Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οι έμποροι των Λαχαναγορών Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου και Χανίων να εξαιρεθούν από την εγγυητική επιστολή

Παρέμβαση Αυγενάκη προς Τσαυτάρη και Χατζηδάκη. Στην εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για τους εμπόρους των λαχαναγορών της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αθανάσιο Τσαυτάρη αντίστοιχα.

Με την υπ' αριθμ. 230/20798/5-3-2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι στις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011. Η εξαίρεση αυτή δόθηκε διότι, οι Οργανισμοί των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι δυνατός ο έλεγχος τους.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «σε όλη τη χώρα λειτουργούν οργανωμένες λαχαναγορές στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Χανιά. Οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι σε αυτές, εποπτεύονται και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και διαθέτουν μόνιμη και γνωστή επαγγελματική εγκατάσταση.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά την εξαίρεση των εμπόρων των λαχαναγορών της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων, από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν.3955/2011. 

Κουβέλης - Λοβέρδος μιλούν για τα αγροτικά στη Λάρισα

Μετά τα αμοιβαία ανοίγματα και τη συμφωνία για ενίσχυση της πρωτοβουλίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συντονίζονται και για άλλες κοινές δράσεις


Σε στενή συνεννόηση είναι τα επιτελεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, καθώς οι Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να πιστεύουν όλο και περισσότερο στην ανάγκη συνεργασίας των δύο κομμάτων, που ίσως καταλήξει ακόμη και σε κοινή εκλογική κάθοδο.  

Μετά τα αμοιβαία ανοίγματα και τη συμφωνία για ενίσχυση της πρωτοβουλίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συντονίζονται και για άλλες κοινές δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση εκδήλωσης στη Λάρισα με θέμα το αγροτικό πρόβλημα, στις 17 Οκτωβρίου.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και της ΝΕ.ΕΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ θα μιλήσουν οι υπεύθυνοι αγροτικής πολιτικής των δύο κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του αγροτικού κόσμου.

Στελέχη και των δύο πλευρών εκτιμούν ότι ωριμάζει διαρκώς το έδαφος για περαιτέρω συγκλίσεις και σε προγραμματικό επίπεδο. Θεωρούν δε ότι η δημιουργία του λεγόμενου τρίτου πόλου είναι εφικτή και επιμένουν στην αρνητική στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ, όσο αυτό ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά.

«ΘΕΣ γάλα; Πιες!» - Στη Λάρισα, οι καταναλωτές θα... αρμέγουν από μηχάνημα φρέσκο γάλα

Το μόνο που θα χρειάζονται θα είναι κέρματα και θα μπορούν να απολαύσουν φρέσκο γάλα.


Γιατί οι καταναλωτές στη Λάρισα θα μπορούν από την Τετάρτη να το προμηθεύονται από αυτόματα μηχανήματα, όλο το 24ωρο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο εφαρμόζουν ήδη κάποιες χώρες στο εξωτερικό, προκειμένου το γάλα να φτάνει απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση και σε χαμηλή τιμή. «ΘΕΣ γάλα; Πιες», είναι το... σύνθημα αυτής της προσπάθειας, καθώς η ιδέα ανήκει στα μέλη του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Λάρισας-Πιερίας «ΘΕΣ Γάλα».

Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν τέσσερα αυτόματα μηχανήματα σε ισάριθμα καταστήματα στο κέντρο της Λάρισας, από τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το οποίο θα αρμέγεται καθημερινά το πρωί μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα θα βρίσκεται στα μηχανήματα.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να το προμηθεύεται με 90 λεπτά για το 1 λίτρο και 50 λεπτά για το μισό λίτρο. Δίπλα στα μηχανήματα γάλακτος θα υπάρχει και αντίστοιχο για την προμήθεια φιαλών πλαστικών ή γυάλινων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ο καταναλωτής να προμηθευτεί και προπληρωμένη κάρτα, επίσης από μηχάνημα, οπότε στην περίπτωση αυτή το μπουκάλι παρέχεται δωρεάν.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη ιδέα καθώς παρά τα συμβόλαιά τους με δύο γαλακτοκομικές εταιρείες, τα οποία ισχύουν, είχαν πλεόνασμα γάλακτος, οπότε αποφάσισαν να το διαθέσουν στην κατανάλωση με αυτό τον τρόπο.

ΔΩΔΩΝΗ: 41 μονιμοποιήσεις και 72 προσλήψεις προσωπικού


Η ηπειρώτικη επιχείρηση προχώρησε σε προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της. 


Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

"Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της συνεχούς ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και των δεσμών που έχει αναπτύξει με την τοπική κοινωνία της Ηπείρου η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την μετατροπή 19 συμβάσεων εποχικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου, στις ήδη 22 που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου.

Η Εταιρεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιο αξιόλογους εποχικούς εργαζόμενους της να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της σε μία μόνιμη βάση, επωφελείται από την εργασιακή τους εμπειρία στο συγκεκριμένο περιβάλλον και επιπλέον παρέχει στους εργαζομένους της μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

Έτσι μέχρι τώρα συνολικά και μετά από αξιολόγηση μονιμοποιήθηκαν 41 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, η ΔΩΔΩΝΗ προχωρά και σε νέες προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Εντός των ημερών υπογράφονται συμβάσεις με 72 ανθρώπους που προέρχονται αποκλειστικά από τα Ιωάννινα, 21 εξ αυτών αφορούν σε νέες προσλήψεις.

Η Διοίκηση τη ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη που σε αυτούς τους αβέβαιους και δύσκολους οικονομικά καιρούς, συνεχίζει να προσλαμβάνει προσωπικό και να παρέχει απασχόληση στην περιοχή της Ηπείρου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης διαδικασίας ανάπτυξης της εταιρίας.

Η νέα Διοίκηση έχει αναλάβει να μετατρέψει τη ΔΩΔΩΝΗ από δημόσια υπηρεσία που ήταν στο παρελθόν σε μια πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική επιχείρηση.

Τέλος η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε θα επιδιώξει να ενισχύσει την οργάνωσή όλων των τμημάτων της με πρόσθετες νέες προσλήψεις τους επόμενους μήνες".


Πηγή:www.reporter.gr

Η ΠΑΣΕΓΕΣ πάει … την ΚΓΠ στην Ελλάδα


Στις 26/9/2013, από το Porto Palace Θεσαλονίκης επέλεξε η ΠΑΣΕΓΕΣ να ξεκινήσει το χρηματοδοτούμενο ταξίδι της στην Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ-CAP σε όλη την Ελλάδα, με 13 στάσεις-ημερίδες, στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

Η έναρξη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με εισηγήσεις στο πολυπληθές (πάνω από 300 συμμετέχοντες) ακροατήριο από όλη την Ελλάδα, τόσο από τον πρόεδρο της σημερινής ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τ. Καραμίχα, όσο και από τον Διευθυντή στην ΕΕ κ Τάσο Χανιώτη, τον Γεν. Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Μελά, τον προϊστάμενο της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες κ. Γ. Κολυβά, τον κ. Ν. Μπλιάτσιο (Γεωργική Ανάπτυξη) και τον κ. Μ. Σμύρη ((ΠΑΣΕΓΕΣ), με συντονιστή τον κ. Ι. Τσιφόρο (ΠΑΣΕΓΕΣ) και πολλές «καινοτομίες», όπως πχ:

Η «ανοικτή» παρουσίαση-εισηγήσεις ήταν «κλειστή» για τους δημοσιογράφους.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική «βαφτίστηκε» Κοινή Αγροτική Πολιτική-ΚΑΠ, ενώ όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι η «οικονομίστικη» ΚΓΠ ήταν πάντα προσανατολισμένη στα οικονομικά και δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι σήμερα αγροτική πολιτική για την αγροτική κοινωνία.

Η προβλεπόμενη συνέντευξη τύπου δεν έγινε

Μοιράστηκε μια πολύ καλά επεξεργασμένη 36σέλιδη ανάλυση προτάσεων και σεναρίων κατανομής των αμέσων ενισχύσεων (1ος Πυλώνας). Εκεί εντοπίζουμε ότι υπάρχουν αγρότες που δεν παίρνουν καθόλου ενιαία επιδότηση, ενώ σε κάποιους νομούς η αξία των δικαιωμάτων είναι 102,52 €/στρέμμα (Ζάκυνθος, και ακολουθεί Ηράκλειο, Κέρκυρα & Λασίθι) και σε άλλους μόνο 10,49 €/στρέμμα (Χίος, και Ιωάννινα, Κεφαλληνιά & Κυκλάδες)), ενώ η μέση αξία σε όλη την χώρα είναι 39,5 €/στρέμμα. Επειδή δεν φαίνονται ορατά αγροοικονομικοί λόγοι αυτής της τεράστιας διαφοροποίησης ίσως κάποιοι να σκεφθούν ότι οφείλονται οι διαφορές κυρίως σε κομματικές πελατειακές επιλογές. Όπως και να είναι ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΔΙΚΗ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ενεργοποιήθηκε χάρις στην χρηματοδότηση 50% από την Ευρ. Επιτροπή στο έργο «Promoting Agricultural Society Objectives with CAP-PASO CAP» (Προωθώντας τους Στόχους της Αγροτικής Κοινωνίας με την ΚΓΠ), στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 2012/C 223/04.

