Οι αλλοδαποί εργάτες φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα απελαθούν, οι εργοδότες φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό που αποτελείται από παράτυπους μετανάστες, η κοινωνία φοβάται ότι θα δυσφημιστεί.
Aδεια ήταν χθες τα περισσότερα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, τουλάχιστον εκείνα που είναι ορατά κατά το μήκος της εθνικής οδού. Η μεθεπόμενη ημέρα του αιματηρού περιστατικού, που εκτυλίχθηκε πίσω από το βενζινάδικο στον δρόμο προς τη Βάρδα, έχει αφήσει πίσω της κλίμα φόβου σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι αλλοδαποί εργάτες φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα απελαθούν, οι εργοδότες φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό που αποτελείται από παράτυπους μετανάστες, η κοινωνία φοβάται ότι θα δυσφημιστεί.
«Είναι κρίμα να χάσουμε έναν από τους λίγους παραγωγικούς τομείς που μας απέμεινε και στηρίζει την οικονομία της περιοχής σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία», έλεγε χθες στην «Κ» επιχειρηματίας της περιοχής που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας δούλεψαν γρήγορα και –μετά και τη σχετική κινητοποίηση που έγινε μέσω Διαδικτύου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τις αιματοβαμμένες αφίσες που καλούν το καταναλωτικό κοινό να μην αγοράζει φράουλες Νέας Μανωλάδας– δεκάδες ήταν οι ακυρώσεις παραγγελιών φράουλας σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Το περιστατικό αποτελούσε κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αλλά με τη διαφορά ότι ήταν πλέον διάχυτη η ανησυχία για την περαιτέρω έκταση που θα πάρει το θέμα. Οι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας δέχονταν τις προηγούμενες ώρες βροχή τηλεφωνημάτων από πλήθος ΜΜΕ, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. «Δεν ξέρω αν έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζοντας τις συνθήκες εργασίας σε κάποιες από τις επιχειρήσεις. Είναι ψέμα να πούμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα. Αργά ή γρήγορα κάτι θα συνέβαινε, ευτυχώς που δεν σκοτώθηκε κανένας άνθρωπος», ήταν το σχόλιο θαμώνα καφενείου στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας χθες.
Παραδειγματική τιμωρία
Οι κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους μίλησε χθες η «Κ» εξέφραζαν την επιθυμία να τιμωρηθούν οι δράστες παραδειγματικά. Χθες ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Μπανγκλαντές Γκολάμ Μοχάμαντ για τις συνθήκες διαβίωσης των Μπανγκλαντεσιανών στην περιοχή. Μια από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν να πέσουν οι τόνοι προκειμένου και οι μετανάστες να εργάζονται σε συνθήκες ηρεμίας και η τοπική κοινωνία να μη δυσφημιστεί περαιτέρω. «Οι Ελληνες που ζουν και εργάζονται εδώ επίσης αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα. Επειτα από πολλά χρόνια επίπονης προσπάθειας οι αγρότες έχουν καταφέρει να παράγουν το καλύτερο προϊόν του κόσμου και είναι άδικο ένα μεμονωμένο περιστατικό να υπονομεύσει την προσπάθειά τους. Το περιστατικό είναι καταδικαστέο από όλη την τοπική κοινωνία», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Αρβανίτης. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτο το περιστατικό να μην πλήξει την οικονομία της περιοχής.
www.kathimerini.gr / Του απεσταλμένου στη Ν. Μανωλαδα Κωστα Ονισενκο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου