Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

«Θα αφανιστεί ο κλάδος μας αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος», λένε οι αγελαδοτρόφοι

Αγελαδοτρόφοι από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα.


Είχε προηγηθεί συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, την οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν ωε «αδιέξοδη». 


Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον κ. Σκορδά να «παγώσει» το θέμα της επιμήκυνσης και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς, αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Είχαμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη σκόνη γάλακτος και στο να επιτραπεί η χρήση της σε γιαούρτια και τυριά. Ο κ. Σκορδάς μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Από την συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ενωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη» αναφέρεται στην επιστολή «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων συναντήθηκε  με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...