Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
14 Γιορτές Ελληνικής Γης, Τοπική Ανάπτυξη και η πραγματικότητα της Γιορτής της Σαρδέλας
24 Ιουλίου 2010. Οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις αναφέρονται στην Γιορτή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, 36 χρόνια μετά την μεταπολίτευση του 1974.
24 Ιουλίου 2010. Σάββατο. Οι οικονομικοί μετανάστες, οι υποψήφιοι για τις προσεχείς εκλογές και περαστικοί βρίσκονται στην Γιορτή της Σαρδέλας στην Νέα Μηχανιώνα, 3 μέρες μετά την αναγγελία των Γιορτών Ελληνικής Γης, στην Αθήνα.
Οι μεγάλες αφίσες χαρακτηρίζουν την εκδήλωση «Διεθνή συνάντηση χορού & μουσικής» 21-25/7/2010, και κάπου εκεί κοντά διακρίνεις και την «Γιορτή Σαρδέλας» 24/7/2010.
Έκανα μια βόλτα, ένα πέρασμα μέσα από πολλούς οικονομικούς μετανάστες, αρμονικά συνυπάρχοντες με «Ειδικούς φρουρούς» και Άνδρες Ιδιωτικής Ασφάλειας. Είδα το πανόραμα της παραοικονομίας κατά μήκος της παραλίας δίπλα στην ιχθυόσκαλα. Αηδίασα από τον ευτελισμό της βαρύγδουπα αναγγελθείσας Γιορτής Ελληνικής Γης. Βρήκα τα 4 stand με ανθρώπους με τα άσπρα μπλουζάκια που έγραφαν «Μηχανιώτικα 2010» που μιλούσαν διάφορες γλώσσες και ετοιμαζόντουσαν να μοιράσουν τις ψητές σαρδέλες. Επεσήμανα, κάπου εκεί πίσω, τα 6-7 stand με συλλογικούς φορείς-προσπάθειες του τόπου, ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Ένα μουσικό συγκρότημα ετοίμαζε και δοκίμαζε τα ηχητικά συστήματα, καθόσον στην συνείδηση όλων εκεί επρόκειτο για διεθνή εκδήλωση μουσικής & χορού. Από ότι κατάλαβα από τα σημαιάκια και τα τραπέζια, θα έρχονταν αργότερα και οι συμμετέχοντες τις προηγούμενες ημέρες στις χορευτικές εκδηλώσεις. Στις 24/7/2010 ήταν η ρεμπέτικη βραδιά. Αναζήτησα επιμόνως κάποιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανεπιτυχώς. Μίλησα με τον υπεύθυνο διοργάνωσης κ. Σ. Δασκαλάκη, ο οποίος με ενημέρωσε ότι τύπωσαν 2.000 προγράμματα που μοίρασαν την πρώτη μέρα, χωρίς να ξέρω τι έγραφαν.
Εκτός από ένα πανώ, αναρτημένο απέναντι από την μουσική σκηνή, πίσω και έξω από τον κόσμο, που έγραφε Γιορτές Ελληνικής Γης, δεν μπόρεσα να διαπιστώσω την σύνδεση της πολύ σημαντικής Γιορτής Ελληνικής Γης, της Γιορτής της Σαρδέλας, με τα όσα συνέβαιναν στο λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας. Ένας όχι πολύ σχετικός επισκέπτης θα μπορούσε να νομίσει ότι επρόκειτο για συνήθεις ετήσιες εκδηλώσεις, τα ΜΗΧΑΝΙΩΤΙΚΑ, που φέτος προεκλογικά, για πρώτη φορά έγιναν «Διεθνής συνάντηση» φαντασμαγορικών χορευτικών συγκροτημάτων και λόγω σύμπτωσης ευκαιριών με το ΥπΑΑΤ, κάλυψαν φέτος την δωρεάν προσφορά ψητής σαρδέλας κάτω από την ομπρέλα των Γιορτών Ελληνικής Γης. Τελικά επιβεβαιώνεται ότι η Κόλαση ήταν στρωμένη από καλές προθέσεις (και στην προκειμένη περίπτωση), ίσως από καλές προθέσεις.
Χωρίς να βρώ πουθενά στοιχεία για «Νέα Αγροτική Ανάπτυξη», για «Ανάπτυξη της Υπαίθρου», ούτε για να «Παράγουμε ποιοτικά τοπικά προϊόντα», ούτε για να «Αναδεικνύουμε την Μεσογειακή Διατροφή» ούτε για να «Διασφαλίζουμε την Αγροτική Ανάπτυξη», στην πρώτη από τις 14 Γιορτές Ελληνικής Γης, στην «Γιορτή της Σαρδέλας» δεν είδα να επισημαίνεται ούτε να ενημερώνονται οι επισκέπτες, ότι:
1. Στον Δήμο Μηχανιώνας υπάρχει ένας μεγάλος αλιευτικός στόλος, ο οποίος εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην αλιεία της σαρδέλας στο Βόρειο Αιγαίο, και όπου η σαρδέλα συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στο τοπικό αλιευτικό εισόδημα των τοπικών αγροτών-ψαράδων.