Στο ενημερωτικό κομμάτι, όλα όσα ακούστηκαν ήταν ενδιαφέροντα, επισημαίνοντας μερικά δικά μας συμπεράσματα, όπως:

Η ΠΑΣΕΓΕΣ επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα 60% και 30%, να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία και η σύγκλιση να είναι σταδιακή, χωρίς ισοπεδωτικές λογικές. Δηλαδή κανείς να μην πάρει στο τέλος της περιόδου προσαρμογής λιγότερα από το 60% όσων παίρνει σήμερα, και κανείς να μην πάρει στο τέλος (2020 ή 2028?) περισσότερα από το 30% όσων παίρνει σήμερα από την Ενιαία Ενίσχυση.

Η μακροχρόνια πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων (κυρίως τροφίμων) έχει αναστραφεί και φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε σε περίπου τριπλασιασμό των τιμών των τροφίμων μέχρι το 2030, πράγμα που καθιστά την ΚΓΠ «ανοικτή» σε επανεξέταση.

Η χαρακτηριστικά έντονη διακύμανση των τιμών των τροφίμων εξομαλύνεται καθιστάμενη όλο και πιο αναλογική με τις υπόλοιπες τιμές στην αγορά.

Το κόστος της ενέργειας θα είναι υψηλό στο μέλλον

Τελικά το νέο μοντέλο «συναπόφασης» στην Ευρ. Ένωση με την δημοκρατική επιτυχία να έχει συναπόφαση η Ευρωβουλή οδήγησε σε 8.000 περίπου τροπολογίες, που άλλαξαν τελείως, πιθανόν εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, την αρχικά ευνοϊκή για την ανανέωση τεχνοκρατική πρόταση της Ευρ. Επιτροπής του 2011.

Ο τελικός συμβιβασμός κορυφής της Ευρ. Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της 26ης Ιουν 2013, μάλλον «σκοτώνει» την διάθεση για επαγγελματική ενασχόληση νέων αγροτών, παρατείνοντας τεχνητά την Ενιαία Ενίσχυση του άδικου σήμερα ιστορικού μοντέλου μέχρι περίπου το τέλος της δεκαετίας, αδικώντας κατάφορα κάθε νέο επαγγελματία αγρότη.

Σχεδόν παντού ακούγεται ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται για την μετά το 2028 εποχή, καθόσον φαίνεται ότι η επιτευχθείσα «συμφωνία» για την ΚΓΠ δεν καλύπτει μόνο μια επταετία αλλά σχεδόν όλη την αγροτική ζωή των αγροτοπατέρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 65% των αγροτών είναι σήμερα πάνω από 55 ετών και σε 10 χρόνια θα έχει σχεδόν φύγει, τουλάχιστον από το επάγγελμα.

Συνδεδεμένη, σημαίνει προσπάθεια στήριξης της παραγωγής κάποιου αγροτικού προϊόντος, αλλά ταυτόχρονα και «δέσιμο» σε πιθανή «χασούρα» πόρων αν δεν επιτύχει η καλλιέργεια.

Στην Ισπανία πετυχαίνουν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα κατά 150% (στην Πορτογαλία 130%) αλλά στην Ελλάδα μόνο 40%, που μπορεί να δείχνει ότι η αύξηση του εισοδήματος του αγρότη μπορεί να προέλθει και από αυτήν την κατεύθυνση και όχι μόνο από την καλλιέργεια ή εκτροφή. Ο έλληνας αγρότης πρέπει να μπορεί να μεταποιήσει και να εμπορευθεί την δικιά του παραγωγή.

