Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πολλαπλά τα προβλήματα των Νέων Αγροτών


Στην συνάντηση-συζήτηση που έγινε την Παρασκευή, 23/7/2010, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Ζίχνης, με πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών παραβρέθηκαν ο βουλευτής Σερρών κ. Μ. Τζελέπης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Ζίχνης κ. Δ. Ντώνιας, ο Πρόεδρος του ΔΔ Ν.Πέτρας κ. Χ. Τσολίδης, ο κ. Α. Καμάρης (ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Γ. Μαρθάρης (υπεύθυνος Οργάνωσης συνάντησης), Σ. Αποστολάκης (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), Γ. Μπεχτσόπουλος (Γ. Γραμματέας ΕΝΑ Σερρών), Κ. Βαρσάμης (Ταμίας ΕΝΑ Σερρών) και πολλοί Νέοι Αγρότες.

Στην συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Π. Γκιοργκίνης, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Στις Σέρρες δεν έχουν μοιραστεί ακόμα οι νέες συμβάσεις, που μειώνουν «ετσιθελικά» (με ΚΥΑ) το πριμ πρώτης εγκατάστασης στο μισό και καθιστούν «κουρελόχαρτα» τις προηγούμενες συμβάσεις που έχουν επάνω τους την σφραγίδα του κράτους.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Θεσσαλονίκη (είπε ο κ. Α. Καμάρης), αλλά και στην Πρέβεζα που υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Λ. Ραβανό (ΕΝΑ Πρέβεζας). Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η γρήγορη τακτοποίηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Κρήτης, χωρίς να υπάρξει ισομοιρία σε όλες τις Περιφέρειες. Θα μπορούσε να προωθηθεί ίσος αριθμός συμβάσεων σε κάθε Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Μ.Τζελέπης, και όχι η Κρήτη να έχει τελειώσει και στην Κεν. Μακεδονία να μην έχει καν αρχίσει, πράγμα που αφήνει εκτεθειμένη την δημόσια διοίκηση σε υποψίες μεροληπτικής αντιμετώπισης ή/και προνομιακής μεταχείρισης.

Και βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα εισπραχθεί αυτή η πρώτη «κουτσουρεμένη» δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών, εκτός από την διαβεβαίωση στην Βουλή της κας Υπουργού, ότι «όλοι οι Νέοι Αγρότες θα πληρωθούν μέσα στο 2010». Αλλά 2010 είναι και η 31 Δεκ 2010, που απέχει 23 ολόκληρους μήνες από την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της 27/1/2009, όπου η (αποδειχθείσα ανίκανη) δημόσια διοίκηση εγγράφως διαβεβαίωνε ότι «μέσα σε τέσσερις μήνες» θα είχε τακτοποιηθεί κάθε αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων και στην υλοποίησή τους, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους Νέους Αγρότες στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, και ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθόσον ήδη διανύουμε την δεύτερη καλλιεργητική περίοδο χωρίς σαφή προσανατολισμό, και με τα έξοδα να διογκώνονται και να «τρέχουν» συνεχώς χωρίς ασφαλείς ενδείξεις προοπτικής.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει προωθήσει μία κοινή μορφή προσφυγής (η οποία είναι αναρτημένη στο www.neoiagrotes.gr, Προσφυγή Νέων Αγροτών-15/6/10) για να «κρατήσει ανοικτή» την δυνατότητα εφαρμογής όσων δηλώθηκαν από την δημόσια διοίκηση για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, από τον σχεδιασμό και την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέχρι την Πρόσκληση της 27/1/2009 και την έκδοση των αποτελεσμάτων της Πρόσκλησης. Πέραν των εκ των υστέρων προσπαθειών «τακτοποίησης» και δημιουργίας «αδιεξόδων» ο συνεχής εμπαιγμός αποτελεί προσβολή για κάθε πολίτη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.

Μετά την τροποποίηση του Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ (Caravell, Αθήνα, 24/6/2010), που από 305 εκ€, το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, έχει πλέον διαθέσιμα μόνο 185 εκ€, από τα οποία τα 155 εκ€ για την μοναδική ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της 27/1/2009 και τα 30 εκ€ για παλαιότερες υποχρεώσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Ίσως αν κάποιοι απενταχθούν γρήγορα να δοθεί η ευκαιρία σε μερικούς ακόμα μέσω μιας νέας πρόσκλησης μετά το 2012 (ίσως …).

