Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Ανάβρα Μαγνησίας στην Μεσοκώμη Σερρών

Ένα μαγεμένο πραγματικό ταξίδι από την Ανάβρα Μαγνησίας στην Μεσοκώμη Σερρών, και από εκεί σε κάθε κοινότητα ανθρώπων που «θέλει», απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το ευχάριστα δροσερό βράδυ στην αυλή των γραφείων της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών στην Μεσοκώμη, σε μία από τις καθιερωμένες Δευτέρες της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών.

Ο πρώην Κοινοτάρχης, για 16 χρόνια στην ορεινή (υψόμετρο 1000 μέτρα) Ανάβρας Μαγνησίας, κ. Δημήτριος Τσουκαλάς και η εθελόντρια Τεχνική Σύμβουλος του Δήμου για όλα αυτά τα 16 χρόνια ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Μάχη Καραλή περιέγραψαν πως το κτηνοτροφικό χωριό των αγελάδων, προβάτων, χοίρων και ανθρώπων έγινε ένας υποδειγματικός οικισμός ανθρώπων που συνεχώς αυξάνεται, κρατώντας όλη την νεολαία και προσελκύοντας και άλλους, με τρία κτηνοτροφικά πάρκα πέριξ αυτού και μια ευημερούσα σήμερα κοινότητα 500 ανθρώπων, με μηδέν (0) ανεργία και μέσο όρο ηλικίας κατοίκων 37 χρόνια.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν  με πολλές ερωτήσεις, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, οι: Καλαθάς Ευάγγελος (Δήμαρχος Εμμ. Παππά), Καρακώστας Χάρης (Αντιδήμαρχος), Καραλής Αθανάσιος (Αντιδήμαρχος.), Κετσετής Βασίλης (πρώην Δήμαρχος Στρυμώνα, Δημ, Σύμβουλος), Καραγκιόζης Δημ (Δημ. Σύμβουλος), Γιάτζιος Αθανάσιος (Δ.Σ. Σερρών), Ανδρεάδης Ανδρέας, Γανίκας Δημήτριος, Κατσανίδης Στέργιος (Δήμητρα), Κυριακίδης Γ (Θολός), Δελεφέρης Δημήτριος (Ορεινή), Κοκκώνης Α (Οινούσα), Γανίκα Μ (Ξηρότοπος), Τσούκαλος Χ (Ν.Σούλι), Στόικος Γ (Α.Πνεύμα), Λαμπαδάριος Γ (Κοίμηση), Μιχαηλίδου Ελισάβετ (Ν.Σκοπός), Μάτζαρης Σ (Βαλτερό), Τζαμηλάκη Αθηνά (Μεσοκώμη), Αντωνιάδης Π (Θερμά), Κουφίδης Δ (Α. Πορόια), Μηλούσης Γ (Χαρωπό) και πολλοί άλλοι, σχηματίζοντας ένα ψηφιδωτό ελπίδας τοπικής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών κ. Σταύρος Δελεφέρης αναφέρθηκε στην συνέχεια της δράσης της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών και τόνισε τις επόμενες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων: Πρακτικές υποστήριξης Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-farmsUp (Σέρρες, 12/6/2013), Συζήτηση για την ανάπτυξη σε Ορεινές, μειονεκτικές & νησιώτικες περιοχές (Βρυξέλλες, 18-20/6/2013), Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (Πρέβεζα, 6-8/9/2013), Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-farmsUp (Ναύπλιο, 15/10/2013), ενώ η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών είναι ανοιχτή σε προτάσεις για δράσεις.

Στην Ανάβρα, όπως τα «ζήσαμε» μέσα από τις αφηγήσεις και τις φωτογραφίες του κ. Δ. Τσουκαλά, λειτουργούν σήμερα δύο βιβλιοθήκες και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σύγχρονο νηπιαγωγείο και σχολείο με οικίες στους δασκάλους (που ζουν εκεί συνεχώς), ιατρείο με οικία για τον γιατρό (που ζει εκεί συνεχώς), πάρκινγ (για να απελευθερωθούν οι μικροί δρόμοι) και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επάνω, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα συνεδρίων-εκδηλώσεων, τρία κτηνοτροφικά πάρκα (με νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, δρόμους, παγολεκάνες), πλήρες σύγχρονο σφαγείο, διαμορφωμένο χώρο αναψυχής δύο χιλιομέτρων με αναπλάσεις και ανακαινήσεις δριστελών, νεροτριβών κλπ, ομάδα δράσης εθελοντών, ένα αιολικό πάρκο (και δύο υπό κατασκευή) και ένα υδροηλεκτρικό, ενώ προετοιμάζεται σύστημα τηλεθέρμανσης για όλες τις κατοικίες με αξιοποίηση βιομάζας από το δάσος και με τις  κοπριές των στάβλων.

Σήμερα η  Ανάβρα είναι από τα ελάχιστα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα που δίνουν ελπίδα, δεχόμενη χιλιάδες επισκέπτες για να «αγγίξουν το θαύμα» και την λειτουργία τεσσάρων εστιατορίων, όπου ο καφές κάνει 0,60-0,70€. Η «Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑΣ Μαγνησίας για το περιβάλλον, την αειφορία και τον Πολιτισμό-ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ» (info@anavra-zo.gr, 6974 997388) σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ανάβρας και το Δήμο Αλμυρού, προσπαθούν να καταφέρουν ένα ακόμη ακατόρθωτο -από πρώτη ματιά- εγχείρημα: Ένα μικρό χωριό που κατάφερε το «θαύμα», να συνεχίσει να ευημερεί και να εξελίσσεται σε πείσμα νομικών και φυσικών προσώπων, και κόντρα σε δύσκολους καιρούς και κρίσεις κάθε είδους.

Αποτυπώθηκε ότι  το πρώτο μυστικό της επιτυχίας  ήταν η ανιδιοτέλεια των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών, η επιλογή τους για μόνιμη κατοικία εκεί (μετά τις  σπουδές και την επαγγελματική  επιτυχία) και κυρίως η αλήθεια, με συμμετοχή όλων των κατοίκων (πολλές λαϊκές συνελεύσεις), ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί και η ικανότητα των εκλεγομένων, για έγκαιρη εναλλαγή, πριν επέλθει πλήρης κόπωση από την ενασχόληση με τα κοινά, από την ίδια θέση. Τεχνοκρατικά το σημαντικότερο ήταν μία κατ’ αρχήν σαφής καταγραφή των πλεονεκτημάτων, που στην Ανάβρα ήταν η καθαρή κτηνοτροφία της και το καθαρό φυσικό της περιβάλλον, πάνω στα οποία επένδυσε και επενδύει συνεχώς. Η δημιουργία ενός κεντρικού σχεδίου τοπικής ανάπτυξης (master plan) και η επεξεργασία με εθελοντές πολλών σχεδίων και προγραμμάτων «ωρίμαζε» κάθε πρόταση έγκαιρα και βοήθησε πάρα πολύ.

Σήμερα η  κοινότητα των ανθρώπων στην Ανάβρα έχει δικά της έσοδα, ανεξάρτητα από  το κράτος ή τον Δήμο στον οποίο  υπάγεται, περισσότερα από 200.000 € ετησίως, ενώ οι κάτοικοι απολαμβάνουν «δωρεάν» ρεύμα, με σωστή ισόρροπη αξιοποίηση της θέσης της (ΑΠΕ και επισκέψεις), ενώ έχει και άλλες δυνατότητες πάντα με προτεραιότητα και φροντίδα στην πλήρως βιολογική κτηνοτροφία της και το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον.

Φαίνεται ότι  μεγάλη σημασία έχει η συνέχεια των  δομών και ο σεβασμός των όσων έχουν γίνει από τους περιστασιακά εκλεγμένους κάθε φορά, σε ένα διαχρονικά συμφωνημένο από όλους κεντρικό σχέδιο, ενώ διάχυτη ήταν η πλήρης αποστασιοποίηση από την κεντρική πολιτική-κομματική σκηνή, όπως πολλές φορές αναφέρθηκε.

Η εκδήλωση έκλεισε  με την έντονη επιθυμία να γίνει  επίσκεψη στην Ανάβρα Μαγνησίας (Δήμος  Αλμυρού) και με τις ευχαριστίες  του πρόεδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Σταύρου Δελεφέρη (6975656920), του Γραμματέα της ΕΝΑ κ. Δημήτρη Γανίκα και του πρώην πρόεδρου κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη σε όλους τους συμμετέχοντες και με ένα καλάθι με τοπικά αγροτικά προϊόντα προς τον κ. Δ. Τσουκαλά (6972 024399) και την κα Μ. Καραλή (6974 766101). Η βραδιά συνεχίστηκε μέχρι πολύ αργά με ερωτήσεις και απορίες σε ταβέρνα του Νέου Σκοπού.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...