Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

«Πάρτι» επιτήδειων με τα επιδόματα του ΟΓΑ – Μέχρι και νεκροί έκαναν αίτηση

Κυκλώματα με επιτήδειους που επιχειρούν να εισπράξουν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ προκύπτει από τον έως τώρα έλεγχο. Περιπτώσεις με πλαστά στοιχεία, ενώ ακόμη και αιτήσεις από νεκρούς έχουν θορυβήσει τον οργανισμό που συνεχίζει την έρευνα.


Εως τώρα έχουν προκύψει τουλάχιστον 1.500 ύποπτες αιτήσεις για τα επιδόματα. Σε κάποιες από αυτές δικαιούχοι εμφανίζονται να έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή να δηλώνουν το ίδιο ΑΜΚΑ, παρότι ο αριθμός είναι ατομικός. Από τους έως τώρα ελέγχους το 22% των ατόμων- περίπου 80.000 άνθρωποι- που έκαναν αίτηση δεν δικαιούνται το επίδομα.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι σε ποιες περιπτώσεις επιτήδειοι επιχείρησαν με πλαστά στοιχεία να στήσουν μια... φάμπρικα χορήγησης επιδομάτων σε μαϊμού δικαιούχους. Χαρακτηριστικό είναι πως προέκυψε ότι είχαν γίνει αιτήσεις με στοιχεία ασφαλισμένων που είχαν πεθάνει, ή από ανήλικους που ζητούσαν οικογενειακό επίδομα για τα παιδιά που υποτίθεται ότι έχουν αποκτήσει αλλά και από οικογένειες που δήλωναν παιδιά φίλων ή συγγενών.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 352.000 αιτήσεις για το οικογενειακό επίδομα και ήδη έχει εγκριθεί η καταβολή των χρημάτων σε 273.00 άτομα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ταμείου, 120.000 δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματα στις 4 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί η πληρωμή και των υπολοίπων.

Ωστόσο 27.000 αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί, κατά κύριο λόγο επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα ερευνάται το κατά πόσο τα συγκεκριμένα άτομα υπέβαλλαν δήλωση χωρίς να γνωρίζουν τα ακριβή εισοδηματικά κριτήρια ή προσπάθησαν δια της πλαγίας οδού (ακόμα και αποκρύπτοντας εισοδήματα) να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, το 35% αυτών των αιτήσεων έχει υποβληθεί στην Αττική (και κυρίως στην περιοχή των Αχαρνών), το 12% στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν το Ηράκλειο και η Λάρισα.

Αυτή τη στιγμή από «κόσκινο» περνάνε άλλες 55.000 ύποπτες συντάξεις, στις οποίες από τον πρώτο έλεγχο προέκυψαν παρατυπίες. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί πως έχει υπάρξει απάτη με τα στοιχεία που δηλώνονται, τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...