Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μεσαρά: Μπέρδεμα με τα βοσκοτόπια φέρνουν οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας

Αναστάτωση ξανά για τους επιλέξιμους βοσκότοπους στην Κρήτη, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του ο Συνεταιρισμός Μεσαράς, ο οποίος ζητά εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Προ εκπλήξεως βρέθηκαν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που επισκέφθηκαν τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους για να ελέγξουν τις επιλεξιμότητες που τους δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τους βοσκότοπους:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε ξανά τα κριτήρια επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι είτε να εμφανίζονται με περισσότερες εκτάσεις από αυτές που δήλωναν (!) είτε με κατά πολύ λιγότερες.

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στη διανομή όχι μόνο των δημοτικών αλλά και των ιδιωτικών εκτάσεων. Και το μεγαλύτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι με τους κτηνοτρόφους που οι βοσκότοποι τους έχουν «κλειδώσει» βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας που είχε δώσει πριν λίγους μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι ζητά!» καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Ο ίδιος απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη επισημαίνει: «Ας μας απαντήσει τώρα ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού αν θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην ενιαία ενίσχυση»

Η επιστολή του συνεταιρισμού Μεσαράς
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία κοινοποιείται στην περιφερειακή διεύθυνση του Οργανισμού, την ΠΑΣΕΓΕΣ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηρακλείου ο συνεταιρισμός Μεσαράς αναφέρει τα εξής:

«Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόστηκε η χρήση συντελεστή επιλεξιμότητας για  τους βοσκότοπους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στη διανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων. Παρά την εξέλιξη αυτή η κατανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων είχε ξεκινήσει και είχε υλοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και σύμφωνα με τις καινούργιες απαιτήσεις που είχαν προκύψει για τις αιτήσεις παραγωγών που ήταν στον έλεγχο τηλεπισκόπησης και αγγίζει για την περιοχή αρμοδιότητας μας το  80% των παραγωγών.

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε ανατροπή της υφιστάμενης διανομής επειδή σε αρκετές ενότητες άλλαξε ο συντελεστής επιλεξιμότητας. Κτηνοτρόφοι θα βρεθούν με επιπλέον έκταση και μία άλλη μερίδα παρόλο που διατηρεί αρκετά ζώα με έγκριση από το δήμο για χρήση βοσκοτόπου θα βρεθεί με έκταση μικρότερη, που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των εκτατικών δικαιωμάτων.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι αλλαγές αυτές ήρθαν μετά από το κλείδωμα των αιτήσεων τηλεπισκόπησης κρίνεται αναγκαία για την περιοχή μας η μη περαιτέρω μείωση του συντελεστή επιλεξιμότητας σε όλες τις κοινόχρηστες ενότητες.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς καμία ευθύνη δεν θα φέρει για δικαιώματα κτηνοτρόφων τα οποία δεν θα πληρωθούν και για χρήματα πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης τα οποία θα χαθούν.
Επισημαίνουμε ότι το 2013 είναι έτος αναφοράς για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και επομένως η κάθε απώλεια θα επηρεάσει άμεσα τους παραγωγούς στο μέλλον.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...