Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους ή οικονομία για μικρά κράτη

Το Μουσείο Ελιάς του χωριού Ελαιώνα Σερρών επέλεξε η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών για να πραγματοποιήσει την συμβολική της συζήτηση «Τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους» σχεδόν ταυτόχρονα με την συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα το βράδυ (20/2/2012), με φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιώνα.
Τον ανακαινισμένο  χώρο πολιτισμού, πρώην ελαιοτριβείο, γέμισαν ενδιαφερόμενοι από όλη  την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και μεταξύ τους διακρίναμε: την κα. Στέλλα Βλάχου (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου), τον κ. Γ. Ακριτίδη (Υπεύθυνο του Μουσείου Ελιάς), τον κ. Γεώργιο Βλάχο (Πρόεδρο Συνεταιρισμού), τον κ. Αλέξανδρο Τσάμη (Εκπρόσωπο ΓΕΩΤΕΕ), τον κ. Χρήστο Λαγούδη (Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης), τον κ. Αργύρη Τσαμπάζη (Αγροτική Τράπεζα), τον κ. Σταύρο Δελεφέρη (Αντιπρόεδρο ΕΝΑ Σερρών), τον κ. Παν. Κιρπίτσα (ΔΣ ΕΝΑ Σερρών), τον κ. Ηλία Βλάχο, τον κ. Νίκο Κάντιο, τον κ. Δημήτρη Κάντιο και πολλούς ακόμη από Σέρρες, Ελαιώνα, Κουβούκλιο, Νιγρίτα, Άγκιστρο, Ορεινή, Πεπονιά, Άγιο Πνεύμα, Νέο Σούλι, Ηράκλεια, Νέο Σκοπό, Θολό, Πενθελινό & Νέα Πέτρα.
Μετά το καλωσόρισμα  από τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Παναγιώτη  Γκιοργκίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην σταθερή έντονη δραστηριοποίηση  των οργανωμένων Νέων Αγροτών, που αποδεικνύεται και από τις 182 δημόσιες εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα από την ΠΕΝΑ, από τις οποίες τις 29 τις οργάνωσε (13) ή στις οποίες συμμετείχε (άλλες 16) η ΕΝΑ Σερρών.
Ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ κ. Δ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε τόσο στο Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ-2012, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή του συνεργατισμού στην ισχυροποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και την μοναδική δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών, μέσω των Ευρωβουλευτών στην διαμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020, αλλά και στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ να συνθέσει την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020.
Ο κ. Δημήτριος  Ρουκάς παρουσίασε τις νόμιμες δυνατότητες  οικογενειακής τυροκόμησης κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά. Έτσι διατηρώντας τις ανάγκες κίνησης κάτω από τα 22KW, και τις ανάγκες θερμικού φορτίου μέχρι 50 μονάδες, μπορεί να δημιουργεί ένα πλήρες τυροκομείο για την επεξεργασία 350-1500 λίτρων γάλακτος σε κάθε κύκλο (~3 ώρες) σε χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, με ενδεικτική δαπάνη 50-70.000 € (ένας περισσότερο ψαγμένος μπόρεσε να το κάνει με 37.000€), για την επεξεργασία της δικιάς του αποκλειστικά παραγωγής, με δυνατότητα διάθεσης της από το τυροκομείο, και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την Αγροτική Αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από την Λαϊκή Αγορά.
Μια τεχνική  ευελιξίας μπορεί να είναι ο διαχωρισμός της τυροκόμησης από τον ψυκτικό χώρο. Μια επένδυση, είπε ο κ. Δ. Ρουκάς, αξίζει να γίνει, αν (ακολουθώντας εμπειρικό ορισμό) το συνολικό της κόστος δεν ξεπερνά το ποσόν της αξίας της διπλάσιας ετήσιας παραγωγικής της δυνατότητος. Και η βραδιά γέμισε από καινοτόμες προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων και αισιοδοξία.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...