Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αγροτική Επιχειρηματικότητα στα Φλογητά

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την συνάντηση που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα Φλογητά Χαλκιδικής (Δήμου Προποντίδας) το Σάββατο, 17 Αυγ 2013, στις 21.00.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης  είπε: Μετά την επιτυχημένη 11η Γιορτή του Αγρότη (Ν. Τρίγλια, 24-26/7/2013) και την 2η Έκθεση Χαλκιδικής (Ν. Μουδανιά, 9-11/8/2013), οι Νέοι Αγρότες Χαλκιδικής προσκαλούν στην Τοπική Γιορτή (Φλογητά, 14-17/8/2013) και στην Γιορτή Ροδιού (Ριζά, 24/8/2013), ενώ θα είναι παρόντες στην Ημέρα Συλλογής Σταφυλιών (Ν. Γωνιά, 1/9/2013) για να συγχαρούν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα βραβευμένα Προϊόντα Μαριάνας του αμπελουργικού Οίκου Καζάκη (του αντιπροέδρου της ΕΝΑ Χαλκιδικής Πάγκαλου Καζάκη), μαζί με όλους τους επισκέπτες.

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα είναι πολύ ταλαιπωρημένη έννοια στις ημέρες μας, ενώ χρησιμοποιείται  ως άλλοθι για να στηθούν διαφόρων ειδών «πυραμίδες» ή απλά διαφημιστικές εκστρατείες, όχι όμως με ωφελούμενους τους αγρότες. Κατά περιόδους οι αγρότες βίωσαν ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα βιώνουν τα αποτελέσματα της προώθησης καλλιεργειών χωρίς ολοκληρωμένη έρευνα στην περιοχή καλλιέργειας, ή το σημαντικότερο, χωρίς πρόβλεψη οργάνωσης της αγοράς του αντίστοιχου αγροτικού προϊόντος & χωρίς εξασφάλιση στην προσέγγιση του τελικού καταναλωτή.

Έτσι είχαμε ακούσει για  τα βατόμουρα, για τις στρουθοκαμήλους  και για την τρούφα, μετά είχαμε το ιπποφαές, την αρρώνια και τα σαλιγκάρια, και τώρα ακούγονται το γκότζι μπέρι, η «ζέα» και τα αρωματικά φυτά. Όλα έχουν πολύ έρευνα, αλλά δεν είχαν όταν τα προώθησαν ή/& προωθούν στην ελληνική αγορά στοιχεία 7-10 ετών καλλιέργειας στην περιοχή, ώστε ο αγρότης να επιλέξει με αποδεκτούς κινδύνους και όχι με κινδύνους που προσεγγίζουν την «ζαριά».

Επιχειρηματικότητα είναι  η διάθεση για ανάληψη δράσης με αρκετά μεγάλες αβεβαιότητες. Αβεβαιότητες που δεν θα προσεγγίζουν τον τζόγο. Αγροτική δραστηριότητα είναι η επαγγελματική ενασχόληση με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία & δασοπονία, με παράλληλη συμπληρωματική δυνατότητα στην παραγωγή ενέργειας, στην μεταποίηση και εμπορία της δικιάς του παραγωγής και στον αγροτουρισμό.

Εάν δεν υπάρχει  η δυνατότητα το παραγόμενο προϊόν να φθάσει από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από ελεγχόμενη από τους ίδιους εφοδιαστική αλυσίδα, τυποποιημένο, συσκευασμένο και επώνυμο με τα χαρακτηριστικά των παραγωγών, κάθε άλλη αγροτική απασχόληση είναι συγκαλυμμένη μορφή «κολίγου»- εργάτη γης, ο οποίος, ενώ καλείται να κάνει επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ και να προσφέρει έδαφος (ιδιόκτητο ή νοικιασμένο) και πολλή οικογενειακή εργασία (χωρίς ωράριο), τελικά είναι πλήρως εξαρτώμενος από επιδοτήσεις, ενώ οι τιμές καταναλωτού για τα αγροτικά προϊόντα που ό ίδιος παράγει μπορεί να φθάνουν τις 8 φορές επάνω (+700%) και κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ, 16 φορές επάνω (+1500%) από την τιμή παραγωγού, που ο αγρότης διαθέτει.
Σήμερα η  σύγχρονη τεχνολογία, χωρίς να τραυματίζει  τα περιβάλλον και με σεβασμό στις ισορροπίες του, επιτρέπει αξιόλογη παραγωγή τροφίμων, αλλά και «πολυαπασχόληση» στον σύγχρονο αγρότη. Η σύγχρονη αγροτική κοινωνία δεν είναι μόνο παραγωγική-αυτοκαταναλωτική, αλλά πρέπει να δημιουργεί τοπική αυτάρκεια, ενώ έχει και χαρακτηριστικά καταναλωτικά, που την επιτρέπουν ένα αξιοπρεπείς επίπεδο διαβίωσης.

Έτσι για  πρώτη φορά οργανώνεται ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, www.festival-newn.gr) για να δοθεί η δυνατότητα όλοι οι συντελεστές της ζωής στην ύπαιθρο να βρεθούν μαζί. Το Συνέδριο ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Αθήνα, 15-16 Σεπ 2013, www.agrorama.com) θα δώσει βήμα για να παρουσιασθούν στέβια, ιπποφαές, blueberry, goji berry, μύρτιλο, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, pellets, αγριαγκινάρα, βελανιδιές, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, κ.ά. Το Συνέδριο ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Ναύπλιο, 15 Οκτ 2013, www.farmsup.eu) οργανώνεται για την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Η ΕΝΑ Χαλκιδικής περιμένει όλους το Σάββατο19 Αυγ 2013, στις 21.00, στην παραλία Φλογητών. Πληρ: Π. Γιαλαγκολίδης 6946688616
  τηλ 2310 282682,  κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...