Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Χάνονται 6000 δωρεάν τόνοι ρυζιού για άπορες οικογένειες!


Άμεση παρέμβαση Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης



Στην ματαίωση της δωρεάν διανομής 6.000 τόνων ρυζιού με το Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, με απόφαση... του Υπουργού Α.Α.Τ., αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λεύτερης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και ζητά την υλοποίηση του προγράμματος.


Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, σε ετήσια βάση. Τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή, κάθε έτος, για την πρόθεση τους να εφαρμόσουν το καθεστώς αυτό. Για το έτος 2013 δήλωσαν συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα 19 κράτη μέλη. Αρμόδιες Υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Περιφερειακών Ενοτήτων. Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος διανέμονται βασικά είδη τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί.

«Ωστόσο», όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο Διαύγεια, ματαιώνεται η δωρεάν διανομή ρυζιού (στο πλαίσιο του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθεια) στους δικαιούχους του έτους 2013, αφού εξέπνευσε η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που είχε θέσει η Κομισιόν.»

Όπως διευκρινίζει στο έγγραφό του ο κ. Λ. Αυγενάκης: «η εκτέλεση του εν λόγω έργου, που αφορά τη δωρεάν διανομή 5.672.000 κιλών ρυζιού parboiled, με σύνολο της δαπάνης 4.798.406,41 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., στους απόρους όλης της χώρας έτους 2013, είχε ανατεθεί στις εταιρείες ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom, ωστόσο οι σχετικές συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί εξαιτίας των μηνύσεων που εκκρεμούσαν στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών από Agrino και Euricom κατά Αφοί Καραγεωργίου, Σπανού και Nutria, λόγω των σοβαρών ελλείψεων- όπως ισχυρίζονται-που υπήρχαν στους φακέλους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά την υλοποίηση του προγράμματος και όπως δήλωσε: «είναι αδιανόητο για τόσο κρίσιμα ζητήματα να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις. Η ματαίωση του προγράμματος πλήττει πρωτίστως τις άπορες και πολύπαθες οικογένειες ανά την επικράτεια και ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη τα τρόφιμα, αλλά και τους ίδιους τους καλλιεργητές ρυζιού. Δεν επιτρέπεται επειδή κάποιοι ολιγωρούν και χάνονται οι προθεσμίες, να «πληρώνουν το μάρμαρο» οι άποροι. Έχει εξ ολοκλήρου ευθύνη ο Υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης και επιβάλλεται άμεσα να βρει λύση ώστε τα τρόφιμα να καταλήξουν στους δικαιούχους» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...