Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κίνδυνος απένταξης για 5.000 Νέους Αγρότες


Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Για τα ειδοποιητήρια επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν οι νέοι αγρότες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Το έτος 2009 λειτούργησαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα  νέων αγροτών με στόχους την πληθυσμιακή  αναζωογόνηση της υπαίθρου (με την  εγκατάσταση νέων γεωργών) και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλεπόταν η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

«Ωστόσο»,όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «πάνω από 5.000 νέοι αγρότες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες,, κινδυνεύουν σήμερα να μην τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα, αλλά και να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ένας νέος αγρότης που κατέβαλε προσπάθειες  για να καταστήσει την εκμετάλλευσή του, στοιχειωδώς βιώσιμη, απειλείται να τεθεί εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης. Υπάρχουν ακόμη, παραγωγοί που ενώ είχαν ενταχθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα για καλλιέργειες, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και εξαιτίας αλλαγών που προήλθαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτές τέθηκαν συνολικά εκτός ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια.

Πολλοί νέοι αγρότες, οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στο  πρόγραμμα των νεοεισερχόμενων  αγροτών το έτος 2009, σήμερα το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους στέλνει ειδοποιητήρια ώστε να δώσουν πίσω τα χρήματα που τους είχαν δοθεί ως βοήθεια για ένα νέο ξεκίνημα σχετικά με τις καλλιέργειές τους.

Επισημαίνει δε, προς τον Υπουργό  κ. Αθ. Τσαυτάρη ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αγροτών περίμενε   την έναρξη των Σχ. Βελτίωσης για να αρχίσει  τις επενδύσεις και να  καλλιεργήσει  αυτά που είχε προγραμματίσει. Δυστυχώς τα Σχ. Βελτίωσης άρχισαν το 2011  και οι πρώτες εγκρίσεις άρχισαν να έρχονται στο τέλος του 2012. Τα παραπάνω  μαζί με την κακή οικονομική κατάσταση είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες  να  καθυστερήσουν  την φύτευση των καλλιεργειών τους ή να μην καλλιεργούν  δυναμικές καλλιέργειες  λόγω έλλειψης  μηχανημάτων».

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα σήμερα είναι, να  μην έχουν  πετύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την τριετία και τώρα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα πίσω», ενώ υπογραμμίζει την σημασία στήριξης των νέων αγροτών οι οποίοι εάν απενταχθούν θα εγκαταλείψουν και την ενασχόληση με τον πρωτογενή  τομέα, που είναι άμεσα συνηφισμένος με την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...