Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ουδέν νεώτερον για τη ΔΩΔΩΝΗ

Δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη
Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ωστόσο μετά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και η υφυπουργός Μιλ. Αποστολάκη απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι αυτή η θέση.

Η κα Αποστολάκη λίγο πριν τη συνεδρίαση που έγινε το μεσημέρι στα πλαίσια των ενημερωτικών συναντήσεων των κλιμακίων διαφόρων υπουργείων στα Γιάννινα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παρέπεμψε στις, έτσι κι αλλιώς πάντως ασαφείς, δεσμεύσεις του κ. Σκανδαλίδη.

«Ο υπουργός έχει δώσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τις θέσεις της κυβέρνησης. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι ένας στρατηγικός παίκτης για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της κτηνοτροφίας και η θέση της στην αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου είναι και στρατηγικής σημασίας και αδιαπραγμάτευτη», τόνισε η κα Αποστολάκη.

Αλλαγές στις ποσοστώσεις του αγελαδινού

Λίγο πριν την άφιξή της στα Γιάννινα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αποστολάκη υπέγραψε σχετική απόφαση που φέρνει αλλαγές στο καθεστώς κατανομής των ποσοστώσεων του αγελαδινού γάλακτος.

Στόχος της νέας προσέγγισης είναι σύμφωνα με το υπουργείο η αύξηση της παραγωγής και η μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγόμενο γάλα.Για την γαλακτοκομική περίοδο 2010-2011 θα κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους ποσότητα 37.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος από το εθνικό απόθεμα.

Όπως δήλωσε η κ. Αποστολάκη, γίνεται προσπάθεια να μπει τέρμα σε πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος και ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος θα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι που αποδεδειγμένα λειτουργούν την εκμετάλλευσή τους και παράγουν.Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα νέα κριτήρια δικαιούχοι είναι οι εξής:
α) Οι ενεργοί παραγωγοί που πέρυσι έκαναν υπέρβαση της ατομικής τους ποσόστωσης
β) Οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα
γ) Οι νέοι κτηνοτρόφοι ανεξάρτητα αν έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα. Ενδεικτικό είναι ότι παρά το ότι έχει από την Ε.Ε. ποσόστωση για την παραγωγή ετησίως 850.000 περίπου τόνους γάλακτος, μόνο μία χρονιά την τελευταία δεκαετία η χώρα μας κατάφερε να φτάσει το όριο παραγωγής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Οικονομική ενίσχυση των ρητινοσυλλεκτών

Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή και από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οικονομική ενίσχυση των ρητινοσυλλεκτών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των υπογραφών από τους αρμόδιους Υπουργούς η απόφαση αυτή απεστάλη την Τετάρτη 3.11.2010 προς τον Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε αμέσως μετά να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Όπως όλο το προηγούμενο διάστημα και με τη συνεχή επικοινωνία της με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις υπηρεσίες η κυρία Περλεπέ επεδίωξε την επίσπευση των διαδικασιών, έτσι και τώρα ζήτησε να γίνει η δημοσίευση το ταχύτερο δυνατόν και να πληρωθούν οι ρητινοσυλλέκτες άμεσα και χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...