ της χώρας

- Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων από οποιοδήποτε ΚΕΠ και όχι κατ’ ανάγκη από αυτό του τόπου διαμονής τους.

- Κατά την προσέλευσή τους οι δικαιούχοι, θα πρέπει να προσκομίζουν το Βιβλιάριο Υγείας , το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή το απόκομμα καταβολής εισφορών προκειμένου να ελέγχεται τόσον η ταυτοπροσωπία, όσο και η θεώρηση του Βιβλιαρίου Υγείας για το έτος 2010. Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει στείλει ο ΟΓΑ.

- Τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων των συζύγων και των τέκνων μπορούν να παραληφθούν από τον έναν εκ των συζύγων εφόσον προσκομισθούν τα Βιβλιάρια Υγείας και τα ΔΑΤ του άλλου συζύγου και των τέκνων ( για όσα υποχρεούνται να έχουν ΔΑΤ)

Διάρκεια προγράμματος

Οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων, μπορούν να κάνουν χρήση των Δελτίων Αγοράς Βιβλίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΟΓΑ για 250.000 οφειλέτες


Δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων σε περίπου 250.000 οφειλέτες του, αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους και εργοδότες-επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους.

Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις έξι το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600? ευρώ (100 ευρώ ανά μήνα). Η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του ασφαλιστικού φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης.

Διαδικασία για ρύθμιση εισφορών:

Α) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων εισφορών αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων

Προκειμένου να ενταχθεί ο αυτοτελώς απασχολούμενος ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ, για να παραλάβει το ειδικό έντυπο «ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ», στο οποίο θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία του.

Το έντυπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα το προσκομίσει στην ΑΤΕ για την καταβολή του ανάλογου ποσού του παραβόλου, το οποίο ανέρχεται στα 20? για όλους τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες.

Η ΑΤΕ θα εκτυπώσει και θα χορηγήσει στον ενδιαφερόμενο ταμειακό παραστατικό καταβολής του παραβόλου. Με το ταμειακό αυτό παραστατικό της ΑΤΕ ο ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί στη συνέχεια στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του, στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ.

Επισημαίνεται, ότι στις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να επισυνάπτεται απαραιτήτως το πρωτότυπο ταμειακό παραστατικό που χορηγήθηκε από την ΑΤΕ για την καταβολή του παραβόλου και όχι φωτοαντίγραφο αυτού. Αιτήσεις στις οποίες έχουν επισυναφθεί φωτοαντίγραφα ταμειακών παραστατικών ή που έχουν διαβιβαστεί με Fax δε θα γίνονται δεκτές.

Β) Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών εργοδοτών - επιχειρήσεων

Οι εργοδότες - επιχειρήσεις, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΓΑ, θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Περιφερειακά Υποκαταστήματα). Για τις επιχειρήσεις το ποσό του παραβόλου κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής από 50 μέχρι 400 ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...