Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γιορτή Αγρότη στην Πιερία


Πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22/9/2013, η Γιορτή Αγρότη στην Καρίτσα (Δήμου Δίου-Ολύμπου) με ευρεία συμμετοχή εκθετών και κοινού, με την οργανωτική ευθύνη του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφέρειας Κεν Μακεδονίας-Περιφ. Ενότητα Πιερίας.


Οι Φθινοπωρινές Γιορτές-Πανηγύρια  ήταν δραστηριότητες ανταλλαγής των  περισσευμάτων της αγροτικής παραγωγής της θερινής περιόδου για την συμπλήρωση των προμηθειών για τον επερχόμενο χειμώνα. Φέτος, περισσότερο σαν μια ευκαιρία για τόνωση της αναγνώρισης των αγροτικών επαγγελμάτων, παρακολουθήσαμε με ευχάριστη έκπληξη την Γιορτή του Αγρότη Χαλκιδικής (24-26/7/2013, Ν. Τρίγλια), το Φεστιβάλ Νέων Αγροτών Πρέβεζας (6-8/9/2013, Κανάλι), την Γιορτή του Νέου Αγρότη Λάρισας (14-15/9/2013, Μόδεστος) και την Γιορτή του Αγρότη Πιερίας (21-22/9/2013, Καρίτσα).

Η Γιορτή Αγρότη Πιερίας  είναι η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «κριτσμά», της γιορτής που γινόταν  παλαιότερα όταν τέλειωνε η ένταση της συγκομιδής και αποξήρανσης  του καπνού, και ξεκινούσαν οι προετοιμασίες υποδοχής του χειμώνα.


Στην τελετή έναρξης καταγράψαμε  αρκετούς μεταξύ των οποίων: Απόστολο Τζιτζικώστα (Περιφερειάρχη Κεντ Μακεδονίας), Σοφία Μαυρίδη (Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας & Πολιτισμού), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (Βουλευτή), Δημήτρη Χριστογιάννη (Βουλευτή), Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (Βουλευτή), Γιώργο Παπαθανασίου (Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου), Δημήτρη Τζιμήτρα (Περ. Σύμβουλο), Παπανικολάου (Περ. Σύμβουλο), Παπαχρήστου (Περ. Σύμβουλο), Μαρία Μίχου, Γιώργο Κωτούλη (Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου), Μαρίκα Τζιμήτρα (Αντιδήμαρχο), Σοφία Ζούρζουρα (Αντιδήμαρχο), Διονύση Πασχάλη (Αντιδήμαρχο), Δημήτρη Ντούρο (Συνεταιρισμός Αγ. Λουκάς), Διονύση Φόλιο (ΠΑΣΕΓΕΣ), Ζήση Μανώση (Πρόεδρο Ζεύς), Γιώργο Νάτσιο (ΣΠΕΚΟ), Δημήτρη Ρουκά (ΠΕ Πιερίας), Νίκο Λάππα, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους αρχών & φορέων, Αναστασία Μποστανίτη (Αρχοντικό Αλθαία), Αποστόλη Κούρτη (Οινόβιον), Γιάννη Δημαλή, Τάσο Αντωνίου (Βοσκός), Αναστάσιο Κιάτο (Μελισσοκομία), Κατερίνα Σαφέτη (Δίον), Κώστα Κωστόπουλο (Τσάι Ολύμπου), Γιώργο Βροντινό (Ξυλόγλυπτα), Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγρΟραμα & ΑγροΝέα) και πλήθος κόσμου, που το βράδυ παρακολούθησε τοέργο των πολιτιστικών Συλλόγων. Αλλά ο κόσμος ήταν πάρα πολύ περισσότερος την επόμενη βραδιά, όταν τραγούδησε ο γνωστός Σαφέτης, που κατάγεται από την Καρίτσα.

Χαιρετισμό έστειλε ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ Α. Τσαυτάρης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Θ. Καράογλλου. Ο κ Α. Τζιτζικώστας τόνισε ότι την σημασία της γεωργίας στην Κεντ. Μακεδονία υποδηλώνει η μόνη ανεξάρτητη Αντιπεριφέρεια, ενώ θεωρεί απαράδεκτη την φορολόγηση των μέσων παραγωγής στην γεωργία που μεταξύ άλλων είναι τα αγροτεμάχια. Το ίδιο διεκήρυξε και η κα Σ. Μαυρίδου, αλλά και ο κ. Γ. Παπαθανασίου, καθώς και οι βουλευτές. Τελικά όλοι συμφωνούν, αλλά η διαδικασία φορολόγησης προχωρά …

Όσοι ήταν εκεί έκαναν σοβαρές  συζητήσεις, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι έλλειπαν, όπως το Τοπικό Σύμφωνο ΘΡΟΝΟΣ, το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πιερίας, τα Ενοικιαζόμενα δωμάτια & ο Αγροτουρισμός, μεγάλα αγροκτήματα και συνεταιρισμοί, οι μεταποιητικές-συσκευαστικές μονάδες της περιοχής, οι εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και το τοπικό Επιμελητήριο, μέλη του οποίου θα έπρεπε να είναι και να συμμετέχουν στην διοίκηση, όλοι οι επαγγελματίες αγρότες.

Η κα Αναστασία Μποστανίτη (ΑΛΘΑΙΑ, Ελατοχώρι, 6997263064) έδωσε μια διαφορετική προοπτική στον αγροτικό τομέα, συνδέοντας τον με επισκέψιμα αγροκτήματα και με αγροτουριστικές μονάδες, που θα προσφέρουν βιωματικές ευκαιρίες στους επισκέπτες, αλλά και με την ανάγκη για την τυποποίηση και συσκευασία σε μικρά οικογενειακά εργαστήρια όλης της αγροτικής παραγωγής, για να την καθιστούν επώνυμη και έτοιμη για διάθεση στον καταναλωτή. Ακόμα είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιτεύχθηκε ακόμα η σύνδεση του υπερτροφικού τουριστικού τομέα Πιερίας με την τοπική αγορά και τον τοπικό πολιτισμό, κατέγραψε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, που θα διερευνηθεί σε προσεχή συνάντηση.

Στον χώρο του ΑγροΝέα  οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις  προσεχείς διοργανώσεις, όπως: για  την τοπική δικτύωση (6/10/2013, Ελατοχώρι), για τον μαύρο χοίρο (12/10/2013, Λεπτοκαρυά), για την αγροτική κοινωνία & κοινωνική Οικονομία (13/10/2013, Κοζάνη, 69982823882), για το συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» (15/10/2013, Ναύπλιο, www.farmsup.eu), για τον «Τουρισμό & Γαστρονομία (17-18/10/2013, Σαντορίνη, http://imic2013.conferences.gr), για το λογισμικό ifarma (www.ifarma.agrostis.gr), για το max grow (www.salinitysolution.com), για την υδροπονική ζωοτροφή (www.dnasmart.gr), για την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (infoeaffe@gmail.com), για την πιθανότητα για ομαδική συμμετοχή στην AGROTICA με το ΑγρΟραμα (2310271950) και βέβαια για το αρχοντικό ΑΛΘΑΙΑ-Ελατοχώρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...