Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι ενισχύσεις των νέων αγροτών χάνονται στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας

TO πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τον πρωτογενή τομέα είναι ασφυκτικό. Οι παραγωγοί μας καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα που με πολύ κόπο παράγουν να παραμένουν αδιάθετα και πολλές φορές απλήρωτα, βλέπουν να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, ενώ ακόμα και σήμερα, δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως κατέδειξε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η απάντηση όμως του κ. Σκανδαλίδη ήταν τουλάχιστον απογοητευτική! Αν και υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αιτήσεων ενίσχυσης (7.700) για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», εξαιτίας φυσικά και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούν να αντεπεξέρθουν.

Αρχικά, συγκροτήθηκε ειδικός πίνακας εν δυνάμει αξιολογητών. Στη συνέχεια προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη. Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για διυπουργική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ορισθεί νέος κατάλογος αξιολογητών, με γεωτεχνικούς των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Είναι προφανές ότι σε όλο αυτό το διάστημα, οι δικαιούχοι των ενισχύσεων δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ!
Αναρωτιόμαστε εάν αυτός είναι ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Και επιπλέον, αν πραγματικά πιστεύει ο κ. Σκανδαλίδης ότι με πρακτικές τύπου «από τον Άννα στον Καϊάφα» μπορούν οι αγρότες μας να επιβιώσουν του σκληρού ανταγωνισμού και των αδυσώπητων μέτρων που τους επιβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...