Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Απλοποίηση διαδικασιών για άδεια χρήσης νερού από γεωτρήσεις

 Την επίσπευση της απλοποίησης των διαδικασιών για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού από γεωτρήσεις, ζήτησε η κ. Περλεπέ.

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, έχοντας καταθέσει Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων και αφού δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών από τους αγρότες για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού έως την 16 Ιουνίου 2012, ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γ.Δριβελέγκα να επισπευσθούν οι απλουστεύσεις των διαδικασιών αυτών.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου ο κ. Δριβελέγκας αναφέρει : "Το ΥΠΑΑΤ, πέραν της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, προχωρά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ελάφρυνσή τους από αδικαιολόγητα κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες».

Στους δρόμους και οι αγρότες Ν.Χανίων

Με την φράση "Όχι άλλες υποχωρήσεις -Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή", η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων δίνει το σύνθημα για συμμετοχή και του αγροτικού κόσμου στις παλλαικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται καθημερινά.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΟΑΣΝ.Χανίων " Εμείς οι αγρότες του νομού Χανίων, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι εάν συνεχισθεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν συντρέχει λόγος να μείνουμε στα χωράφια μας καθώς δεν θα υφίσταται αγροτική παραγωγή, παίρνουμε την απόφαση σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι αυτή η πολιτική να αποσυρθεί.

Αυτή η απόφαση αποτελεί το ξεκίνημα νέων αγώνων από τον εξαθλιωμένο μα και αποφασισμένο κόσμο της υπαίθρου που από τη μία στόχο έχει τη συμπαράταξη με τις υπόλοιπες καταρρακωμένες οικονομικά κοινωνικές ομάδες και από την άλλη την πάλη για μια αγροτική παραγωγή για τις ανάγκες της κοινωνίας με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τη φύση.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η δύναμη μας είναι μεγάλη και αν τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των αγροτών σε κινητοποιήσεις δεν ήταν η αναμενόμενη (κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης αλλά και του κομματικού συνδικαλισμού), αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τους όλο ζωντάνια αγώνες των αρχών της δεκαετίας του 90΄μα και τους πιο πρόσφατους στο Πλατάνι.

Ίσα- ίσα έχουμε συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία για να μην πέσουμε πάλι στις παγίδες και τα λάθη του παρελθόντος. Θεωρούμε δε ότι η κοινωνία του Ν.Χανίων έχει πολλά να περιμένει από τον κλάδο μας που αδικαιολόγητα σιωπά τα τελευταία χρόνια. Το χρωστάμε άλλωστε και στους υπάλληλους της τρόικας που κυβερνούν τη χώρα οι οποίοι δεν ντράπηκαν να κηρύξουν πόλεμο ακόμα και στο πιο χτυπημένο από την κρίση τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, την μικρομεσαία αγροτιά:

-καταργώντας κάθε υπόλειμμα κράτους πρόνοιας μέσω της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ)
-ξεπουλώντας ακόμα και υγιείς συνεταιριστικές δομές όπως η Δωδώνη και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
-σχεδιάζοντας την ιδιωτικοποίηση τη Αγροτικής Τράπεζας όπου είναι υποθηκευμένο το 65% της αγροτικής περιουσίας
-μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε Α.Ε. μεγαλοαγροτών και έμπορων και οδηγώντας σε εκποίηση μεγάλο μέρος της συνεταιριστικής περιουσίας με τον καινούριο νόμο που τόσο η κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση στήριξαν πάρα την αντισυνταγματικότητα του
- αυξάνοντας τις εισφορές στον ΟΓΑ την ίδια στιγμή που μέσω του μεσοπρόθεσμου μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις μας
-επιβάλλοντας χαράτσι για τις κατοικίες που με τόσο κόπο και χωρίς τη βοήθεια κανενός χτίσαμε

Απέναντι στην ασφυκτική κατάσταση οπού έχουμε οδηγηθεί, μόνη μας ελπίδα αποτελούν οι ενωτικοί αγώνες με τους εργαζόμενους- ανέργους και την νεολαία της πόλης για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντεργατικής πολιτικής.

