Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ένωση Νέων Αγροτών Φλώρινας στο Αμύνταιο

Την Τρίτη, 14/6/2011, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της νέας Ένωσης Νέων Αγροτών Φλώρινας, με έδρα το Αμύνταιο, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής τον Θεόδωρο Μεϊμάρη (6397294650) και μέλη για την διαδικασία σύστασης τους κκ Κ. Σονιάδη, Γ. Γιαρμά, Χ. Τσιτιρέκη & Α. Φορτωμάρη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου με αντικείμενο την ενημέρωση και συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.

Ο κ. Γεώργιος Γιαννιτσόπουλος (πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου) και μετά ο κ. Γιάννης Κοσμίδης, παρουσίασαν τμήμα της αποτελεσματικής οργάνωσης της ΕΑΣ Αμυνταίου, τονίζοντας την λειτουργία τεσσάρων Ομάδων Παραγωγών (Οπορωφόρα, Αμπελουργία, Δημητριακά & Κηπευτικά-Πατάτες κλπ) καθώς και το εξειδικευμένο τμήμα γεωπληροφορικής με επικεφαλής την κα Χιόνα Ιωαννίδου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού τεχνικής υποστήριξης και πληροφόρησης αγροτών, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί όλες τις λειτουργικές ανάγκες της ΕΑΣ.

Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος) επεσήμανε ότι ως φαίνεται οι εξελίξεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ μέχρι σήμερα τρέχουν χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο παρουσιάζεται διαχωρισμένο σε κομματικές προσεγγίσεις ή ομαδοποιήσεις, ενώ δέχεται μια αφόρητη συνεχή απαξίωση και υποκλοπή του παραγόμενου αγροτικού πλούτου, με απολύτως αναγκαία την συνεννόηση με τους κατοίκους των πόλεων για την δημιουργία βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Πολύ βοήθησε σε μερικά τεχνικά θέματα ο παριστάμενος γεωπόνος κ. Δ. Παπακωνσταντίνου.

Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του αγροτικού κόσμου επισημάνθηκε από την παρουσία και συμμετοχή αγροτών από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και Φλώρινα, ενώ ο κ. Γιάννης Λιάσης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) τόνισε την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους έντονους προβληματισμούς των αγροτών, και κυρίως των Νέων Αγροτών, και για την μετά το 2013 εποχή αλλά και για τα επόμενα 20-30 χρόνια, στο σχετικά προσεγγίσιμο μέλλον.

Ο κ. Θόδωρος Μεϊμάρης (πρόεδρος ΕΝΑ Φλώρινας) ενημέρωσε ότι το καταστατικό της ΕΝΑ Φλώρινας πέρασε από το Πρωτοδικείο και περιμένουν τις διαδικασίες για δημοσιοποίηση και για να καλέσουν όλους τους Νέους Αγρότες, που ενδιαφέρονται, για την έγκριση του προγράμματος δράσης της Ένωσης Νέων Αγροτών Φλώρινας και για την συγκρότηση του πρώτου εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου κάπου μέσα στον Οκτώβριο 2011.

Μέχρι τότε το ημερολόγιο της ΠΕΝΑ περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες στις οποίες καλούνται όλοι οι Νέοι Αγρότες να συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων:
9-11/9/2011, Χίος, 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών-Πολυαπασχόληση
24/9/2011, Σέρρες, Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης-Νέων Αγροτών
27/9/2011, Αθήνα, Ζάππειο, Συνέδριο για το κοινό μέλλον Υπαίθρου & Πόλης
1-2/10/2011, Πάτρα, ΟΛΠΑ, Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης-Νέων Αγροτών
8-9/10/2011, Ορχομενός Βοιωτίας, Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης-Νέων Αγροτών

Ο κ. Α. Γιάτσογλου (6936054007) έδωσε πληροφορίες για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011) και μοίρασε έντυπα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής. Το ενδεικτικό κόστος συμμετοχής είναι 200€ στο οποίο περιλαμβάνονται τα εισιτήρια από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα για Χίο, οι τοπικές μετακινήσεις, τα γεύματα, η διαμονή, η συμμετοχή στις εργασίες & το υλικό του Συνεδρίου και οι επισκέψεις σε μονάδες της περιοχής


