Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το ελληνικό χαμομήλι καλλιεργείται στην Κρήτη

Ένα ζευγάρι στράφηκε στην αγροτική ζωή, παράγοντας βότανα


Έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε να φύεται...αυτοβούλως σε διάφορες αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές. Το χαμομήλι, ένα από τα πιο κοινά βότανα στη χώρα μας, με ξεχωριστές χαλαρωτικές ιδιότητες, είναι σπάνιο να καλλιεργηθεί, ενώ σε μεγάλες ποσότητες εισάγεται κυρίως από την Αίγυπτο.

Ένα ζευγάρι καλλιεργητών στο Ηράκλειο όμως, έκανε τη διαφορά. Ο Νίκος Καρχιλάκης και η Γεωργία Μπορμπαντωνάκη ξεκίνησαν να το καλλιεργούν. Μάλιστα, οι ίδιοι ασχολούνται εκτός από το χαμομήλι με διάφορες κατηγορίες βοτάνων, σε μία έκταση τριών στρεμμάτων.

Ο κύριος Καρχιλάκης δούλευε για αρκετά χρόνια στις οικοδομές και στη συνέχεια στην Ολυμπιακή.

Η σύζυγος του ήταν ξενοδοχειακή υπάλληλος και ακολούθησε κι εκείνην την ίδια πορεία, εργαζόμενη στην Ολυμπιακή. Έχοντας όλα τα εχέγγυα για να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην αγροτική ζωή, το έκαναν.

Ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα στην περιοχή παλαιότερα, ήταν το δίκταμο. Οι καλλιεργητές προμήθευαν μεγάλους εμπόρους του Ηρακλείου για εξαγωγές και είναι ένα από τα βασικά βότανα που φύονται στο νησί μαζί με το εκλεκτό τσάι βουνού της περιοχής.

Το ζευγάρι ξεκίνησε να σπέρνει χαμομήλι, βασιλικό, λουίζα, δύοσμο, δίκταμο, λεβάντα, μελισσόχορτο, ρίγανη, φλισκούνι κ.ά.

Όσα δεν έπιαναν στο χωράφι τα έβρισκαν στη φύση: τσουκνίδα, γοργογιάννη και άλλο ένα φυτό το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ή υπέρικο ή χελωνάκι, το οποίο όμως το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν αρωματικό λάδι το οποίο το αναμειγνύουν με κερί μέλισσας από τα μελίσσια τους για να κάνουν κεραλοιφές.

Στη συνέχεια η κυρία Γεωργία μαζεύει τα βότανα, τα διαλέγει προσεκτικά και τα ψιλοκόβει μετα χέρια της.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, ότι σε κάθε συσκευασία αναγράφεται και η ιδιότητα των βοτάνων.

“Εμείς από τη στιγμή που χάσαμε τις δουλειές μας, έπρεπε να δούμε με τι θα ασχοληθούμε για να βγάλουμε το χαρτζιλίκι μας. Για αυτό στραφήκαμε στα βότανα όπως έκαναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας στην Έμπορα. Βγάλαμε μια άδεια για τις λαϊκές και έτσι κάνουμε τη δουλειά μας.

Όσον αφορά στο χαμομήλι αποφασίσαμε να σπείρουμε επειδή το ζητάει ο κόσμος. Η καλλιέργεια του οικονομικά δε συμφέρει εγώ βγάζω γύρω στα 50 κιλά», είπε ο κ. Καρχιλάκης στο MadeinCreta.

Το βαλσαμόχοτρο που θεωρείται θαυματουργό από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των πληγών, εγκαυμάτων και για το στομάχι (αντιμετώπιση έλκων) όπως μας είπε, έχει και μια επιπλέον ιδιομορφία, που είχαν παρατηρήσει οι παλαιότεροι κι αποδέχεται πλέον και η επιστήμη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ημέρα από όσους έχουν ευαισθησία στο φως.

Για αυτό και η χρήση της αλοιφής κεραλοιφής με βαλσαμόλαδο συνιστάται βράδυ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...