Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συνεργασία House of Wine με τους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου

Old Vine cabernet from Chateau Montelena, Napa...Image via Wikipedia
Ripe Sauvignon blanc grapes.Image via WikipediaTo House of Wine, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική κάβα στο ελληνικό διαδίκτυο, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσφοράς νέων, πρωτοποριακών υπηρεσιών στους φίλους του κρασιού, παρουσίασε πρόσφατα από τις ιστοσελίδες του μια νέα κατηγορία οινοποιείων με τίτλο "Οινοποιεία Βoutique του Ελληνικού Αμπελώνα", που σκοπό έχουν να αναδείξουν στο ευρύ κοινό οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά αλλά μικρή προβολή και περιορισμένο δίκτυο διανομής, οινοποιεία που δεν είναι γνωστά σε όλους τους οινόφιλους της χώρας μας.
 

Από τα  Οινοποιεία Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα  δεν θα μπορούσε να λείπει ένα οινοποιείο που τιμά την πολυετή παράδοση του νησιού της Κω στο κρασί: Το House of wine παρουσιάζει σήμερα στους φίλους του τους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, ένα οινοποιείο που με τα εκλεκτά κρασιά του, την συνέπεια στις μεθόδους παραγωγής, την τεχνική αρτιότητα του οινοποιείου του, αλλά και με το μεράκι της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου, συνεχίζει επάξια την μακραίωνη οινική ιστορία του νησιού.
Ο  Ιπποκράτης  ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας αλλά και το επιφανέστερο τέκνο της Κω, μέσα από την σοφία του είχε αναγνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία και το συνιστούσε σαν φάρμακο και δυναμωτικό: «και πινέτω οίνον αυστηρόν Κώον ως μελάντατον» και «πινέτω δε οίνον Κώον υπόστρυφνον ως μελάντατον». «Αυστηρό» σημαίνει το ξηρό κρασί, «μελάντατο» το βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο και «υπόστρυφνο» το στυφό ή μπρούσκο κρασί.
Αλλά εάν ο Ιπποκράτης ήταν φίλος του κόκκινου κρασιού, η αρχαία Κως παρήγαγε και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Όπως μας λέει ο Στράβων (ΧΙV 2,19) φημιζόταν επίσης για τον «λευκοκώον» ή «τεθαλαττωμένον οίνον», το ανοιχτόχρωμο (λευκό) κρασί που το έπιναν ανακατεμένο με θαλασσινό νερό.
Αυτά τις  κατηγορίες κρασιών παράγουν και  σήμερα οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, από τους αμπελώνες και το οινοππιείο τους στη Μινιέρα Ασφενδιού του Δήμου Δικαίου στην Κώ, και είναι το αποτέλεσμα μιας 15χρονης προσπάθειας με σκοπό την επαναφορά σε νέα σύγχρονη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού αντάξιου του φημισμένου στην αρχαιότητα Κώιου Οίνου

Ο Αμπελώνας

Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, MerlotGrenache Rouge, Syrah, Tempranillo είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου.

Ο πράσινος τρύγος που εφαρμόζεται  και η σχετικά χαμηλή στρεμματική  απόδοση, αλλά και η χωρίς φάρμακα  φροντίδα με συστηματικό δίμηνο ξεφύλλισμα εγγυώνται την ποιότητα των σταφυλιών.

Η Μαλαγουζιά με το Sauvignon Blanc μας δίνουν το κομψό και φίνο Λευκό Τριανταφυλλόπουλου, το Chardonnay, το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί του κτήματος μας δίνει την Εορτή που κρατάει τα φυσικά αρώματα της ποικιλίας και τα παντρεύει άριστα με την λιπαρότητα και τον πικάντικο χαρακτήρα του κρασιού, και το Αθήρι μαζί με το Ασύρτικο μας χαρίζουν τον Δίκαιο Οίνο με τα φρέσκα και ανθώδη αρώματά του.

Το Grenache Rouge μαζί με το Syrah δημιουργούν ένα θαυμάσιο, πιπεράτο και δροσερό Ροζέ, με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, το Tempranillo παρέα με το Syrah  οινοποιούνται με μαεστρία στις Επιλογές δίνοντάς μας ένα πλούσιο ισορροπημένο ερυθρό. Το Syrah, η δεύτερη μονοποικιλιάκή οινοποίηση του κτήματος, είναι βελούδινο στο στόμα, ζεστό, πλούσιο και ταυτόχρονα ευκολόπιοτο, και τέλος ο Δείπνος, είναι από τις καλύτερες συνθέσεις Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc που έχουμε γνωρίσει.

Επτά κρασιά, τρία ερυθρά, τρία λευκά  και ένα ροζέ φέρνουν  την Κω στο ποτήρι μας, συνεχίζοντας επάξια την μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού του Ιπποκράτη...
 
Περισσότερες  πληροφορίες για τους Αμπελώνες  Τριανταφυλλόπουλου θα βρείτε στην σελίδα του House of Wine http://www.houseofwine.gr/how/wine/boutique-wineries/triantafillopoulos.html
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...