Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Νέοι αγρότες στις Βρυξέλλες

Στις 26 Οκτ 2010 35 Νέοι Αγρότες, μαζί με άλλους από τον αγροτικό χώρο, συμμετέχοντες στην Επίσκεψη Μελέτης 44 Ελλήνων πολιτών στο Βέλγιο, που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη, επισκέφθηκαν την φάρμα Baliehof και την φάρμα Jorchrishoeve, στην περιοχή της Brugge προς την Βόρειο Θάλασσα. Ακολούθως τους έγινε υποδοχή-ενημέρωση για την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και τέλος το σεμινάριο για την «Εμπορία των αγροτικών προϊόντων» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι Νέοι Αγρότες της ΠΕΝΑ είχαν ήδη την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην ΚΓΠ μετά το 2013 και να δουν το δημοπρατήριο στο Mechelse στις 25/10/2010, με επιστροφή στις 27/10/2010.

Ο κ. L. Callemeyn & η κα. K. Stroo (το ζευγάρι ιδιοκτητών της κτηνοτροφικής φάρμας με παραγωγή-πώληση τυριού στο Baliehof) ήταν μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Και οι δύο ανέπτυξαν την αγροτική τους επιχείρηση σιγά-σιγά και μεθοδικά, έχοντας όμως πάντα στο πλευρό τους μια πολύ ξεκάθαρη νομοθεσία και δημόσιους λειτουργούς, που υποστηρίζουν τους επιχειρούντες αγροτικά-τουριστικά.

Μέχρι το 1990 ο Luc & η Krista είχαν 200 στρέμματα καλλιέργειες και 26 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πουλώντας στην βιομηχανία το παραγόμενο γάλα. Το 1990 ξεκίνησαν να κάνουν γιαούρτη. Το 1992 άρχισαν να πειραματίζονται με το παγωτό. Λίγο αργότερα έβαλαν, στα πωλούμενα από το αγρόκτημα, το μούς και την κρέμα βανίλια. Το 1995 αποφάσισαν να στραφούν στο τυρί. Βασικός λόγος στροφής στο τυρί ήταν ότι απορροφά πολύ περισσότερο γάλα ανά κιλό, δηλαδή κάθε κιλό τυριού που παράγουν προέρχεται από 10 κιλά γάλα, ενώ για ένα κιλό παγωτό ήθελαν μόνο μισό (1/2) κιλό γάλα, και δεν μπορούσαν να πουλήσουν στους επισκέπτες τόσο μεγάλη ποσότητα παγωτού.

Η κα Krista έχει την ευθύνη παραγωγής τυριού, κρέμας, μούς και παγωτού, φροντίζει για την σωστή τροφοδοσία του καταστήματος πωλήσεων στο αγρόκτημα, και ετοιμάζει τις γευσιγνωσίες τυριού. Παράλληλα έχουν παρουσίαση στο διαδίκτυο (www.baliehof.be), με την οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητές τους, ο χώρος παραγωγής τυριού είναι ορατός για επισκέπτες, και ενώ τους ξεναγεί ο Luc από μέσα εργάζεται η Krista και ενώ τους μιλάει ο Luc, η Krista ετοιμάζει γευσιγνωσία.

Το παραγόμενο γάλα πάει κατά 60% για τυρί και 40% πουλιέται στην γαλακτοβιομηχανία. Εάν οι τιμές στην βιομηχανία δεν είναι καλές το κρατούν για τυρί. Το φρέσκο τυρί ωρίμανσης 2 μηνών πουλιέται 10,5 €/κιλό. Το παλαιό τυρί 2-3 ετών το πουλούν 18-20 €/κιλό. Το 90% του τυριού τους το πουλάνε στο μαγαζί τους.

Το Baliehof μετέχει σε Τοπικό Δίκτυο αυθεντικών Αγροτουριστικών μονάδων, ενημερωτικά έντυπα των οποίων βρήκαμε στην φάρμα (www.brugseommelandhoeveproducten.be). Ο πραγματικός αγροτουρισμός είναι μόνο αγροτικό επάγγελμα και το αγρόκτημα στο Baliehof είναι ένα πραγματικά φωτεινό παράδειγμα, κυρίως για τους ανίκανους να νομοθετήσουν εγκαίρως για τον αγροτουρισμό.

Στην ίδια περιοχή, στην Δυτική Φλάνδρα έχει το αγρόκτημα ελευθέρας βοσκής για αγελάδες κρεατοπαραγωγής ο κ. D. Timmerman (Κτηνοτρόφος-Νέος Αγρότης ιδιοκτήτης της φάρμας Jorchrishoeve). Είναι τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και ανέλαβε την μονάδα πριν 4 χρόνια, μετά από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που ήταν 50.000€.

Καλλιεργεί τα χωράφια του για παραγωγή ζωοτροφών και εκτρέφει 250 αγελάδες της ντόπιας χαρακτηριστικής φυλής, η οποία δίνει πολύ κρέας, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι απαιτείται καισαρική τομή για την γέννα. Η τιμή πώλησης στην βιομηχανία είναι περίπου 4€/Kg, ενώ αν το διαθέτει από το αγρόκτημά του φθάνει στα 13,5€/Kg.

Η γενική εντύπωση είναι ότι οι αγρότες της Φλάνδρας (1 από τις 3 περιοχές του Βελγίου) προτιμούν να μεταποιούν και να πουλούν την παραγωγή τους μόνοι τους, στα αγροκτήματά τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους, τα οποία μηδενίζονται όταν τα δίνουν στην βιομηχανία ή σε εμπόρους.

Οι Νέοι Αγρότες ενημερώθηκαν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Προσκεκλημένοι του Ευρωβουλευτή κ. Σπ. Δανέλλη 35 Νέοι Αγρότες, από την μόνη θεσμοθετημένη Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από 25 έως 27 Οκτ, για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα σήμερα συζητούμενα θέματα, αλλά και για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπως την βιώνουν οι ευρωπαίοι αγρότες του Βελγίου. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν και 9 ακόμα άτομα, ώστε την Επίσκεψη Μάθησης να απολαύσουν 44 συνολικά ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, καθόσον ο κ. Σ. Δανέλλης είναι και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Το πάρα πολύ σημαντικό θέμα του μέλλοντος της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP-Common Agricultural Policy), στην αμέσως μετά το 2013 εποχή, ανέλυσε ο πολύπειρος Δ/ντής της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες κ. Ι. Κολυβάς. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα παρακάτω:
Oι οργανώσεις των επαγγελματιών αγροτών έχουν συστήσει την COPA σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η COGECA χειρίζεται θέματα συνεργατισμού στην ΕΕ, ενώ για τους Νέους Ευρωπαίους Αγρότες έχει δημιουργηθεί η CEJA, όπου μετά το 2003, θα έπρεπε να εκπροσωπείται και η Ελλάδα από την ΠΕΝΑ (νόμος 3147/2003).
Στις 17 Νοε 2010 θα ανακοινωθούν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΓΠ-Κοινή Γεωργική Πολιτική (που μερικοί λανθασμένα την λένε ΚΑΠ) μετά το 2013. Κάπου τον Ιουν 2011 θα διαμορφωθεί πλήρως. Το 2012 αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση για την ΚΓΠ (CAP) και η ισχύς της θα είναι από το 2014. Όταν οι ημερομηνίες έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν μπορεί κανένας να ισχυρισθεί ότι δεν είχε τον χρόνο προσαρμογής ή συσπείρωσης για πολιτική επέμβαση.  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...