Θεωρούμε ότι για να μας πάρουν σοβαρά οι αγώνες πρέπει να είναι επικίνδυνοι για το πολιτικό σύστημα και να έχουν διάρκεια. Για τούτο αυτή τη φορά επιλέγουμε μορφές αγώνα που δεν θα στρέφονται απέναντι στην κοινωνία αλλά θα έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με το κράτος και τους φοροληστρικούς του μηχανισμούς, για τούτο και ζητάμε και από άλλους κλάδους να σταθούν δίπλα στον αγώνα μας έτσι ώστε αυτή η μάχη να δοθεί συλλογικά και οργανωμένα και να έχει βάθος χρόνου.

Συμμετέχουμε μάχιμα στην απεργία στις 19-20 του Οκτώβρη.

Κλιμακώνουμε δυναμικά σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς και ομάδες πολιτών μέχρι την πλήρη ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Καλούμε όλους τους αγρότες, δίχως παρωπίδες και κομματισμούς, σε προσυγκέντρωση της πορείας στις 9:30 στην Αγροτική Τράπεζα (απέναντι από τον κήπο) στις 19 του Οκτώβρη για να αποφασίσουμε δημοκρατικά για το μέλλον των κινητοποιήσεων μας.

Όχι άλλες υποχωρήσεις -Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομου Χανίων Η Ενοτητα"
flashnews.gr

Η … Ομάδα Νέων Αγροτών Αρκαδίας

Την ώρα που οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έβαζαν τις προϋποθέσεις για το EURO 2012, οι Αρκάδες Νέοι Αγρότες έβαζαν τις προϋποθέσεις για την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020, στο Άστρος Κυνουρίας (αίθουσα Ιδρύματος Ζαφείρη) την Τρίτη, 11 Οκτ 2011, στις 20.00, μαζί με πάνω από 80 ενδιαφερθέντες αγρότες της περιοχής, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας και την συνεργασία της κας Χριστιάνας Γαρδικιώτη (Ομάδα Κέντρου Κοινωνικής Οικονομίας για την Τοπική Ανάπτυξη).

Καλωσόρισμα απεύθυνε στους προσελθόντες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κυνουρίας κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ενώ μίλησαν η κα Χρ. Γαρδικιώτη, ο κ. Ναπ. Καραχάλιος και άλλοι.

Με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Ρούνη ο κεντρικός εισηγητής κ. Δημ. Μιχαηλίδης, τεχνικός συνεργάτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, παρουσίασε τις θετικές τάσεις για το μέλλον της γεωργίας: οι τιμές των τροφίμων θα τριπλασιασθούν περίπου μέχρι το 2030 και ο πλανήτης θα έχει έλλειμμα 1.000.000.000 τόνους ισοδυνάμου σιτηρών το 2050.

Με 7% μόνο Νέους Αγρότες κάτω των 40 ετών στην Ευρ. Ένωση, από το σύνολο των αγροτών, και με 66% να είναι πάνω από 55 ετών, οι επαγγελματικές προοπτικές για νέους επαγγελματίες μπορούν να είναι μόνο καλές, διότι δεν πρόκειται μόνο για αντικατάσταση αλλά για de facto αύξηση του μεριδίου στην αγορά, όπως θα έλεγε και ένας μαρκετίστας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για ένα καλύτερο μέλλον είναι η ανάπτυξη των συνεργατικών-συνεταιριστικών και συλλογικών σχημάτων ή έστω δικτύων, ώστε να επιτυγχάνεται το κατάλληλο μέγεθος για μια τοπική αγορά ή ακόμα και περιφερειακή αγορά. Για τις παγκοσμιοποιημένες αγορές τα μεγέθη και ο τρόπος προσέγγισης είναι διαφορετικά και δεν εξαρτώνται μόνο από τους αγρότες.

Σημαντική παράμετρος είναι η παντελής έλλειψη υποστήριξης της αγρ. επιχειρηματικότητας, έλλειμμα στην αγροτική έρευνα και ανάπτυξη, έλλειμμα στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, έλλειμμα στη αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, έλλειμμα σε θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας (πειραματικά αγροκτήματα), έλλειμμα στην διέξοδο των αγροτών προς τους καταναλωτές, έλλειμμα στην μεταφορά αγρ. τεχνογνωσίας και στην υποστήριξη (επιμελητήρια).