Από διάφορες πλευρές ακούστηκε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Το θέμα βοσκοτόπια φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει πολύ ακόμα.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική, με την παραπομπή των περισσότερων θεμάτων για προσδιορισμό στα κράτη μέλη, μέχρι 1/8/2014, ίσως θέτει σε συζήτηση τον όρο «κοινή», ενώ για την Ελλάδα με διαλυμένες τις συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις και σε κατάσταση αναδρομολόγησης τους αγροτικούς συνεταιρισμούς φαίνεται σαν να αποφασίζονται τα θέματα των αγροτών, χωρίς τους πραγματικούς αγρότες.

Όλο και περισσότεροι «αγρότες» (και η ΠΑΣΕΓΕΣ?) φαίνεται να προσανατολίζονται στον πρωτογενή τομέα, όχι σε αγρότες, αλλά σε ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ αγροτικών προϊόντων.

Εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν, με ευχάριστη έκπληξη, να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα συμφωνημένα και τους κανονισμούς.

Το ευρωπαϊκό αγροτικό μοντέλο στηρίζεται στην οικογενειακή γεωργία, που ήδη υποστηρίζεται και από τον ΟΗΕ για το 2014. Μένει να προσδιορίσουμε τι σημαίνει οικογενειακή εκμετάλλευση, διότι στην Montana των ΗΠΑ μια αγροτική οικογένεια διαχειρίζεται περίπου 25.000 στρέμματα γης και εκτρέφει ανάλογα ζώα …

Ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μειώνεται στην ΕΕ με ρυθμό 3,7% κάθε έτος τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπου υπήρχαν ισχυροί συνεταιρισμοί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων βρέθηκαν να είναι κερδισμένοι μέσα σε περιόδους κρίσεων.

Στην Ελλάδα σήμερα το 70% των «αγροτών» εισπράττουν λιγότερα από 5.000 € ετησίως.

Με μια περίεργη λογική μερικοί υπεραμύνθηκαν της ανάγκης να συνεχίσει να είναι ισχυρός οικονομικά ο 1ος πυλώνας, δηλαδή να μοιράζεται «πελατειακά» ζεστό χρήμα για το εισόδημα του αγρότη, διότι αυτό υποστηρίζει την … ανάπτυξη … Από το που κατευθύνθηκε αυτό το χρήμα (κυρίως σε καταναλωτικά σχήματα) φαίνεται ότι είναι η πλήρης αποτυχία της ΚΓΠ.

Εν όψει εκλογών οι περισσότεροι μίλησαν για ένα ισόρροπο «μείγμα» 1ου και 2ου πυλώνα, ενώ κάθε λογική θα υπαγόρευε ότι η υποστήριξη της ανάπτυξης μπορεί να προέλθει κυρίως από τον 2ο πυλώνα της ΚΓΠ. Και η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, κυρίως.

Πέραν από τα οικονομικά, ακουστήκαν και μερικές σωστές κουβέντες για την ανυπαρξία πολιτικής γης και χρήσεων γης, τα προβλήματα με το αρδευτικό νερό, το στραπατσάρισμα του πρωτογενή τομέα στην ενέργεια, στην υποστήριξη της κτηνοτροφίας (για τους καλοφαγάδες), καθώς και στην ανάγκη για καθορισμό του μοντέλου παραγωγής, πέραν από τα διαχειριστικά.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση, αν δεν δημιουργήσουμε νέες συλλογικότητες, κυρίως της κοινωνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς συνεργατισμό, συνεταιρισμούς και κοινωνική-αλληλέγγυα οικονομία.

Η Αγροτική Κοινωνία και η Κοινωνική Οικονομία θα πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα στις επόμενες επιλογές μας, όπως θα συζητηθεί στην Κοζάνη, στις 13/10/2013, στις 18.00, στο ξεν. Αλιάκμων, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία δεν εκπροσωπεί την χώρα μας ούτε στο ICA-International Cooperatives Alliance (Διεθνής Συμμαχία Συνεταιρισμών) … … .



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σεμινάριο μελισσοκομίας από την άλλη Δευτέρα στην Κέρκυρα

Πενθήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας, κατά την διάρκεια του οποίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι της Περιφερειακής Ενότητας  Κέρκυρας θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, θα γίνει στην Κέρκυρα.


Το σεμινάριο γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού των Ιονίων Νήσων στον πρωτογενή τομέα.

Θα διεξαχθεί από την Δευτέρα 07/10/2013 έως και την Παρασκευή 11/10/2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Σ. Σαμάρα 13 (ισόγειο πρώην Νομαρχίας). Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 5 ώρες ημερησίως (9:00-14:00).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν:
1)   Μελισσοκομικά φυτά-τροφοδοσία των μελισσοσμηνών,
2) Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και     καταπολέμησής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης),
3)  Προϊόντα της κυψέλης και συντήρησής τους,
4)  Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις),
5)  Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου,
6)  Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων,
7)  Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα κυψέλης
     (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα κλπ).
Για δηλώσεις συμμετοχής, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κέρκυρας, κ. Μ.Γεωργοπάλη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2661020158.http://corfupress.com/

Αποστόλου: Η σωτηρία του πτηνοτροφικού κλάδου από την απειλούμενη κατάρρευση

Η σωτηρία του πτηνοτροφικού κλάδου από την απειλούμενη κατάρρευση είναι το θέμα ερώτησης που υπογράφει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, Βαγγέλη Αποστόλου.


Διαβάστε την:

Η ζωϊκή παραγωγή και ειδικότερα ο κλάδος της πτηνοτροφίας που απασχολεί 7.000 οικογένειες στις επιχειρήσεις και 5.000 στους συνεργαζόμενους φορείς και με μεγάλη συμβολή στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι οι λόγοι είναι πολλοί, από την οικονομική κρίση μέχρι το κόστος παραγωγής, αλλά σημαντικότερος όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί αδιάφορος τη πορεία αφανισμού της συγκεκριμένης δραστηριότητας, αφού απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση για το πρόβλημα ρευστότητας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ‘ΠΙΝΔΟΣ’ απαντά ότι «η παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων υπέρ συγκεκριμένων φυσικών ή νομικών προσώπων δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων παρά τις κατά καιρούς  δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου –ακόμη και σ/ν για τη ρύθμιση των οφειλών του αγροτικού χώρου έδωσε για διαβούλευση την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βέβαια ποτέ δεν έφερε στη Βουλή - τώρα νίπτει τας χείρας του, απαντώντας ότι «για το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο Υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τηρεί πιο σκληρή στάση, αφού έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες λήψης μέτρων  αναγκαστικής είσπραξης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς του χώρου, του Πτηνοτροφικού Άρτας, από το τοπικό Ι.Κ.Α: Έχει επιβάλλει κατάσχεση σε χείρας τρίτων των τραπεζικών λογαριασμών του Συν/σμού και των προέδρων του (τωρινού και πρώην ) από όλες τις Τράπεζες, πράγμα που στερεί τη δυνατότητα και για ελαχίστη ρευστότητα και το χειρότερο προχωρεί και σε αναγκαστική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας των ανωτέρω.

Ανάλογη συμπεριφορά επιφυλάσσει για το κλάδο και ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ. Είναι χαρακτηριστική η Προειδοποιητική Επιστολή που απηύθυνε στον Πτηνοτροφικό Συν/σμό Άρτας με την οποία αναγγέλλει στους πτηνοτρόφους ότι σε περίπτωση που δεν εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανείων, που έχουν λάβει με την εγγύηση του δημοσίου, με λογιστικό 30/9/2013, δηλαδή σήμερα, τότε η οφειλή τους προς την ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ γίνεται οφειλή προς το Δημόσιο, που σημαίνει ότι θα μπουν στη διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης και βέβαια με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κίνηση στη δραστηριότητά τους.

Με  βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

Αν θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ανακοπή των προαναφερόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης;
Αν θα προχωρήσουν στη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών και των ασφαλιστικών οφειλών των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την προάσπιση και ανάπτυξη του κλάδου;


Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

Βαγγέλης Αποστόλου

Όλγα Γεροβασίλη

Γιορτή Καστάνου στη Καστανιά Καλαμπάκας

Στις 27 Οκτωβρίου 2013 στην τοποθεσία «Γκούρα» της Καστανιάς θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Καστάνου και Τοπικών Παραδοσιακών Προιόντων», μία εκδήλωση-θεσμός για την περιοχή μας, με τη μέριμνα του Μορφωτικού και Ευεργετικού Συλλόγου Καστανιάς «Ο ΣΤΙΝΟΣ». 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν «αχνιστό» τραχανά, μήλα, γλυκά του κουταλιού, καθώς και πίτες, τις οποίες θα ετοιμάσουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι γυναίκες του χωριού.

Τσάι και κρασί θα συνοδεύουν τα βραστά και ψητά κάστανα που θα υπάρχουν άφθονα, ενώ το χορευτικό του συλλόγου αλλά και αρκετά χορευτικά της περιοχής του Δήμου Καλαμπάκας θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...