Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αποστόλου: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας της Εύβοιας

Ο βουλευτής  Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσοντας στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με θέμα: Απαιτείται η  άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών τομάτας στην Εύβοια, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Σε καλλιέργειες ντομάτας στο νομό Εύβοιας και συγκεκριμένα στους Στρόπωνες, στο Δύστο και στο Μαντούδι εμφανίστηκε εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή όπου οι ψεκασμοί και όλα τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν προσέφεραν καμία προστασία.

Η ολοκληρωτική καταστροφή όμως επήλθε από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα Οκτώβριου. Έτσι η παραγωγή σε ντομάτες που είχαν περισώσει οι καλλιεργητές πάνω στα φυτά καταστράφηκε λίγο πριν τη συλλογή της, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν ολοκληρωτική απώλεια στο  εισόδημά τους.

Το γεγονός αυτό  διαπιστώθηκε για τους Στρόπωνες και από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Η τεκμηρίωση της ζημιάς πρέπει να έχει γίνει από τις υπηρεσίες σας και οπωσδήποτε ξεπερνά το απαιτούμενο όριο για την ένταξή της σε καθεστώς ενισχύσεων.

Ανάλογη όμως συνολική ζημιά έχει γίνει και στις άλλες δύο περιοχές, στο Δύστο και στο Μαντούδι. Όφειλαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να τις επισκεφτούν και να τεκμηριώσουν τις ζημιές που δεν είναι μόνο φυτοπαθολογικές.

Εσείς μπορούσατε ακόμη και να τεκμηριώσετε ότι οι προσβολές αυτές έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, αφού αφορούν πολλές και μεγάλες περιοχές της Εύβοιας και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία αυτών των περιοχών .

Σας καταθέτω σχετική εργαστηριακή εξέταση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που θα σας βοηθήσει σ’ αυτό, μια και αποδεικνύει ότι για τη συγκεκριμένη ασθένεια, που ασφαλώς δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέσα.

Εξ’ άλλου το απαιτούμενο κατώτατο όριο του 30% των ζημιών για να μπουν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων είναι ένα δεδομένο που μπορεί να αποδειχθεί εύκολα, αφού οι ζημιές όπως εξάλλου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιβεβαιώνει ξεπερνούν το 60% (καταθέτω το σχετικό έγγραφο).

Εμείς πιστεύουμε ότι κατ’ αναλογία με άλλες συναφείς περιπτώσεις όπως η ακαρπία και η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Ημαθίας, ο ΕΛΓΑ μπορεί να αποζημιώσει τους αγρότες των Στροπώνων, του Δύστου και του Μαντουδίου για την απώλεια της παραγωγής στις καλλιέργειες ντομάτας.

Και η απώλεια αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι προκλήθηκε από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στο σύνολό της, καλύπτοντας έτσι και την απώλεια της παραγωγής από μη ασφαλιζόμενους φυσικούς κινδύνους.

Πρόκειται για περιοχές που η καλλιέργεια της ντομάτας αποτελεί το μοναδικό εργαλείο απασχόλησης και εισοδήματος για τους κατοίκους. Και μάλιστα τη φετινή χρονιά που οι τιμές έπεσαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Είναι κρίμα να γίνει  αφορμή η συγκεκριμένη ζημιά να παρατήσουν μια προσπάθεια χρόνων που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος που τους επιτρέπει να μείνουν στα χωριά τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...