Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αύριο πληρώνει ο ΟΓΑ τα παλαιά οικογενειακά επιδόματα

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των  3.473.131,92 ευρώ


Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ, αύριο  Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων και αφορά σε 3.041 δικαιούχους, (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις).

Η πληρωμή αυτή αφορά σε δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν την κατάργηση των επιδομάτων και δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το ποσό θα καταβληθεί εφ’ άπαξ και αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιώθηκαν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος  (1-11-2012 ή 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα).

Επίσης, η πληρωμή αυτή, αφορά και πρόσωπα που ήταν δικαιούχοι επιδόματος  και τους οφείλεται κάποιο ποσό από τον ΟΓΑ (π.χ. μετά από άρση αναστολής καταβολής του επιδόματος ή λόγω σπουδών τέκνων κλπ).

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των  3.473.131,92 €

Ο Φεστιβαλικός Σεπτέμβριος 2013

Ο Σεπτέμβριος  και Οκτώβριος κάθε έτους είναι  οι μήνες απολογισμού της συγκεντρωμένης αγροτικής παραγωγής, ανταλλαγής των  περισσευμάτων με αναγκαία και οργάνωσης  για την αντιμετώπιση του χειμώνα, όταν ακόμα υπήρχαν ξεκάθαρα οι εποχές του χρόνου, που καθόριζαν κυρίαρχα την ζωή των ανθρώπων.

Σήμερα με την ισοπέδωση  όλων, με την κυριαρχία, όπως νομίζει, του ανθρώπου στην φύση, όλες οι εποχές είναι σχεδόν ίδιες (με τα κλιματιστικά και τις κεντρικές θερμάνσεις), τα θερμοκήπια και τις εξαναγκασμένες παραγωγές.

Παρόλα αυτά τα πανηγύρια  έμειναν, σαν λείψανα ενός άλλου  κόσμου, με κινέζικα φωτάκια και  ρούχα άγνωστης προέλευσης, ενώ κυριαρχεί  η απέραντη τσίκνα του ετοιματζίδικου fast food. Οι γιορτές έμειναν ημερολογιακά εκεί, αλλά έχασαν το νόημά τους, το περιεχόμενό τους, και έγιναν μια άνυνδρη «παράσταση» κατανάλωσης. Παράλληλα κάποια πανηγύρια ανταλλαγής προϊόντων, μεταλλάχθηκαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις συμπληγάδες  αυτές μερικές ρομαντικές ομάδες επαναδραστηριοποιούνται ή συνεχίζουν να οργανώνουν Φεστιβάλ, ή όπως αλλιώς ονομάζονται, σαν χώρους περιστασιακής συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής ή νέων εμπειριών και απόφασης για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες .

Χαιρετίζω όλους αυτούς που προσπαθούν, καταβάλλοντας πραγματική ενέργεια για να φέρουν πιο κοντά τις ιδέες και τους ανθρώπους, όχι για εμπορικούς λόγους (εκθέσεις), ούτε για γνωσιοκεντρικές προσεγγίσεις (συνέδρια) αλλά (ανθρωπιστικά) με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί απλά οι άνθρωποι θέλουν να αισθανθούν για λίγο άνθρωποι.

Σκαλίζοντας με τον «κέρσορα»  στο διαδίκτυο εντόπισα και μοιράζομαι:

Η μετεξέλιξη του τοπικού πανηγυριού αναπτύχθηκε στρεβλά σε PellaExpo στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, 28/8 έως 1/9/2013.
ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival, 29-31 Αυγ στην Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μουσική και προβολές στα πλαίσια «Μουσικές & Δράσεις στα Μνημεία της πόλης».
Το πιο γνωστό πανηγύρι της Χαλκιδικής είναι το πανηγύρι του Αγίου Μάμα. 29/8 έως 1/9/2013 υπολογίζεται ότι καταφτάνουν στον Άγιο Μάμα πάνω από 1.000 εκθέτες και πάνω από 200.000 επισκέπτες με έντονο εμπορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.
Φέτος, 30/8 έως 1/9/2013 και το Κιλκίς έχει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Κερνάμε Ελλάδα» που οργανώνει το Επιμελητήριο Κιλκίς και η ΑΝΚΙ γεμάτο εκδηλώσεις.
Στις 1 Σεπ 2013 ο αμπελουργικός οίκος Καζάκη (Ν. Γωνιά, Χαλκιδικής), όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει την ημέρα «Pick your own grapes», όπου καθένας μαζεύει μόνος του τα σταφύλια του και γεύεται τις νοστιμιές της Μαριάνας.

1-8 Σεπ διοργανώνεται πάλι η Εμποροπανήγυρις Δήμου Κατερίνης.
Στην 5η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης «Μεγάρων Γη», Αττική, όλοι οι τοπικοί πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, 5 έως 8 Σεπ 2013, πάντα με παρονομαστή όλων τα εξαιρετικά τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Η Γιορτή της Κτηνοτροφίας θα γίνει στην Γαλάτιστα Χαλκδικής 6-8 Σεπ 2013.
6-8 Σεπ 2013, στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης δίνουν το ραντεβού τους όλοι στην Οικογιορτή. Εκτός από την πρόταση της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της αρμονικότερης & δημιουργικότερης ζωής που φέρει ως μήνυμα η οικογιορτή, είναι επίσης χώρος ζύμωσης ιδεών, ανταλλαγής ιδεών & παρουσίασης τεχνικών & εμπειριών.
Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ, στο Κανάλι και στην Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας www.festival-newn.gr, προσκαλεί νέες και νέους, και όχι μόνο, κατοίκους υπαίθρου ή/& προτιθέμενους να ζήσουν στην ύπαιθρο, σε ένα τριήμερο συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και απόφασης για δράση.
Στις 27, 28 & 29 Σεπ, στο Ίλιον (Αττική), οργανώνεται η Εθνική Συνάντηση Αειφορικής Παραγωγής για Νέους στο «Κέντρο της Γης», www.ogi.gr, με τίτλο «καλλιεργώ ένα βιώσιμο μέλλον», με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα της χώρας και της επιχειρηματικής του προοπτικής, την υποστήριξη καλών γεωργικών πρακτικών και την ενημέρωση των νέων αγροτών γύρω από τις σύγχρονες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και έτσι με «θεάματα και άρτον» (αλλού από κρατική επιχορήγηση, αλλού από προσφορές χορηγών και αλλού φέρνοντας ο κάθε ένας το καλαθάκι του) η κοινωνία προσπαθεί να ανασυνταχθεί.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Προοπτικές απασχόλησης στον αγροτικό τομέα μέσω ΤΟΠΣΑ στα Τρίκαλα

Τη δυνατότητα σε ανέργους αλλά και σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ με χαμηλό αγροτικό εισόδημα, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες (μέσω κατάρτισης) για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Νομού στον πρωτογενή τομέα δίνει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κοινωνική Τρικαλινή Πολιτεία στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης. Το πρόγραμμα στηρίζεται στη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κοινωνική Τρικαλινή Πολιτεία.Το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κοινωνική Τρικαλινή Πολιτεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται η στοχευόμενη επιλογή 60 ανέργων ατόμων από την περιοχή του Νομού Τρικάλων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός δείκτης ανεργίας τους στις περιοχές που εστιάζει το σχέδιο, ενώ έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση της προώθησης των νέων με το 50% των ωφελούμενων ανέργων να είναι κάτω το 25 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να ωφεληθούν 37 γυναίκες και 23 άντρες, συνολικά οι 30 εκ των οποίων θα είναι κάτω των 25 ετών και οι υπόλοιποι 30 άνω των 25. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ανέργους συμπεριλαμβάνονται νέοι επιστήμονες και ασφαλισμένοι ΟΓΑ με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες που δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2011 το δε ατομικό, πραγματικό ή αντικειμενικό, από τις λοιπές πηγές δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

Αυτοί αφού επωφεληθούν των δράσεων κατάρτισης της πράξης και λάβουν την κατάλληλη προετοιμασία και επαγγελματική στήριξη μέσα από τις προβλεπόμενες ώρες συνεδρίας, θα προωθηθούν στη συνέχεια στην αγορά εργασίας ως επαγγελματίες ή ως μισθωτοί σε δυναμικούς κλάδους σχετιζόμενους με τις καλλιέργειες και τον αγροτουρισμό, που εμφανίζουν ευοίωνες προοπτικές και κρίνονται ότι μπορούν να απορροφήσουν νέο εργατικό δυναμικό στην περιοχή.

Η υλοποίηση έτσι  τμημάτων κατάρτισης 91 ωρών το καθένα (συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης) στα αντικείμενα των πράσινων καλλιεργειών, της μεταποίησης και εμπορίας τοπικών αγροτικών προϊόντων και των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός – οικοτουρισμός) αποσκοπούν στην επαγγελματική τους προετοιμασία.

Στόχος της προτεινόμενης παρέμβασης με τίτλο «Αειφορική Ανάπτυξη Τρικάλων» που καταθέτει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Τρικαλινή Πολιτεία» είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Νομού Τρικάλων μέσα από την επίτευξη της σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, με εστίαση στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού ανέργων, στη λογική της Κατηγορίας Πράξης «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007- 2013», του Άξονα Προτεραιότητας 7 («Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση στις 8 περιφέρειες σύγκλισης»), της Θεματικής Προτεραιότητας «Υλοποίηση ενεργών και προληπτικών μέτρων στην αγορά εργασίας» και σύμφωνα με την από 17/04/2012 και με Α.Π. 1874, Κωδικός Πρόσκλησης 053, Πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης είναι η εταιρεία ΔΑΣΤΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος και ως εταίροι μετέχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων – Ένωση,  το ΚΕΚ ΔΙΑΣ Ε.Π.Ε. και η  Αειφορική Αναπτυξιακή Μεσογείου ΜΚΟ. Στόχος της αναπτυξιακής σύμπραξης είναι  να εντάξει ομάδα 60 ατόμων – ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα για μια συνολικότερη πολιτική στον εν λόγω τομέα.

Για το σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει εναρκτήρια ημερίδα που θα παρουσιαστεί ενδελεχώς  ο σκοπός και το Σχέδιο Δράσης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν προσεχώς στον ιστότοπο: www.aeiforiki.eu  

agronews.gr

Απολογισμό της χρονιάς κάνουν οι παραγωγοί πεπονιού στην Ηλεία.

Για μια μέτρια χρονιά κάνουν λόγο οι παραγωγοί πεπονιού στην Ηλεία, η συγκομιδή του οποίοι έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Ενώ στην αρχή της συγκομιδής το προϊόν έπιασε υψηλές τιμές, στην συνέχεια αυτές μειώθηκαν για να καταλήξουν ακόμα και στα 15 λεπτά το κιλό. 

Παρόμοια η κατάσταση και στα Τρίκαλα όπου όμως η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου και η τιμή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 20 με 25 λεπτά το κιλό. Για την περιοχή της Ηλείας ο κ. Φάνης Παπανικολόπουλος, γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Geoplant στην Ηλεία μας αναφέρει:

«Πρακτικά οι συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί αφού έχουν μείνει μόνο κάποιες πολύ μικρές ποσότητες στα χωράφια. Σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια χρονιά. Όσον αφορά τις τιμές ξεκίνησαν στα 50 με 70 λεπτά το κιλό και κρατήθηκαν εκεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Ωστόσο στην συνέχεια υποχώρησαν στα 40 με 45 λεπτά το κιλό για να καταλήξουν στα 15 με 20 λεπτά/κιλό».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του πεπονιού φέτος στην περιοχή ο κ. Παπανικολόπουλος μας ενημέρωσε ότι πήγαν αρκετά καλά.

Τρίκαλα

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι κυμάνθηκαν τελικά οι τιμές στο πεπόνι, στην περιοχή των Τρικάλων και αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Θανάσης Παπαγεωργίου: «η συγκομιδή στην περιοχή των Τρικάλων ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου και η τιμή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 20 με 25 λεπτά το κιλό. Σε γενικές γραμμές η χρονιά όσον αφορά το θέμα των τιμών κύλησε όπως η περσινή. Ξεκίνησε καλά και από κάποια στιγμή και μετά οι τιμές κατρακύλησαν».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη φετινή παραγωγή και ποιότητα ο κ. Παπαγεωργίου μας έκανε γνωστό ότι ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι όπως επίσης ήταν και υποδεέστερη ποιοτικά λόγω ασθενειών που επηρέασαν τη καλλιέργεια.

agrotypos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...