Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Οι Νέοι Αγρότες στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης


Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, η οποία  καλύπτει όλη την Περιφερειακή Ενότητα  Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) οργανώνει ενημερωτική συνάντηση την 24 Αυγ 2011, στις 20.30, με θέμα την επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλάστρας.
Η συνάντηση  γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας  της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης και της ΕΝΑ Σερρών, με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το ΤΕΙ Λάρισας-Παράρτημα Καρδίτσας, με στόχο την Επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών.
Ειδικότερα  στην Χαλάστρα οι επιστήμονες του  ΤΕΙ Λάρισας έχουν αναλάβει την  παρουσίαση της ενδιάμεσης προόδου  της μελέτης για την κατασκευή  ξύλινης αποθήκης ή στάβλου διαστάσεων 5x10x3 (ύψος) με την παράδοση πλήρους εγχειριδίου κατασκευής και πατρόν, καθώς και καταλόγου υλικών κατασκευής, με πλήρη στατική επάρκεια για έκδοση αδείας. Επίσης θα προσεγγισθούν οι Αγροτουριστικές δραστηριότητες, ως αγροτικό επάγγελμα, ίσως και στοιχεία για την σωστή Προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες.
Οι παρατηρήσεις και το ενδιαφέρον των παρόντων θα ληφθούν υπ’ όψη για να διαμορφωθεί  η τελική μελέτη, που θα παραδοθεί  στις 24-25/9/2011 στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Σερρών, για να τις χρησιμοποιήσουν ελεύθερα οι Νέοι Αγρότες.
Μέχρι σήμερα έγιναν παρουσιάσεις των μελετών  σε Ν. Ζίχνη, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Λαγκαδά  και τώρα στην Χαλάστρα, στις 24 Αυγ 2011, στις 20.30.
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αναδιοργάνωση του τομέα της Αγροτικής Έρευνας, της Αγροτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, της Αγροτικής Συνεχιζόμενης Κατάρτισης, της Πιστοποίησης των Αγροτικών Προϊόντων και του ελέγχου των Αγροτικών Προϊόντων, ελπίζονταν ότι θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην επιστημονική στήριξη των Αγροτών και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών. Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι τεχνοκράτες ότι ο όποιας μορφής σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και κυρίως στην διαδικασία ελέγχου, τους θεωρητικά τελικώς ωφελούμενους, τους Νέους Αγρότες.
Μοιάζει σαν  όλα να γίνονται για τους Νέους Αγρότες και εξ αιτίας αυτών, χωρίς όμως την συμμετοχή τους στον σχεδιασμό, ακόμα ούτε και στον έλεγχο, ακόμα δεν προβλέπεται ούτε ενημέρωσή τους, ή έστω μια κάποια επαφή, θεσμική, όπως ο θεσμικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών.
Στις τελευταίες καταρτίσεις «Νέων Γεωργών», παρατηρήσαμε ότι ο σχεδιασμός δεν έλαβε καθόλου υπόψη ότι οι Νέοι Αγρότες είναι τουλάχιστον ομότιμοι. Έτσι ενώ ελήφθησαν όλες οι υπερ-βολικές πρόνοιες για να γίνει έγκαιρα και άνετα η αναφορά υλοποίησης από το ΥπΑΑΤ προς την Ευρ. Επιτροπή, δεν ελήφθη υπόψη ότι είναι δύσκολο για έναν ενήλικο να παρακολουθήσει πνευματικές εργασίες για ένα εξάωρο μετά την εργασία του, ότι είναι δύσκολο για ένα ενήλικο να τον αποκόπτεις ξαφνικά από την κοινωνική του ζωή για ένα ολόκληρο μήνα επί εξαήμερο εβδομαδιαίως, και ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποσπάσεις έναν επαγγελματία από την δουλειά του επί ένα μήνα, και μάλιστα την περίοδο που ολοκληρώνει την προσπάθειά του.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...