Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι κατασκευαστές & οι Νέοι Αγρότες μαζί



Στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος –ΕΚΑΓΕΜ, στις 16 Οκτ 2011, συμμετείχε ο Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (ΕΝΑ Σερρών) και ο κ. Σ. Βογιατζής (ΕΝΑ Θεσσαλονίκης). Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεν. Μακεδονίας κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο κ. Παν. Γκιοργκίνης (εκ μέρους της ΠΕΝΑ), ενώ κεντρικός ομιλητής, όπως και πέρυσι, ήταν ο Ειδ. Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Βαγγέλης Διβάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
  1. Το ΠΑΑ 2007-2013 τρέχει με ρυθμό υλοποίησης 40%, όσο περίπου και ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος και είναι το πρώτο στην Ελλάδα.
  2. Η γεωργία έχει μέλλον. Η κρίση μπορεί για την Γεωργία να είναι πραγματική ευκαιρία. Η γεωργία είναι κομβικό σημείο για όλη την ελληνική οικονομία. Η Ελληνική Γεωργία έχει τεράστια δυναμική. Πρέπει να μετακινηθεί το κέντρο βάρους από τις επιδοτήσεις, στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
  3. Οι Έλληνες ξέρουν να παράγουν καλά , μένει να μάθουμε και πόση είναι η πραγματική μας παραγωγή και μετά να μάθουμε και να πουλάμε.
  4. Η ύπαιθρος χρειάζεται και κατοίκους, διότι δεν είναι απλά χώρος παραγωγής.
  5. Στα μικρά Σχέδια Βελτίωσης με προκήρυξη 50.000.000€ υπεβλήθησαν 581 αιτήσεις για 14.000.000€ και
  6. Ικανοποιήθηκαν «ουρές» (παλαιές υποχρεώσεις) ύψους 100.000.000€ για 1800 δικαιούχους.
  7. Στο πρόγραμμα 1.2.1.-Σχέδια Βελτίωσης (προκήρυξη 18/2/2011, για 500 εκ €) που έκλεισε 29/8/2011, υποβλήθηκαν 7700 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 670.000.000€ και ήδη αξιολογούνται, ενώ ήδη εστάλησαν προεγκρίσεις για 9 και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα μπορέσουν να αξιολογηθούν όλες.
  8. 5424 αιτήσεις ζητούσαν μηχανολογικό εξοπλισμό (350 εκ €), 6134 αιτήσεις περιλάμβαναν παρελκόμενα (232 εκ €), 4432 ζητούσαν αρδευτικό εξοπλισμό (53 εκ €) και 527 ζήτησαν (7 εκ €).
Ο κ. Παν. Παπαδόπουλος (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) στον χαιρετισμό του εστιάσθηκε στην έκφραση «Απαιτείται η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική παραγωγή. Απαιτείται η χάραξη μιας εθνικής αγροτικής δυναμικής πολιτικής». Και παρατήρησε «Δυστυχώς σταματήσαμε να παράγουμε, συνηθίσαμε να εισάγουμε, μάθαμε να εξαρτώμεθα από τους άλλους και σχεδόν ξεχάσαμε τις δικές μας δυνατότητες. Οι Νέοι Αγρότες μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Αν διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί και τους αξίζει, αν αναζητήσουν την πρωτοπορία και χαράξουν νέους δρόμους εθνικής και διεθνούς συνεργασίας, θα μας κάνουν όλους περισσότερο αισιόδοξους.»

Ο κ. Παν. Γκιοργκίνης (ΠΕΝΑ) αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων: Για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα δεν λειτουργεί τίποτε. Ούτε Έρευνα και Ανάπτυξη, ούτε εφαρμοσμένη έρευνα, ούτε θερμοκοιτίδες καινοτομίας, ούτε Αγροτικά σχολεία. Πρέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα ανταλλαγών εμπειριών και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, στο οποίο σας καλούμε να συμμετέχετε και με επισκέψεις μελέτης στις μονάδες σας. Και συνέχισε ο κ. Π. Γκιοργκίνης: Θέλουμε σε κάθε καλλικρατικό Δήμο να δημιουργηθεί χώρος με πειραματικά αγροκτήματα και μόνιμο εκθεσιακό χώρο εξοπλισμού, ίσως και ιστορικής του εξέλιξης, όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν κάποια από τα ιστορικά στοιχεία της συμβολής του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Πρέπει να συνεξετάσουμε σοβαρά την ανάγκη να δημιουργηθούν ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, αν συνεχίσουν να μην δέχονται τους αγρότες τα κατά τόπους Επιμελητήρια». Τέλος προσκάλεσε την ΕΚΑΓΕΜ, εφ όσον επιθυμεί να συμμετέχει στην συνδιαμόρφωση της πρότασης για την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Πτώχευσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας

Μια ακόμη Συνεταιριστική Επιχείρηση αποδεικνύεται πως στηρίζονταν χρόνια τώρα σε πήλινα πόδια και ενώ κατ' ουσίαν φυτοζωούσε, η Διοίκηση και οι διαχειριστές της όχι μόνο δεν απέτρεψαν το μοιραίο, αλλά με κινήσεις που ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση άλλων τοπικών επιχειρήσεων με τις οποίες συναλλάσσονταν μέχρι πρότινος.Η ΕΑΣ Πρέβεζας, μία εκ των εταίρων στη ΔΩΔΩΝΗ, χρεοκόπησε και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και παύσης πληρωμών στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας, έχοντας συσσωρεύσει πάνω από 22 εκατομμύρια χρέη, εκ των οποίων, 1,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, 4 εκατ. ευρώ προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ προς Πιστωτικά Ιδρύματα, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς εργαζομένους και 7 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς τρίτους!Ανάστατη είναι ήδη η αγορά της Πρέβεζας, αλλά και της Άρτας, αφού είχε συναλλαγές και στους δύο νομούς, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στον αγροτικό χώρο, όπου μέχρι πρότινος η ΕΑΣ Πρέβεζας, έκανε συγκέντρωση προϊόντων, όπως καλαμπόκι κ.λ.π.Η ΕΑΣ Πρέβεζας δραστηριοποιούνταν στους τομείς της Προμήθειας ειδών οικιακής κατανάλωσης με αλυσίδα 6 super markets, της διακίνησης ζωοτροφών, της προμήθειας γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων και αγροτικών μηχανημάτων, της τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου με την εμπορική ονομασία «Κιούπι» και της λειτουργίας ψυκτικών χώρων για τη συντήρηση νωπών προϊόντων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...