Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΚΚ: "Βαφτίζουν ελληνικές ντομάτες τρίτων χωρών"

Η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , διαμαρτύρεται δημόσια, απευθυνόμενη στους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , για τις παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» τομάτας, από τρίτες χώρες, που διατέθηκε στην κατανάλωση, και στην Κρήτη ,σύμφωνα με τις καταγγελίες του αγροτικού κόσμου, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.-.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του κειμένου της διαμαρτυρίας η ΄Ενωση αναφέρεται:

"¨Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι η Χώρα μας έχει Νομοθεσία που απαγορεύει την παραγωγή προϊόντων φυτικής παραγωγής, με την χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι που δεν συμβαίνει σε Τρίτες Χώρες.Όμως παραταύτα και σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγωγών της Κρήτης, αλλά και από τα δημοσιεύματα ενημερωθήκαμε ότι αγροτικά προϊόντα τρίτων χωρών και δη τομάτες εισήχθηκαν στην Χώρα μας (με τις ευλογίες σας) και στην Κρήτη και ρίχθηκαν στην κατανάλωση.

Κύριοι Υπουργοί,

Η διαμαρτυρία μας έχει μορφή καταγγελίας για τους εξής λόγους:

!) Για την μη απαγόρευση εκ μέρους σας εισαγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων "φαρμάκων " στα πιάτα μας.
2) Για την μη περιφρούρηση του εισοδήματος των αγροτών- καταναλωτών, που βιώνουν την οικονομική μείωση , στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από την γενικότερη κρίση και ύφεση της Χώρα μας
3)Για την αδρανοποίηση του ελεγκτικού σας μηχανισμού, ώστε να επιτρέψετε ,παραπλανάται ο καταναλωτής από την ποιότητα και την Χώρα προέλευσης του προϊόντος (τομάτα)
4)Για την μη προστασία του καταναλωτή από ανασφαλή προϊόντα (τομάτα)
5)Από μη προστασία της τσέπης του καταναλωτή, αλλά συγχρόνως και του παραγωγού

Κύριοι Υπουργοί,

Αφού τα "καταφέρατε " να ρίξετε στην αγορά ανασφαλή προϊόντα με τις πράξεις σας και παραλήψεις σας, εις βάρος ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας, (καταναλωτές, παραγωγούς), και για να μη εξακολουθεί να σας βαραίνει η ενοχή της" εγκληματικής αμέλειας" προχωρήστε και τώρα στους πρέπον τες ελέγχους (τα παραστατικά υπάρχουν)και τιμωρείστε εκείνους που τολμούν να κερδοσκοπούν και να καιροσκόπων εις βάρος της Κυβέρνησής σας, αλλά και εις βάρος εμάς των καταναλωτών, "ταίζοντας" μας με φαρμάκια, αλλά και εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, στην δύσκολη γι αυτούς οικονομική συγκυρία.

Περιμένουμε έστω και τώρα τις ενέργειες σας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών.-


Με Εκτίμηση

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                        Ιωάννα  Μελάκη

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου σε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Βιολογική Γεωργία  αποτελεί τη σοβαρότερη πρόταση ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Και οι λόγοι είναι  πολλοί. Σας παραθέτω τρεις:

Α) εστιάζεται σε συστήματα  παραγωγής φιλικά προς το περιβάλλον

Β) δίνει προτεραιότητα  στην υγεία, στη διατροφή και στον καταναλωτή και

Γ) αξιοποιεί πλήρως και  αποκλειστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας

Δυστυχώς κύκλωμα συμβούλων  και παραγωγών που δραστηριοποιούνταν σε πέντε νομούς της Ελλάδας, διακινούσε παράνομα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με τη σφραγίδα του βιολογικού.

Ο Υπουργός καταδίκασε τα συμβάντα, χωρίς να αναφερθεί στα αίτια που τα προκάλεσαν. Όμως ουσιαστικές υπηρεσίες θα δώσουμε στο χώρο μόνο με ριζοσπαστικές λύσεις.

Κι αυτές είναι:

Από 01.01.2009 έχει τεθεί σε ισχύ η νέα κοινοτική νομοθεσία [καν(ΕΚ) 834/07 και καν(ΕΚ) 889/08] αλλά δεν έχει τροποποιηθεί η εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 245090/06) με αποτέλεσμα πρακτικά να μην υπάρχει εφαρμοστικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και οι όποιες αποφάσεις να κινδυνεύουν να κριθούν ως παράνομες. Απαιτείται άμεση έκδοση νέας ΚΥΑ.
Από το 2006, που άρχισε η εφαρμογή της ΚΥΑ 245090/06, έχουν γίνει τουλάχιστον 10 εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι βρέθηκε να μη συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία, αλλά δεν έχει επιβληθεί καμία κύρωση.
Για την ορθή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος θα πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις όταν και όπου πρέπει.

Ως εποπτεύουσα αρχή έχει οριστεί από το 2004 η Διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ, η οποία δεν ασκεί πλήρως την αρμοδιότητά της όσον αφορά τους ελέγχους. Έχει κάνει ελάχιστους και όχι σε όλα τα πεδία αρμοδιότητάς της.
 Για την ορθή και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος θα πρέπει η Διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ να εφαρμόσει όλες τις αρμοδιότητες της.

Δεν έχει καταρτιστεί επίσημο μητρώο παραγωγών βιολογικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται.
Απαιτείται άμεση κατάρτιση  επίσημου μητρώου και η δημιουργία ενιαίας βάσεις δεδομένων για  των συνεχή έλεγχο.

Με το ΠΔ 115/08 έχει καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, το οποίο λόγω λαθών και αντιφάσεων είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο με αποτέλεσμα όλοι οι υπαίθριοι χώροι πώλησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι είναι πολλοί, να είναι παράνομοι.
Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Για την περίοδο 2006 – 2013 και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» προκηρύχτηκε μόνο μία φορά πρόγραμμα για την επιδότηση των παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε για τη μεν φυτική παραγωγή τέλος Μαΐου του 2012 και για τη ζωική τον Ιούνιο του 2012. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φακέλων και οι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγών να είναι στον αέρα και πρακτικά να μην ελέγχονται.
Απαιτείται άμεση αξιολόγηση και υπογραφή των συμβάσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...