Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Στις «ορέξεις» των συστημικών τραπεζών η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα

Διαμηνύει η  μνημονιακή κυβέρνηση. 


Απαντώντας  σε ερώτηση των βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και Βαγγέλη  Αποστόλου σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας του αγροτικού πτηνοτροφικού  συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Η βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής  οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο  της Κυβέρνησης και στο πλαίσιο  αυτό, μεταξύ άλλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, έχει δοθεί προτεραιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση και τη συνεπαγόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητά του και να δοθεί η δυνατότητα να εκτελέσει τον αναπτυξιακό ρόλο που του αναλογεί για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, η παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων υπέρ συγκεκριμένων φυσικών ή νομικών προσώπων δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.»

Με  αυτή τη στάση της κυβέρνησης αποκαλύπτεται πως τελικά ήταν προσχηματικές οι δηλώσεις περί αναπτυξιακού σχεδίου και προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.

Η κυβέρνηση, πιστή στη μνημονιακή λογική, αφού πρώτα χρηματοδότησε τα ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα μετακυλώντας το κόστος της χρηματοδότησης στο χρέος της χώρας μας, αφού «χάρισε» την Αγροτική Τράπεζα, τώρα αφήνει στις «ορέξεις» των συστημικών τραπεζών τη ρευστότητα και στον αγροτικό τομέα.

Ο αγροτικός  πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων  «ΠΙΝΔΟΣ» είναι ο μεγαλύτερος  πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός στην Ελλάδα με 550 παραγωγούς-πτηνοτρόφους και χίλιους  εργαζόμενους. Είναι ο ηγέτης της  Ελληνικής πτηνοτροφίας και συνεισφέρει  σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ του νομού  Ιωαννίνων.

Αυτό όμως που απαιτείται τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, όχι μόνο για τον  αγροτικό πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Ιωαννίνων  «ΠΙΝΔΟΣ», αλλά και γενικότερα για  την κτηνοτροφία στη χώρα μας, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα  για την επιβίωσή της, δεν διασφαλίζεται  με τέτοιες πολιτικές.

Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διατυπώσει την κριτική του για την  συγκρότηση και λειτουργία των συνεταιρισμών, καθώς και τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση σε νέα βάση του συνεταιριστικού κινήματος και τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, μέσω τράπεζας ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, ο  ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί συστηματικά τα όσα συμβαίνουν στις επιχειρήσεις  του χώρου της κοινωνικής οικονομίας και καλεί τους ενδιαφερόμενους να αποτρέψουν κάθε σχέδιο πώλησης - που διάφορα κέντρα εξουσίας απεργάζονται – ώστε να μην επαναληφθεί το δράμα της Δωδώνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...