Μετά την συζήτηση οι παριστάμενοι Νέοι Αγρότες συνέστησαν Ομάδα Πρωτοβουλίας για την σύσταση Ένωσης Νέων Αγροτών Αρκαδίας με στόχο να ενημερώσουν και άλλους Νέους Αγρότες στην Αρκαδία. Αποφασίσθηκε να γίνουν συναντήσεις τις πρώτες Τρίτες κάθε μήνα, στις 8 Νοε στην Κερασίτσα, στις 6 Δεκ στο Λεωνίδιο και στις 10 Ιαν 2012 στην Καλόγρη, οπότε εκτιμήθηκε ότι θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την Ομάδα Πρωτοβουλίας απετέλεσαν οι: Κολοστούμπης Αντώνης (6946779542), Ματζουράνης Παναγιώτης (6973744621), Μήτσιος Νικόλαος (27980 41492), Μπακάλης Κωνσταντίνος (6974700397), Παναγιωτόπουλος Δημήτριος (6973028986) & Περδικάρης Γιαννακός (6973703856)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ημερίδα του Δήμου Εμμ. Παππά για τον αγροδιατροφικό τομέα

Την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στις 11.00, στην αίθουσα Ορφέας του Νέου Σκοπού (του Δήμου Εμμ. Παππά Σερρών) ο Δήμος Εμμ. Παππά με την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Τοπική Αγροτοδιατροφική Αυτάρκεια.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Καρακώστας είπε: ο Δήμος επιθυμεί να τονίσει για μια ακόμα φορά την σημαντικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίησε την ευκαιρία με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτ) για να προσεγγίσει και να επισημάνει τον σημαντικό ρόλο του αγροτικού τομέα στον Δήμο μας, στις Σέρρες και στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης θεώρησε καλή ευκαιρία να τιμηθεί η προσφορά και η ενεργός συμμετοχή της Ελληνίδας αγρότισσας τόσο στην συνοχή και τον πολιτισμό της αγροτικής κοινωνίας, όσο και στην διατήρηση της υγείας και του δυναμισμού της με την παραδοσιακή μαγειρική, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας (15 Οκτ).

Ο Αγροτικός τομέας και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα) αποτελούν μαζί με τον τουρισμό τις παραδοσιακές ατμομηχανές της Ελληνικής Οικονομίας που μπορούν ακόμα και σήμερα να δώσουν επιπλέον 500.000 θέσεις εργασίας και +3% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο νέος διοικητικός χάρτης (Καλλικράτης) μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει συνθήκες αυτάρκειας, τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας και προϋποθέσεις τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης, με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Οι εισηγήσεις θα προσεγγίσουν την σημασία της διατροφής του ανθρώπου, ιδιαίτερα με προσανατολισμό την παγκοσμίως αναγνωρισμένη Μεσογειακή διατροφή, την παρουσίαση του θησαυρού της γνώσης της εξασφάλισης του δυναμισμού της τοπικής κοινωνίας με τις γνώσεις, ικανότητες και πολιτισμό που έχει και στηρίζει η ελληνίδα αγρότισσα και τον ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην τοπική ανάπτυξη.

Με βάση τα παραπάνω, και με την γνώση ότι το 2050 στην γη προβλέπεται έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών για την διατροφή των ανθρώπων, η επιδιωκόμενη αποκοπή της λαϊκής γνώσης και της ικανότητας του ανθρώπου να παράγει, να εξευρίσκει και να μεταποιεί την τροφή του προσεγγίζει τα όρια του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως περίπου είναι η προσπάθεια να επιβληθεί ο codex alimedarius.

Την Κυριακή, 23-10-2011, στον Νέο Σκοπό, στον Ορφέα, στις 11.00, οι συντονιστές-εισηγητές κκ Αθανάσιος Μπαντής και Δημήτριος Μιχαηλίδης θα συγκεντρώσουν στοιχεία για να προκληθεί μια γόνιμη συζήτηση που θα τιμήσει τόσο την ελληνίδα αγρότισσα, όσο και την ικανότητά της να διατηρήσει υγειά και ακμαία τα μέλη της οικογένειας της, όσο και τον σημαντικό ρόλο της ελληνικού (μεσογειακού) αγροδιατροφικού τομέα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...