2. Η αλιεία της σαρδέλας γίνεται από 1 Μαρ μέχρι 15 Δεκ, και στην Μηχανιώνα δραστηριοποιούνται 12 αλιευτικά σκάφη με 150 περίπου άτομα, ενώ από τις συνοδευτικές εργασίες (μεταφορές, χονδρέμποροι, προμηθευτές εφοδίων-εξοπλισμού, συντηρητές κλπ) αναπτύσσονται δορυφορικά επαγγέλματα που απασχολούν περισσότερες από 150 οικογένειες.
3. Η σαρδέλα και ο γαύρος είναι τα σημαντικότερα αλιεύματα στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, με 1350 τόνους σαρδέλας (2008), που είναι το 20% της εγχώριας παραγωγής σαρδέλας στην Ελλάδα.
4. Η σαρδέλα έχει υψηλή διατροφική αξία, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα ω-3.
5. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνονται μέτρα ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί το απόθεμα της σαρδέλας και να εξασφαλισθεί η αειφορία της.
Μετά την νέα σειρά των Γιορτών Ελληνικής Γης, εκτιμάται ότι θα πρέπει στις γνωστές τρεις μορφές «Γιορτών»,
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται για να πουλήσουν οτιδήποτε,
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται για επιχειρηματικές ανταλλαγές και
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται αυτόνομα για να προβάλλουν την ταυτότητα της περιοχής, τα προϊόντα (τρόφιμα και τεχνήματα) των τοπικών παραγωγών και τις υπηρεσίες προσελκύοντας τόσο επισκέπτες αλλά και ενισχύοντας την θέληση για τοπική δράση & ανάπτυξη, καθώς και για ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού, με προδιαγραφές, ιδιαίτερα αν χρηματοδοτούνται από δημόσιο φορέα.
στο μέλλον θα καταγράφουμε και ειδικής μορφής «Γιορτές», που θα γίνονται για να «συμπληρώνουν κενά» σε διάφορες άσχετες διοργανώσεις, για άσχετους λόγους (οικονομικούς, εκλογικούς, πελατειακούς κλπ).
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) από την ίδια περιοχή και από τους ίδιους τους παραγωγούς-κατοίκους της περιοχής, μαζί με την προβολή των τοπικών υπηρεσιών με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής.
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να εμπλέκει όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, όπως: Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επαγγελματοβιοτέχνες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά Δίκτυα, Τοπικά Σύμφωνα, Σύλλογοι ξενοδόχων ή/& εστιατόρων, Ενώσεις Πολιτών, Αθλητικοί Σύλλογοι, Τοπικά Συμβούλια, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συνεταιρισμοί και κάθε άλλη συλλογική δομή πολιτών.
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να σχεδιάζεται εκτός περιόδων αιχμής, τόσο για να επιμηκύνει την περίοδο επισκέψεων, όσο και για να μην δρα ανταγωνιστικά για τους τοπικούς επαγγελματίες, που επενδύουν και περιμένουν όλο τον χρόνο.
Μια Γιορτή Γης, αν συνδυάζει καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικούς καλλιτέχνες και τοπικά ακούσματα και μουσικές, δεν είναι φεστιβάλ.
Μια Γιορτή Γης πρέπει να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και να προκαλεί ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα και να επισημαίνει στοιχεία τςη τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Τυπικά σωστή διοργάνωση είναι η 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, στα Μέγαρα Αττικής, από 3 έως 5 Σεπ 2010, στην θέση Πευκάκια, που οργανώνεται από τον Δήμο Μεγάρων, την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ., το ΑγρΟραμα και τους Τοπικούς φορείς, με στόχο την ενίσχυση και την προβολή της τοπικής ταυτότητας της περιοχής.
Η πραγματική Γιορτή Γης «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» δίνει ώθηση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις κοινωνικές τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και δημιουργεί μια πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, γνωριμίας και ανάπτυξης νέων συνεργασιών για την από κοινού προώθηση της τοπικής παραγωγής (τρόφιμα & τεχνήματα), για την αύξηση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού (διανυκτερεύσεις, αναψυχή, εστίαση, ψυχαγωγία κλπ) με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών του τοπικού πολιτισμού.
Όταν ένας δημόσιος οργανισμός, ιδιαίτερα τόσο σημαντικός όσο ένα Υπουργείο, υποστηρίζει και θέτει υπό την αιγίδα του, και ακόμα περισσότερο διοργανώνει τόσο σημαντικές εκδηλώσεις, όπως οι Γιορτές Γης, οι φορολογούμενοι πολίτες περιμένουν τουλάχιστον στοιχειώδεις προδιαγραφές και πάντως όχι Φεστιβάλ παραοικονομίας, ή άσχετα με την γη μουσικά ακούσματα, αλλά περιμένουν προβολή των αξιών και του τρόπου ζωής και των καλλιεργειών των αγροτών της περιοχής τουλάχιστον.
Ελπίζουμε ότι στις υπόλοιπες 13 Γιορτές Γης θα βελτιωθεί η εικόνα και το αποτέλεσμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου