Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

19,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ζεστό χρήμα βλέπει να έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο αρμόδιος υπουργός


«Η Ελλάδα θα πάρει 19,7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. 

Ο υπουργός επισημαίνει: «Τα κονδύλια αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προιόντων».

Σε ότι αφορά  στις εξαγωγές, ο κ. Τσαυτάρης τονίζει ότι «μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων αυξήθηκαν κατά 12%. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προιόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, στην Αθήνα, του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνοδεύεται από δέκα επιτελείς και με τον Έλληνα υπουργό θα θέσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Η ΕΕ επιθυμεί επίσημα, μέσω του κ. Τσιόλος, να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον αγροτικό τομέα, τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τελειώσει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ποιες είναι οι θέσεις για συγκεκριμένα θέματα. Μετά την πολιτική συμφωνία, που επετεύχθη για τη νέα ΚΑΠ, έχουμε μεγάλη προτεραιότητα να ψηφιστούν οι τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Και το τονίζω αυτό, γιατί ήδη η νέα ΚΑΠ έχει καθυστερήσει. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί όλα αυτά και να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ από την 1/1/2014 και όχι να συζητάμε την ψήφιση των εφαρμοστικών κανονισμών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας» δηλώνει  ο υπουργός Γεωργίας και καταλήγει «Πρέπει να το κάνουμε αυτό έγκαιρα για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας έχουμε τις ευρωεκλογές και θα αλλάξουν όλα στην ΕΕ, θα αλλάξουν οι επίτροποι, θα αλλάξει το ευρωκοινοβούλιο, η επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας πρέπει όλα αυτά να γίνουν, να ψηφιστούν πριν τον Ιούνιο. Γι αυτό είναι και κρίσιμη η ελληνική προεδρία. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την αρμόδια επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιόλος και η ελληνική Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...