Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έκτακτη ενίσχυση 150-600 ευρώ σε παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.




-Για ...επικοινωνιακό τρυκ και κοροϊδία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας.

-Στην Ήπειρο η κατανομή αφορά οι 185 παραγωγούς και οι περισσότεροι θα λάβουν από 400-600 ευρώ.

Με ποσά από 150-600 ευρώ ενισχύει τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, οι οποίοι πλήττονται από τις εισαγωγές και τις μειωμένες τιμές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εφαρμογή, όπως αναφέρεται στην απόφαση της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη, του Κανονισμού 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά διατίθεται ποσό 1.581.891 ευρώ και η κατανομή γίνεται ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος που παρέδωσαν οι παραγωγοί.

Για «επικοινωνιακό τρυκ και κοροϊδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και Γραμματέας του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, αφού όπως είπε, πρόκειται για...

ποσά που δεν θα έπρεπε καν να δοθούν, αλλά να ενισχυθεί συνολικά η κτηνοτροφία με την κατανομή 15.000 ευρώ σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση, όπως επιτρέπει ο κανονισμός. Επίσης τονίζει ότι το πρόβλημα των αγελαδοτρόφων είναι μεγάλο και σοβαρό και με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται. Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, είναι να ελεγχθούν ο αθρόες εισαγωγές και να αυξηθούν οι τιμές παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες και όχι να δίνονται ...ψίχουλα για τις εντυπώσεις. Ο κ. Τζίμας ενημερώνει ότι στις 14 Μαίου θα συνεδριάσει στα Γιάννινα το Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την επομένη 15 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την αξία του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα ως ..απάντηση στο εισαγόμενο και το παστεριωμένο μακράς διάρκειας που πλήττει την ντόπια παραγωγή και ρίχνει τις τιμές παραγωγού.

Προτεραιότητα η στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα
Στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνει ότι η στήριξη της κτηνοτροφίας και του γαλακτοκομικού τομέα ιδιαίτερα, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες και ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους γαλακτοπαραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες. Προωθείται η σύσταση Διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου και η ενθάρρυνση της συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών με στόχο την προώθηση ποιοτικών προϊόντων αλλά και την βιωσιμότητα των φορέων. Η κρίση του κλάδου σε ολόκληρη στην Ευρώπη οδήγησε στη θέσπιση ειδικού μέτρου στήριξης των γαλακτοπαραγωγών και αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων ειδικών παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν για τον τομέα του γάλακτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-Ανάπτυξη της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Αφορά περίπου 185 παραγωγούς στην Ήπειρο
Η κατανομή της έκτακτης ενίσχυσης του 1.581.891 ευρώ, γίνεται βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το έτος 2009:

Στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις
- από 3.000 μέχρι 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 150 ευρώ

- από 25.000 μέχρι 50.000 κιλά, 300 ευρώ

- από 50.000 μέχρι 100.000 κιλά , 400 ευρώ

- από 100.000 μέχρι 150.000 κιλά, 500 ευρώ

- από 150.000 κιλά και άνω, 600 ευρώ

Στην Ήπειρο με παραγωγή 27.500 τόνους, η πλειονότητα των 185 περίπου παραγωγών αγελαδινού γάλακτος ανήκει στις μεγάλες κατηγορίες με παραδόσεις άνω των 70 τόνων ενώ πολλοί ξεπερνούν τους 150 τόνους. Περίπου 50 είναι οι παραγωγοί στο νομό Ιωαννίνων,(παράγουν 7.000-8.000 τόνους) με μεγάλες ποσότητες οι περισσότεροι, ωστόσο τα 600 ευρώ αποτελούν ελάχιστη ενίσχυση, αφού τόσο κοστίζει ημερησίως σε μια μονάδα η τροφή των αγελάδων...

Η διαδικασία για τους δικαιούχους
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ΕΛΟΓΑΚ καταρτίζει την κατάσταση δικαιούχων, με το ύψος ενίσχυσης του κάθε παραγωγού και στη συνέχεια την αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του οριστικοποιεί το ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν είναι καταχωρημένος στο ΟΣΔΕ, καλείται να αποστείλει άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αίτηση καταχώρησης. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων με το ΟΣΔΕ καταρτίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων και στη συνέχεια αναρτώνται στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΟΓΑΚ επί 1 εβδομάδα. Περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν δικαίωμα ένστασης.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν τις 30 Ιουνίου 2010.

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...