Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Κρήτη οι Λαρισαίοι για τα επιτραπέζια σταφύλια

Στις Αρχάνες Κρήτης βρέθηκαν από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέλη της διοίκησης της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Λάρισας ΘΕΣΤΟ και πραγματοποιούν συναντήσεις με αμπελουργούς και εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών, για να αντλήσουν τεχνογνωσία σχετικά με την παραγωγή του προϊόντος.

Ήδη στην περιοχή της Χάλκης (λίγο έξω από τη Λάρισα) έχουν αναπτυχθεί 250 στρέμματα αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον. Πολλά από τα  μέλη της ομάδας παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Λάρισας σκέφτονται να προχωρήσουν  στην καλλιέργεια περισσότερων αμπελιών και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, να ιδρύσουν Ομάδα Αμπελουργών Λάρισας.

Όπως ήδη έχει μεταδώσει το Agronews τα μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών Λάρισας διάβασαν το αφιέρωμα για τις νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη που έκανε το περιοδικό Fresher έκδοσης Ιουλίου το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με την Agrenda  Ήρθαν σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη και του είπαν ότι προγραμματίζουν ταξίδι στη Μεγαλόνησο για να δουν από κοντά τις νέες καλλιέργειες.

Πράγματι στην Κρήτη έφθασαν τα μέλη της διοίκησης της Ομάδας Τοματοπαραγωγών Λάρισας Πάτροκλος Κωστούλης και Χρήστος Σουλιώτης για να παραμείνουν μέχρι και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου έκαναν περιοδείες σε αμπελώνες με νέες ποικιλίες και σε συσκευαστήρια επιτραπέζιων σταφυλιών που λειτουργούν στην περιοχή των Αρχανών, συζήτησαν με αμπελουργούς και με επικεφαλής εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Στην περιοχή Χάλκης μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών καλλιεργούμε 250 στρέμματα αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον. Είναι μία όψιμη ποικιλία, ανθεκτική και με υψηλή παραγωγικότητα» επισημαίνει ο κ. Κωστούλης. Όπως λέει, τα αμπέλια φυτεύτηκαν πριν 4-5 χρόνια και ήδη έχουν μπει στην παραγωγή. «Τα έχουμε σκεπάσει με αντιχαλαζικά δίκτυα, μέσω του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Επειδή η ποικιλία είναι όψιμη, δεν έχουμε ακόμα τρυγήσει. Θα τρυγήσουμε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. Είμαστε σε επικοινωνία με εξαγωγικές επιχειρήσεις για τον καθορισμό των τιμών στις οποίες θα πουλήσουμε τα σταφύλια μας» σχολιάζει ο κ. Κωστούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί αγρότες, μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο επιτραπέζιο σταφύλι και να αντλήσουν τη σχετική τεχνογνωσία. «Στην Κρήτη το ανάγλυφο του εδάφους είναι πολύ πιο δύσκολο. Στη Λάρισα εύκολα τα 250 στρέμματα είναι δυνατόν να γίνουν 500 στρέμματα» λέει ο κ. Κωστούλης και προσθέτει: «Θα πρέπει όμως να το σκεφτούμε αρκετά, να έχουμε σωστό προγραμματισμό, διότι το κόστος ανά στρέμμα είναι 3.000 ευρώ και δεν υπάρχει επιδότηση. Αν όλα πάνε καλά, θα ιδρύσουμε τη δική μας Ομάδα Αμπελουργών».

Ο κ. Κωστούλης χαρακτηρίζει άκρως ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις με τους παραγωγούς και τους επικεφαλής εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Κωστούλης λέει ότι και σε άλλες περιοχές διάφοροι παραγωγοί, μη μέλη της Ομάδας έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούν αμπέλια. Στην Καρδίτσα υπάρχουν αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον και στο Τύρναβο καλλιεργείται τελευταία η ποικιλία βικτόρια (γνωστή από την περιοχή της Καβάλας)  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...