Το φετινό πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις καλλιέργειες αφού, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αστάθεια με αποτέλεσμα να συμβαίνουν καθημερινά καταστροφές από χαλαζοπτώσεις. Για την πρόληψη αυτών των ζημιών που προκαλεί το χαλάζι ο ΕΛΓΑ παρέχει τρόπους αντιμετώπισης όπως είναι τα αντιχαλαζικά δίχτυα, τα κανόνια ηχοβολής αλλά και η χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.), ζητώντας πληροφορίες για το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται από τον ΕΛ.Γ.Α. και την αρμόδια υπηρεσιακή μονάδα, Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, που εδρεύει στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση του προγράμματος για την πενταετία 2014 – 2018.
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι άλλος από την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε πεδινές περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 5 εκατ. στρεμμάτων. Σύμφωνα με όσα μας εξηγούν από το ΚΕ.Μ.Ε. και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Κέντρου, κ. Τσαγκαλίδης Ευάγγελος, η υλοποίηση του προγράμματος βασίζεται στην εξειδικευμένη μετεωρολογική πρόγνωση εμφάνισης χαλαζοφόρων καταιγίδων, στα μετεωρολογικά Radar που τις ανιχνεύουν και τις καταγράφουν και σε ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με συστήματα εκτόξευσης ή πυροδότησης φυσιγγίων Ιωδιούχου Αργύρου. Τα αεροσκάφη αυτά με την καθοδήγηση από το μετεωρολόγο ελεγκτή Radar, εκτελούν πτήσεις σποράς ελευθερώνοντας τεχνητούς πυρήνες από Ιωδιούχο Άργυρο στα καταιγιδοφόρα νέφη.
Οι χαλαζόκοκκοι είναι αποτέλεσμα της παγοποίησης νεφοσταγονιδίων σε κατάσταση υπέρψυξης, πάνω σε πυρήνες παγοποίησης, δηλαδή σε κομμάτια παγοκρυστάλλων ή παγοποιημένα νεφοσταγονίδια. Σύμφωνα με το εννοιολογικό μοντέλο του "αυξημένου ανταγωνισμού" με την εισαγωγή στο νέφος τεχνητών πυρήνων που ανταγωνίζονται τους φυσικούς για το διαθέσιμο υπέρψυχρο νερό, σχηματίζονται χαλαζόκοκκοι με μικρότερο μέγεθος αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να λιώσουν κατά τη διάρκεια της πτώσης τους, φθάνοντας στο έδαφος ως βροχή.
Η στατιστική αξιολόγηση του Προγράμματος έδειξε ποσοστά επιτυχίας από 35% έως και 72% στις παραμέτρους, όπως η μέση διάμετρος χαλαζοκόκκου, η κινητική του ενέργεια κ.ά., ενώ η οικονομική αξιολόγηση ότι τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ζημιές από χαλάζι στις αγροτικές καλλιέργειες περιορίζονται κατά 58,2% και οι πληγείσες εκτάσεις κατά 30,3%.
agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου