Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο δρόμος των κτηνοτρόφων στους καταναλωτές

Τον δρόμο των κτηνοτρόφων προς στους καταναλωτές έδειξε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς στην συνάντηση της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης στην τακτική μηνιαία δημόσια συνεδρίαση της την Δευτέρα, 14 Νοε 2011, στα Σέρβια.
Με την  ενεργό συμμετοχή του προέδρου της ΕΝΑ Κοζάνης κ. Λεωνίδα Αρνίδη, του τοπικού εκπροσώπου της ΕΝΑ Κοζάνης κ. Σπύρου Νίκου, του Αντισημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Νίκου Λαζαριώτη, του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη και του κτηνοτρόφου κ. Μπάμπη Γαλίδη, αναλύθηκε τόσο η δυνατότητα οικογενειακής τυροκόμησης, όσο και ο σχεδιασμός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013.
Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς έπεισε όλους με τις λεπτομερείς οδηγίες του και την πληρότητα των στοιχείων, όσο και για την απλότητα ενημέρωσης για τον τρόπο που μπορεί να αδειοδοτηθεί πάρα πολύ εύκολα μια οικογένεια για να τυροκομεί η ίδια ΜΟΝΟ το δικό της γάλα και να το πουλάει κατευθείαν σε καταναλωτές ή καταστήματα λιανικής. Ωφελούμενη όλη την υπεραξία της δικιάς της παραγωγής.
Μερικά σημεία από όσα προλάβαμε να σημειώσουμε  είναι:
  1. Μια τυροκομική εγκατάσταση για να είναι μικρής όχλησης αρκεί να μην χρειάζεται περισσότερα από 22KW, να επεξεργάζεται μέχρι 2.000 kg/κύκλο τυροκόμησης και να καταναλώνει μέχρι 50 θερμικές μονάδες.
  2. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε κοντέϊνερ εμπορικό (το οποίο δεν χρειάζεται άδεια πολεοδομίας), ή να γίνει σε ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού, ή να χτιστεί εξ ολοκλήρου.
  3. Ο συνολικός χώρος τυροκόμησης είναι μόλις 20 τετραγ. μέτρα για 200-450 κιλά γάλα/κύκλο τυροκόμησης & μέχρι 35 τμ για μέχρι 2.000 κιλά.
  4. Η διάθεση του τυρογάλακτος μπορεί να γίνεται σε εκτροφείς γουρουνιών. Κάθε ένας μας μπορεί να έχει μέχρι 5 γουρούνια χωρίς ειδική άδεια. Κάθε γουρούνι μπορεί να τρώει 15 κιλα τυρόγαλα, και αν αφαιρεθεί και η μυζήθρα το διπλάσιο (25 κιλά/ημέρα) με ταυτόχρονη μείωση άλλων τροφών, τόσο διότι τις υποκαθιστά, όσο και λόγω καλύτερης αφομοίωσης τους.
  5. Ένας κύκλος τυροκόμησης είναι για φέτα περίπου 120 λεπτά (2,5 ώρες περίπου) και για άλλα τυριά με αναθέρμανση 3 ώρες περίπου.
Η απλότητα της δυνατότητας ενθουσίασε τους κτηνοτρόφους δίνοντας νέες ελπίδες  στους αγρότες για διέξοδο  στην κατανάλωση.
Η επόμενη  συνάντηση της ΕΝΑ Κοζάνης  θα γίνεις τοι Εμπόριο Εορδαίας, στις 12 Δεκ 2011, το βράδυ μετά τις αγροτικές εργασίες (20.30) στο παλαιό δημαρχείο.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...