Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

«Ανάσα» για τους καλλιεργητές η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά-Βελιμάχι

Μετά από μαραθώνιο αγώνα για ένα εξόχως σημαντικό έργο, την πρώτη λιμνοδεξαμενή στην Αχαία, που ήταν παρατημένο και κινδύνευσε ακόμη και με απένταξη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να βρει την επιπλέον χρηματοδότηση που χρειάστηκε, να ξεπεράσει «σκοπέλους» και πλέον είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στη θέση Ντασκά-Βελιμάχι του Δήμου Ερυμάνθου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Με την συστηματική και εναγώνια προσπάθεια που κατέβαλαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Διευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί, κυρίως εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, το συγκεκριμένο έργο είναι έτοιμο και πλέον απομένει μόνο η πλήρωση με νερό του ταμιευτήρα, κάτι που θα γίνει σταδιακά.

Σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο των εργασιών μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, τον Δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή, στελέχη της Περιφέρειας, των Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων Ερυμάνθειας Ανδρέα Ταλαγάνη και Βελιμαχίου Μιχάλη Παπασπυρόπουλο.

Το έργο ξεκίνησε το 2007 με πόρους του Γ΄ ΠΕΠ, με προϋπολογισμό ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούσε την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και αρδευτικού δικτύου μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων.

Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου ολοκληρώθηκε σύντομα, πλην όμως η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, αρχικά δεν προχώρησε, επειδή στο χώρο που προβλεπόταν η δημιουργία της, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Μετά από συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Δήμο Ερυμάνθου, προισταμένους της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες, τελικά αναζητήθηκε και βρέθηκε εναλλακτική λύση ώστε να συνδυαστεί η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής με την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, χωρίς να επιβαρύνει υπέρογκα το κόστος του έργου.

Τελικά, μετά από αδιάκοπες προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 2,2 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη και ολοκλήρωση της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στη νέα προτεινόμενη θέση.

«Επιτέλους, ολόκληρη η ανατολική Τριταία θα αποκτήσει μία χρήσιμη υποδομή για την άρδευσή της. Πρόκειται για ένα πολύχρονο και δίκαιο αίτημα των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής, με ένα έργο που είχε «βαλτώσει», όμως χάρη στο πείσμα και την επιμονή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατορθώσαμε να έχει αίσιο τέλος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατά την επίσκεψη που έκανε στο σημείο και πρόσθεσε: «Με την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στη θέση «Ντασκά», λύνονται επιτέλους μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στα χωριά της ορεινής Αχαΐας. Επιπλέον, με το έργο αυτό η περιοχή ενισχύει και την τουριστική της αξία, καθώς θα αποτελέσει, πλέον, χώρο προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών και πόλο για ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Το έργο μετά την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί στο Δήμο Ερυμάνθου ο όποιος και θα πρέπει να μεριμνήσει για το Φορέα Διαχείρισης που θα διαχειριστεί αυτό το σημαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο.

Αντικαταστάθηκε και το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης του Τοπικού Διαμερίσματος Ερυμάνθειας, ένα έργο που εντάχθηκε στις 4/11/2011 και υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου στις 2/7/2013 με προϋπολογισμό 179.133,08 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το αντικείμενο του έργου περιελάμβανε κατασκευή νέου εσωτερικού δικτύου (παράλληλα στο υφιστάμενο) συνολικού μήκους 3.000 μ. περίπου, έγινε κατασκευή μικρών επεκτάσεων, ενώ παράλληλα, κατασκευάστηκαν φρεάτια ελέγχου ροής του δικτύου, καθώς και φρεάτια καθαρισμού (εκκένωσης). Τέλος, το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 2 πυροσβεστικών κρουνών και την κατασκευή 102 παροχών ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...