Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛ.Γ.Α. στη Βέροια

Κατάληψη στο υποκατάστημα του ΕΛ.ΓΑ. της Βέροιας πραγματοποιούν από τη 1 το μεσημέρι αγρότες από την Πέλλα, με την συμμετοχή αγροτών και από την Ημαθία.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν οι αγρότες στη διοίκηση του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΓΑ., αναφέρεται:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Με το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που ψηφίστηκε χωρίς καμιά διαβούλευση:
• Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ,
• Αυξάνεται υπέρμετρα η υποχρεωτική ειδική ασφαλιστική εισφορά, του αγρότη παραγωγού στο 4% επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της, με μέση παραγωγή και μέση τιμή πώλησης, που ακόμα και αν δεν υπάρχει παραγωγή, υποχρεωτικά θα πληρώσει.
• Επιβάλλεται πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, όταν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο «με συντελεστή 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώνεται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος», για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
• Επιβάλλεται η εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τις επιδοτεί για να έχουν σίγουρα κέρδη.
• Θεσπίζει ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά δικαιούχο ή ανά ομοειδή καλλιέργεια τα 70.000 ευρώ. Δεν αποζημιώνει καταστροφή αγροτικού κεφαλαίου.
• Αποσύρει τα ΠΣΕΑ(κρατικές ενισχύσεις για θεομηνίες) από τον ΕΛΓΑ αν και το αντικείμενο επισήμανσης και εκτίμησης καταστροφών είναι το ίδιο.
• Επιχορηγεί από τις εισφορές των αγροτών τις συνεταιριστικές και αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ με 1.2%, ΓΕΣΑΣΕ με 0.25% και ΣΥΔΑΣΕ με 0.15% επί των συνολικών εσόδων του ΕΛΓΑ, σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.
Για τους παραπάνω λόγους οι αγρότες θεωρούν αυτό τον κανονισμό άδικο και υπέρμετρα επιθετικό στο ήδη πενιχρό εισόδημα τους και απαιτούν
• Άρση του νέου κανονισμού ΕΛΓΑ
• Αποσύνδεση της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ
• Η εισφορά των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ να παρακρατείται απευθείας από την επιστροφή ΦΠΑ
• Κάλυψη στο 100% των ζημιών της φυτικής παραγωγής και κεφαλαίου
• Κρατική στήριξη του ΕΛΓΑ για να παραμείνει ο κοινωνικός του χαρακτήρας
Δεν συνυπογράφουμε στο ξεκλήρισμά μας.
http://verianews.blogspot.com/2011/03/blog-post_4847.html

1 σχόλιο:

  1. Ωοοπς,
    Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τελικά διαφωνούμε αρκετοί για τα περί ΕΛΓΑ. (βλ. http://grfistiki.blogspot.com/2011/03/blog-post.html#comments) ετεροεπαγγελματίες και μη.
    Αν και δεν συμφωνώ με την πρόταση της διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, βρίσκω καλή ιδέα την πρόταση να γίνεται κράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ από την επιστροφή ΦΠΑ επί των τιμολογίων πωλήσης. Όσον αφορά το 100% αποζημίωση θα προτιμούσα η ασφαλιστική κάλυψη να αφορούσε την εγγύηση ενός μέσου εισοδήματος (βάσει των ιστορικών στοιχείων με ένα κατώτατο όριο διαβίωσης) έτσι ώστε να μπορεί κανεις να εργαστεί με κάποια ασφάλεια στο ξεσκέπαστο μαγαζί που λέγεται γεωργία. Κάτι σαν κοινό ταμείο αλληλοβοήθειας ή στήριξης ή ανεργίας δηλαδή σε περίπτωση αστοχίας λόγω απρόβλεπτων φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...