Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Κρασιά με άριστους οργανοληπτικούς χαρακτήρες και καλές τιμές φέτος στη Λευκάδα


Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της φετινής περιόδου είχαν ως συνέπεια – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ – την πρώιμη βλάστηση των πρέμνων και ωρίμανση των σταφυλιών, ιδιαίτερα των ερυθρών. Εξαίρεση αποτελεί το οροπέδιο της Εγκλουβής, όπου οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προς το τέλος Μάη είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολική καταστροφή της σοδειάς. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ο όγκος της σταφυλοπαραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά σε σχέση με αυτόν του 2012.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή σε σχέση με αυτές που παραδοσιακά είχαν εφαρμογή στο νομό, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από μέρους μας, επιβράβευσης της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και της καλύτερης υγιεινής.
«Έτσι σε συνδυασμό με τα παραπάνω είχαμε χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις και έντονο το φαινόμενο της συμπύκνωσης (σταφίδιασμα), και μικρότερη παραγωγή σε χυμό.

Ο τρύγος για τα λευκά σταφύλια άρχισε στις 9-9-2013 και στις 23-9-2013 για τα ερυθρά.
Ο αλκοολικός τίτλος για τα ερυθρά κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα ( εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέως ανά λίτρο) μεταξύ 5,5 έως 6,0. Αντίστοιχα για τα λευκά ο αλκοολικός τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα μεταξύ 4,8 έως 5,5.

Κατά συνέπεια αναμένονται ποιοτικοί οίνοι με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τον υψηλό αλκοολικό βαθμό, το πλούσιο σώμα και την υψηλή αίσθηση της οξύτητας», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...