Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Παιχνίδια με τα αγροτικά επαγγέλματα

Επισκέφθηκα πριν από μερικές μέρες έναν εξαιρετικό στάβλο στα Μέγαρα Αττικής, στην προσπάθειά μου να ενημερωθώ, από τον κ. Νίκο Κορδαλή, για την διακίνηση του κρέατος, επειδή λένε ότι εισάγουμε στην Ελλάδα το 80% (?) του καταναλισκόμενου κρέατος περίπου. 

Ο κ. Νίκος Κορδαλής (6972204310) δραστηριοποιείται από το 2003 στον τομέα της πάχυνσης και εμπορίας αμνοεριφίων για την βιομηχανία τροφίμων και τα κρεοπωλεία. Με παράδοση 3 γενεών, ο κ. Ν. Κορδαλής παράγει υψηλής ποιότητας νωπό πρόβειο κρέας ελληνικής εκτροφής. Η Φάρμα Κορδαλής διαθέτει στην αγορά κρέας πρόβειο, αρνίσιο, κατσικίσιο, ζυγούρι, χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο κρέας παραγωγής τους. Η επιχείρηση Κορδαλής είναι κάθετη μονάδα παραγωγής και εμπορίας ζώντων ζώων και κρεάτων και κατόπιν συνεννόησης μπορεί να δεχτεί ομάδες επισκεπτών και σχολεία για ξενάγηση στους χώρους της, επιθυμώντας να συμβάλει στην σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δεν χαρακτηρίζεται κτηνοτρόφος, αλλά έμπορος. Είναι τα «παιχνίδια» που γίνονται συνεχώς με τα αγροτικά επαγγέλματα, όπου με διάφορες αιτιολογίες και διαδικασίες, καταλήγουν να εμποδίζουν τον αγρότη από το να ασκήσει όλη το εύρος των δυνατοτήτων του αγροτικού επαγγέλματος, εξωθώντας & περιορίζοντάς τον σε απλό «εργάτη γης».

Τα αγροτικά επαγγέλματα περιλαμβάνουν τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά και τον δασοκόμο, και συμπληρωματικά, τον παραγωγό ενέργειας, τον μεταποιητή και έμπορο της δικιάς του παραγωγής και τον πάροχο τουριστικών υπηρεσιών διαμονής, διατροφής, ξενάγησης, εκπαίδευσης κλπ (Αγροτουρισμός).

Η με «χειρουργική» επιδεξιότητα κατάτμηση του ενιαίου χώρου των αγροτικών επαγγελμάτων (στους κτηνοτρόφους σε εκτροφείς και παχυντές) εξυπηρετεί μόνο τους μη αγρότες οι οποίο λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο και την αγροτική παραγωγή.

Η συστηματική άλωση των επαγγελματιών αγροτών γίνεται τώρα τελευταία με το Μητρώο Αγροτών, το οποίο δέχεται ως αγρότη κάποιον με 35% μόνο εισοδήματα από αγροτικές πηγές και 30% αγροτική απασχόληση, όπου στο συνολικό εισόδημα δεν προσμετρώνται τα μερίσματα από εταιρείες και τα ενοίκια από περιουσιακά στοιχεία.

Στην νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, παρά την ανάγκη πολλαπλών εξηγήσεων από την Κομισιόν, συμφωνήθηκε τελικά ως ελάχιστο όριο αγροτικού εισοδήματος το απαράδεκτο …5% ..δίνοντας ένα περίεργο-αμφιλεγόμενο μήνυμα στους αγρότες.

Έτσι αντί να γίνει αποδεκτή η πολυαπασχόληση του σύγχρονου αγρότη, ολόκληρα κομμάτια των αγροτικών επαγγελμάτων χαρακτηρίζονται ως διαφορετικά ή ανεξάρτητα ή εμπορικά κλπ.

Αλλά και η καλλιέργεια φυκιών, που λειτουργούν περίπου όπως τα δένδρα στην ξηρά, είναι «περιπετειώδης» απροσδιόριστη ενέργεια, αν κρίνουμε από τα όσα υπέφερε και υποφέρει ο επιχειρηματίας που καλλιεργεί σπιρουλίνα στα θερμά νερά της Νιγρήτας. Τώρα που αναπτύσσεται η τεχνολογία για καλλιέργεια φυκιών, τόσο για κατακράτηση CO2 (απορροφά το 20-50% CO2 από την ατμόσφαιρα), αλλά είναι και εξαιρετική πρώτη ύλη για παραγωγή βιοντίζελ με απόδοση μεγαλύτερη κατά 75% από την ελαιοκράμβη, θα υπάρξουν προβλήματα για όσους αγρότες θελήσουν να εξασκήσουν όλη την βεντάλια των αγροτικών παγγελμάτων. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η παραγωγή ενέργειας είναι εξ ορισμού αντικείμενο του πρωτογενή τομέα (βιντίζελ, βιαέριο, βιαμάζα κλπ).

Η κλασική πλέον «συνωμοσία-κλοπή» γίνεται στο αγροτικό επάγγελμα, τον Αγροτουρισμό, ο οποίος ορίζεται ως «παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, ως συμπληρωματική απασχόληση», αλλά τελικά ο κάθε ένας που απλά παρέχει Τουρισμό Υπαίθρου, προτιμά να κλέβει το όνομα «αγροτουρισμός» που έχει αίγλη και περιεχόμενο, και θέτει τον πραγματικό αγρότη σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, ή ακόμη χειρότερα στο περιθώριο των επαγγελματιών τουρισμού.

Η μεταποίηση και εμπορία της δικιάς του παραγωγής για τον αγρότη καταδυναστεύεται από πλήθος περιορισμών, που ισοδυναμούν με αποκλεισμό από την ελεύθερη άσκηση τους ή υφαρπάζεται από τις Λαϊκές Αγορές και τους επώνυμους ή «ανώνυμους μεταποιητές».

Και η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα προσδιορισθεί για την Ελλάδα τους επόμενους 12μήνες, με τις οργανώσεις των αγροτών να είναι ανύπαρκτες ή απαξιωμένες ή εμφαλοσκοπούμενες.




Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...