Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Νέοι Αγρότες Με Όραμα-ΝΑΜΟ

Την πιο συγκλονιστική  «τριλογία+» έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν όσοι ενδιαφέρονται για το «κάνω», στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας, www.festival-newn.gr), για το «ακούω», στο 3ο Πανελλήνιο Πολυσυνέδριο ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (15-16 Σεπ 2013, Ξενοδοχείο Athens Plaza, Σύνταγμα, Αθήνα, www.agrorama.com) και για το «βλέπω & ακούω», στην Εθνική Συνάντηση Αειφορικής Αγροτικής Παραγωγής για νέους ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ (27-29 Σεπ 2013, Ίλιον, ΑΘΗΝΑ, www.ogi.gr). 

Και «το όνομα αυτού» ΝΑΜΟ (Νέοι Αγρότες Με Όραμα-ΝΑΜΟ), βαφτίστηκε η μασκώτ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, με νονά την κα Β. Ευαγγελίου. Διακρίθηκαν επίσης τα ονόματα: αχυρούλα, Γιώτης ο αγρότης, Ρούλης ο Αχυρούλης, τριμπαλιάρης, τριμπαλούλης, χορταρούλης αγροτούλης, χαμογελαστό σκιάχτρο, πολύκαρπος, Κυρά Αχεροντισσα και Ν.Α.Μ.Ο.Σ (Νέοι Αγρότες Με όραμα Στο μέλλον). Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην ονοματοδοσία, επισημαίνοντας ότι το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου οργανώθηκε όλο από κάτω», με ευρεία συμμετοχή των συμπολιτών και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού, καθώς και πλήθους χορηγών, που στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, υποστήριξαν κυρίως «σε είδος». 

Έτσι οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν μόνο με 50 € για όλο το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούς Πρέβεζας, www.festival-newn.gr, 6974 111252 & 6932206602), που περιλαμβάνει 3 διανυκτερεύσεις, 3 πρωϊνά, 2 γεύματα και 2 δείπνα (από 14.00 της Πέμπτης 5 Σεπ 2013, έως 14.00 της Κυριακής 8 Σεπ 2013) καθώς και τις 2 Επισκέψεις Μελέτης με πούλμαν. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να παρακολουθήσει μόνο τις δραστηριότητες (να μην διανυκτερεύει εκεί) με μόνο 20€, ενώ προβλέπεται η είσοδος για τις ομιλίες και εργαστήρια με μόνο μια συμβολική συνδρομή στους σκοπούς της ΕΝΑ Πρέβεζας (μόνο 2€), απλά για την καταγραφή εισόδου. 

30€ συνολικά (15€ κάθε ημέρα 10.00-20.00 για όλες τις ομιλίες-παρουσιάσεις), στο 3ο Πανελλήνιο Πολυσυνέδριο ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (15-16 Σεπ 2013, Ξενοδοχείο Athens Plaza, Σύνταγμα, Αθήνα, www.agrorama.com) που ακολουθούν η μία την άλλη κάθε ώρα. Στο συνέδριο  θα παρουσιαστούν προτάσεις όπως καλλιέργειες για στέβια, ιπποφαές, blueberry, goji berry, μύρτιλο, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, βελανιδιές, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, κ.ά.   , αλλά και προβληματισμοί για το μέλλον του αγροτικού κόσμου καθώς και το νόημα της «αγροτικής επιχειρηματικότητας». 

Δωρεάν στην Εθνική Συνάντηση Αειφορικής Αγροτικής Παραγωγής για νέους ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ (27-29 Σεπ 2013, Ίλιον, ΑΘΗΝΑ, www.ogi.gr), με προέγκριση αιτήσεων συμμετοχής και κάλυψη εξόδων μετακίνησης σε οικονομική θέση καθώς και δωρεάν φιλοξενία και γεύματα. Η Εθνική Συνάντηση απευθύνεται σε νέες & νέους (18 έως 30 ετών) από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με την βιολογική καλλιέργεια σε ιδιόκτητες, μισθωμένες ή ακόμα και παραχωρητέες εκτάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές και σε νέους που αντιμετωπίζουν αυξημένα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού και οικονομικές δυσχέρειες. 

Όλος ο Σεπ 2013 είναι γεμάτος με σημαντικές διοργανώσεις, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8/9/2013), ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (15-16/9/2013) και ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ (27-29/9/2013), και συνεχίζει ο Οκτ 2013 με το επιπλέον (+), που είναι το Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ (15/10/2013, Ξεν Αμαλία, Ναύπλιο, www.farmsup.eu, georgakopoulos@militos.org, 210 6772129).

Παρεμβάσεις Λευτέρη Αυγενάκη για τους αμπελοκαλλιεργητές

Σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράταση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ

Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε τροποποιητική απόφαση, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν την ασφαλιστική τους εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2012 μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «Σε αρκετούς παραγωγούς που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού, οι σχετικές ενημερωτικές επιστολές έφθασαν στα χέρια τους με τη λήξη της προθεσμίας, ήτοι Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 με αποτέλεσμα να μην έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί μία κατ΄ ελάχιστο δεκαήμερη παράταση προκειμένου να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.

Αγρότες της Κρήτης δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκαλέσει στους παραγωγούς σταφυλιού, η ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού, όπως εν προκειμένω το σουλτανί, δεν θα πρέπει να οινοποιούνται. Η σχετική οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή από το αρμόδιο Υπουργείο προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση αγροτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να οινοποιήσουν την παραγωγή τους σε σουλτανί, διαδικασία που μέχρι πρότινος γινόταν απρόσκοπτα. «Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «οι ζημιές στην ποικιλία σουλτανίνα είναι πολύ μεγάλες λόγω ασθενειών και καιρικών συνθηκών, καθώς αφενός υπάρχει απαγόρευση οινοποίησης της κι αφετέρου τα οινοποιεία αρνούνται να την δεχθούν. Δυσκολότερη όμως είναι η θέση των ίδιων των παραγωγών σουλτανίνας , αφού οι όποιες τιμές σταφιδοποίησης δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους ενώ την ίδια ώρα η αγορά δεν απορροφά στο βαθμό, που αναμένονταν, επιτραπέζια σουλτανίνα κι άρα τίθεται ζήτημα διάθεσης της.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα δοθεί δυνατότητα οινοποίησης της εν λόγω ποικιλίας, δεδομένου ότι ούτε είναι δυνατό να αλλάξει η καλλιέργεια επί σειρά ετών μιας ποικιλίας, αλλά και οι παραγωγοί μέσω της σταφιδοποίησής της, δεν έχουν κέρδος προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.

Και μέσω ΚΕΠ οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας. Φέτος για πρώτη φορά ζητούνται από το κράτος όχι μόνο κωδικοί αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς που παραδίδουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.

Οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας όμως ιδιαιτέρως σε όσους έχουν αποκτήσει πρόσφατα τα αμπέλια τους από γονικές παροχές και κληρονομιές είναι ανεπίκαιρες, χρειάζεται ένας μήνας για να γίνει επικαιροποίηση και μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν σταφύλια στα αμπέλια. Ενώ τα οινάμπελα είναι νόμιμα, έχουν τα δικαιώματα φύτευσης, βρίσκονται ακόμα σε άλλα ονόματα όπως γονιών που έχουν πεθάνει ή που μπήκαν στην πρόωρη σύνταξη και έχουν εκχωρήσει την περιουσία τους στα παιδιά τους. Από την άλλη μεριά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους αμπελουργούς και εύκολο οι παραγωγοί να καταθέτουν στα οινοποιεία επικυρωμένα αντίγραφα της ενιαίας ενίσχυσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, το 90 % των αμπελοκαλλιεργητών δεν έχουν μεταβολές στις δηλώσεις τους, αλλά και λόγω τις φυσιολογικής αδυναμίας της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους, με τους υπαλλήλους που διαθέτει, θα ήταν σκόπιμο να υποβάλλονται οι δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Νομού, αποφεύγοντας έτσι την μεγάλη αγωνία και τον κίνδυνο για τους παραγωγούς εάν θα παραδώσουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία.»

Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή δικαιολογητικών συνταξιούχων του ΟΓΑ

Μέχρι 27 Σεπτεμβρίου


Παρατείνεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών Συνταξιούχων Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν υπόχρεοι να απογραφούν, προκειμένου να συνεχισθεί η καταβολή των συντάξεών τους.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ αναφέρει, ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία, επειδή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση αυτή, και προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση σε συνταξιούχους που για λόγους αντικειμενικής δυσκολίας δεν υπέβαλαν σχετικά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται συνολικά 29.589 ανασφάλιστοι υπερήλικες, από τους οποίους 8.324 δεν έχουν εμφανισθεί.

Η Διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει πάντως, ότι για όσους δεν εμφανισθούν έως τη λήξη της προθεσμίας η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί από την 1η Νοεμβρίου του 2013.

Ο 29χρονος Γιάννης Ανδρεαδάκης έφτιαξε λαδολέμονο, το έβαλε σε κεραμικό μπουκάλι και εξάγει στην Γερμανία

Το γνωστό λαδολέμονο που είναι το «δεξί χέρι» της νοικοκυράς και το βάζεις από την βραστή πατάτα, τα κρέατα, τα ψάρια, τις σαλάτες μέχρι και στο κέικ, με ελαιόλαδο και άρωμα λεμονιού, ο Γιάννης Ανδρεαδάκης το έβαλε σε μπουκάλι και μάλιστα κεραμικό και το στέλνει με τους τόνους στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια.


Το λεμόνι δεν είναι το μόνο που μπήκε σε μπουκάλι. Μπήκε και το θυμάρι, το δενδρολίβανο, η ρίγανη, το σκόρδο και η πάπρικα. Οι Γερμανοί προτιμούν ελαιόλαδο με άρωμα λεμονιού, οι νότιες χώρες ελαιόλαδο με ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο και οι βόρειες λατρεύουν το ελαιόλαδο που έχει σκόρδο και πάπρικα.

Τώρα το γιατί το λεμόνι και ο ελαιόκαρπος έγιναν «ένα» από τη στιγμή της άλεσης, το εξηγεί στο MadeinCreta ο 29χρονος Γιάννης Ανδρεαδάκης που αν και σπούδασε οικονομικά αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, στην εταιρία τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου που ήδη είχε στήσει.

Πριν έξι χρόνια πήγα σε μια διεθνή έκθεση ελαιολάδου. Παρατήρησα ένα λάδι από την τοσκάνη που ήταν διαυγέστατο αλλά δεν είχε γεύση ελαιολάδου αλλά λεμονιού. Οι Ιταλοί σε αυτά είναι πρωτοπόροι, άλλωστε, κι αυτό το ξέρουν όσοι ασχολούνται με το χώρο. Η ιδέα του μου άρεσε και σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Μερικά χρόνια μετά το επιχειρήσαμε για να αυξήσουμε και τους κωδικούς μας στην Κρητίδα (Critida).

Αν και οι πωλήσεις μας πήγαιναν καλά - συνολικά διακινούμε 240 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκ των οποίων οι 60 τόνοι είναι βιολογικό - σκεφτήκαμε ότι για να σταθούμε στην αγορά και τον ανταγωνισμό έπρεπε να βγούμε με νέα προϊόντα, χωρίς να φύγουμε από το αντικείμενό μας, γι'αυτό και προχωρήσαμε και στην τυποποίηση αρωματικού λάδι με άρωμα Κρήτης κυρίως".

Πριν το προϊόν βγει στην αγορά έγινε ο πειραματισμός και δειγματίστηκαν μόνο δυο τόνοι ελαιολάδου με λεμόνι. Η ανταπόκριση οδήγησε και στην μεγαλύτερη ποσότητα.