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Καθαρά από ραδιενέργεια τα μανιτάρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Καθαρά από ραδιενέργεια είναι τα μανιτάρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ, «Δημόκριτος».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ξάνθης έστειλε στον «Δημόκριτο» δείγματα άγριων μανιταριών που είχαν συλλεχθεί από την ορεινή περιοχή της Ροδόπης.
Την ανησυχία του Συλλόγου είχε προκαλέσει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με την οποία, οι Βρετανικές αρχές είχαν εντοπίσει και αποσύρει από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια προέλευσης Βουλγαρίας. Τα μανιτάρια ήταν μολυσμένα με ραδιενεργό Καίσιο 137 (137 Cs) (αναφέρονταν επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό) και είχαν σταλεί στη Βρετανία από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ, 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στις 8 Ιουνίου ο Σύλλογός έλαβε έγγραφη αναφορά/πιστοποιητικό του «Δημόκριτου» σύμφωνα με την οποία η διεξαχθείσα μέτρηση ραδιενέργειας (137 Cs & 134 Cs) των αποσταλθέντων δειγμάτων άγριων μανιταριών έδειξε ότι τα μανιτάρια είναι καθαρά από ραδιενέργεια και επομένως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους συλλέγουν και καταναλώνουν βρώσιμα άγρια μανιτάρια στην περιοχή μας, με την αυστηρή πάντως προϋπόθεση ότι οι συλλέκτες διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία ποια από αυτά είναι φαγώσιμα και ποια δηλητηριώδη.
Οι μετρήσεις έδειξαν συγκέντρωση 137 Cs από 0,05 Bq/kgr έως 10 Bq/kgr και συγκέντρωση 134 Cs 0,01 Bq/kgr, με επιτρεπτό όριο τα 350 Bq/kgr.
piazzadelpopolo

Έρχεται αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από κτηνοτρόφους και εργαζόμενους για «Δωδώνη»

Στον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» πριν την κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου και αφορά το επίμαχο άρθρο 8 του καταστατικού.Σήμερα πραγματοποιήθηκε, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας και μετά από τη διαμαρτυρία στην Αθήνα, σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας με καλή συμμετοχή κτηνοτρόφων και εκπροσώπων φορέων, ανάμεσα τους ο δήμαρχος και περιφερειακοί σύμβουλοι.Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Τζίμα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη «Δωδώνη» Χρήστο Γεωργίου για τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα κατά της πώλησης της εταιρείας που προωθεί η μεγαλομέτοχος Αγροτική Τράπεζα με τη ... σιωπηρή στάση της κυβέρνησης.Μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά για να μετέχουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν χθες να παραστούν.Οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας οι οποίοι οργανώνονται σε συνεταιρισμό, θα αποφασίσουν και τη μέρα αποκλεισμού του λιμανιού, όπως δήλωσαν οι κ.κ Τζίμας και Γεωργίου, πάντως πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 5ης Ιουλίου.Και οι δυο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από τη συμμετοχή στη χθεσινή συνάντηση και σε ότι αφορά την αλλαγή του καταστατικού που επιδιώκει η ΑΤΕ, ο κ. Γεωργίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν όλοι μαζί να περάσει, όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει και οι κτηνοτρόφοι με τις Ενώσεις.Η έκτακτη Γ.Σ που αποφασίστηκε την Παρασκευή από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» έχει σαν θέμα τον ορισμό νέας διοίκησης, αλλά και το επίμαχο άρθρο 8 του καταστατικού που η τροποποίηση του αποτελεί την...κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και να ξεμπλέξει η ΑΤΕ από την υποχρέωση να μεταβιβάσει στις Ενώσεις και τους παραγωγούς το μετοχικό της πακέτο για να προχωρήσει σε διαγωνισμό πώλησης σε ιδιώτες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...