Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κτηνοτρόφοι: Δεν πουλάμε κάτω από 6 ευρώ/κιλό τα αμνοερίφια

Την πρόθεση των κτηνοτρόφων της χώρας μας να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής ξεπερνά τα 7 ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια στην αγορά, λόγω της “μειωμένης παραγωγής που καταγράφεται φέτος, κατά 30%”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι κάλεσε τους κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή, ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στους ίδιους τους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής.

Τονίζοντας ότι θα ήταν προς όφελος του καταναλωτή να προγραμματίσει τις φετινές του αγορές για το πασχαλινό τραπέζι, ο πρόεδρος της ΠΕΚ σημείωσε ότι φέτος δεν αποκλείεται να υπάρξει έλλειψη στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και λόγω του ότι έγιναν πολλές πρόωρες εξαγωγές.

Αναφορικά με τις πέντε δράσεις που αποφάσισε να προωθήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ο κ. Καμπούρης επεσήμανε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα, φέτος, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα έτη, να “τα δούμε στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά και τα λόγια”.

Επισημαίνεται ότι και φέτος, όπως κάθε χρονιά, λίγο πριν το Πάσχα, θα γίνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΕΚ, τα δύο παζάρια σε Λαγκαδά (23 Απριλίου) και Δράμα (27 Απριλίου), όπου έμποροι και κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται τις τιμές των αμνοεριφίων και “κλείνουν” τις δουλειές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης, επεσήμανε ότι για την άλλη εβδομάδα προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαμαρτυρόμενοι για την “κακή” κατάσταση που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...