Μόνο στη Γερμανία, σε μια σεζόν, έφυγαν 8 τόνοι έξτρα παρθένου και βιολογικού με άρωμα λεμόνι ενώ η συσκευασία από τα 250 ml στο απλό μπουκάλι έγινε 500 ml και το προϊόν τοποθετήθηκε σε κεραμικό μπουκάλι.

Εξαγωγές αρωματικού ελαιολάδου γίνονται στον Καναδά, το Ντουμπάι, τη Βραζιλία, τη Σουηδία τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Κάθε χώρα επιλέγει το ελαιόλαδο που ... θέλει με βάση τις δικές της διατροφικές συνήθειες.

Τα αποτελέσματα των πωλήσεων τους έχουν ενθαρρύνει καθώς κάθε χρόνο είναι και λίγο καλύτερα ενώ ο κ. Ανδρεαδάκης δεν κρύβει ότι ούτε ο ίδιος δεν περίμενε να πάει τόσο καλά το Delicatessen και με πρώτη αγορά αυτή της Γερμανίας, στο λαδολέμονο.

Η εταίρεια συνεργάζεται με δεκάδες παραγωγούς, μικρούς και μεγάλους, από όλη την Κρήτη για να καλύψει τις αναγκαίες ποσότητες, συνεργασία υπάρχει και με παραγωγούς για το λεμόνι, ενώ και όλα τα αρωματικά είναι από το νησί.αρωματικό ελαιόλαδο κρητης Κρητίδα Critida λεμόνι αρωματικά φυτά Γιάννης Ανδρεαδάκης

«Όλα τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε προέρχονται από την Κρήτη, είναι πιστοποιημένα και τα προμηθευόμαστε από την εταιρία Ίνατος. Σε όλα τα προϊόντα που έχουν βότανα, το ελαιόλαδο είναι σε ποσοστό 96% και τα βότανα σε ποσοστό 4%».

Όσον αφορά στην οικονομική στρατηγική της εταιρείας προτιμήθηκαν οι μεγάλες ποσότητες και οι λογικές τιμές παρά το αντίστροφο.

«Εμείς θέλαμε να βγούμε μαζικά προς τα έξω να γίνουμε γνωστοί και να σταθούμε στον ανταγωνισμό» σημείωσε ο κ. Γιάννης Ανδρεαδάκης. Πηγή Κορίνα Καφετζοπούλου madeincreta.gr



Η ΔΗΜΑΡ για το συμψηφισμό των οφειλών των παραγωγών προς τον ΟΓΑ με τις κοινοτικές ενισχύσεις


Πληθαίνουν οι πληροφορίες για πιέσεις της τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ που υπερβαίνουν... τα 510 εκ. ευρώ με τις κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποκρουστούν από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, με δυσμενείς συνέπειες μεταξύ των άλλων στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η αποδοχή μιας τέτοιας απαίτησης εγείρει, εξάλλου, σοβαρά ζητήματα:

α) νομιμότητας βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα κοινοτικά χρήματα, ενώ επιπλέον δεν μπορούν να παρακρατηθούν χρήματα χωρίς την έγγραφη συναίνεση των παραγωγών.

β) αλλοίωσης του ανταγωνισμού εις βάρος των αγροτών της χώρας μας σε σχέση με τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

Για το υπαρκτό πρόβλημα των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης με ειδικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες αγρότες, θα είναι νόμιμοι και δεν θα αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό εντός Ε.Ε.

Σημείωση: Η αγροτική πολιτική είναι ο τομέας με τον μεγαλύτερο βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για τον λόγο αυτό οι ενισχύσεις δίνονται μέσω του Πυλώνα Ι (ενιαία ενίσχυση) και ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δεν επιτρέπονται εθνικές ενισχύσεις που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό. Οι κοινοτικές ενισχύσεις προς τους αγρότες της χώρας μας μέσω του Πυλώνα Ι ανέρχονται σε περίπου 2,2 δις ετησίως και είναι αναγκαίες (χωρίς να αρκούν βέβαια μόνο αυτές) για τη στήριξη των αγροτών και την παραμονή τους στη παραγωγική διαδικασία όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...