Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες βαμβακιού στα Τρίκαλα

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού, χωρίς προσβολές από προνύμφες στα βαμβακοχώραφα των Τρικάλων.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται προς το τέλος της καρπόδεσης και φέρουν καρύδια διαφόρων ηλικιών, ενώ στις πρώιμες καλλιέργειες έχουμε άνοιγμα καρυδιών σε ποσοστό 10-20%. 
Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις ακμαίων σε ορισμένες παραποτάμιες κυρίως περιοχές. Μετά από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα ακμαίων ρόδινου σκουληκιού δεν βρέθηκαν προσβολές στα άνθη και στα καρύδια.  
Καλλιεργητικές πρακτικές
Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, η αρμόδια υπηρεσία συνιστά στους παραγωγούς να δώσουν περισσότερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια) ευνοεί την δραστηριότητα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.         
Πράσινο σκουλήκι: Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για χρήση στο βαμβάκι.
Ρόδινο σκουλήκι: Συστήνεται στους παραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε να γίνεται χημική καταπολέμηση.
Όπου χρειαστούν επεμβάσεις οι παραγωγοί πρέπει να επιλέγουν μόνο εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά, για να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα των εντόμων σ’ αυτά.
Συστήνεται αποφύλλωση των βαμβακόφυτων όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Κατά την εφαρμογή του επιλεγμένου σκευάσματος, για επιτυχή αποφύλλωση ακολουθούμε πιστά και σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Μη επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται στο εκκοκκιστήριο.  
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...