Ο κ. Γ. Μπάκε (πρόεδρος CEJA-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών) δήλωσε στις 19/7/2010, στις Βρυξέλλες, ότι «Είδος υπό εξαφάνιση κατέστησαν οι Νέοι Αγρότες στην ΕΕ, καθώς μόλις το 7% των αγροτών στα 27 κράτη, είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Η συνεχής συρρίκνωση θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τον αγροτικό τομέα. Με το ρυθμό αυτό σύντομα η αγροτική εκμετάλλευση θα περάσει στα χέρια μεγάλων εταιριών ακόμα και έξω από την ΕΕ, ενώ τα εδάφη θα καλλιεργούνται περιστασιακά.

Οι Νέοι Αγρότες θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να καθορίζεις ένα επάγγελμα από το εισόδημα μόνο, ή/και με τον χρόνο απασχόλησης, χωρίς να έχεις καθορίσει ποιο είναι το αντικείμενο, που μπορεί να απασχολείσαι, καθώς και η εκπαίδευση και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνεις το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ανοησία φαντάζει υπερβολική εάν υπολογισθεί ότι το εισόδημα καθορίζεται από τον όγκο της αγροτικής παραγωγής και από τις τιμές. Αλλά ο όγκος εξαρτάται από τον …Θεό, και οι τιμές ορίζονται από τα διεθνή χρηματιστήρια.

Με μεγάλη ικανοποίηση ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα Υπουργικά χείλη, στο συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27/7/2010, το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, που όπως ειπώθηκε: Οι αγροτικές κοινωνίες τροφοδοτούν με πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα τα αστικά κέντρα και παράλληλα προσφέρουν πληθώρα δημοσίων αγαθών που απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας. Διατηρούν πλούσια οικοσυστήματα, συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και του αέρα και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ συντηρούν το αγροτικό τοπίο & τις δομές που το χαρακτηρίζουν. Οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βιομάζα και στην κατακράτηση ρύπων.

Το Μητρώο των Αγροτών πρέπει να έχει μόνο τους 100% αγρότες. Στα διάφορα προγράμματα μπορεί κάθε φορά να καθορίζεται με ΚΥΑ ή ΥΑ οι δικαιούχοι που μπορεί να έχουν 75% αγροτικό εισόδημα, ή 51% ή 35% ή 25% κλπ.

Ανακοινώθηκε ο ΟΔΗΓΟΣ για τα Φωτοβολταϊκά, και όλοι σχεδόν νομίζουν ότι πρόκειται «χρυσοφόρο κότα». ΑΛΛΑ ο χρυσός είναι ορατός σήμερα μόνο στους Τεχνικούς Συμβούλους, με κόστος σύνταξης φακέλου 4.000€, 3.000€ ή 1.200€. Η ΔΕΗ θέλει 650€ και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι περισσότερα από 500€. Οι Νέοι Αγρότες καλούνται να πληρώσουν πριν την έγκριση αναλαμβάνοντας όλους τους κινδύνους. Τελικά οι μόνοι ασφαλείς εισπράκτορες από κάθε πρόγραμμα είναι οι σύμβουλοι, οι μελετητές και οι συντάκτες εκθέσεων, χωρίς επιχειρηματικούς κινδύνους. Υπάρχουν μέχρι σήμερα τέσσερις Τράπεζες που χρηματοδοτούν με 100% την φωτοβολταϊκή μονάδα.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια προσπάθεια να υποκλέψουν τον Αγροτουρισμό, από τους αγρότες και να τον δώσουν σε οποιονδήποτε. Οι Νέοι Αγρότες ξεκαθάρισαν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ελεύθερα Τουρισμό Υπαίθρου ή Τουρισμό Φύσης ή Ορεινό Τουρισμό, ΑΛΛΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ μπορούν να κάνουν μόνο οι ΑΓΡΟΤΕΣ (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασεργάτες). Κάθε άλλη ρύθμιση θα κλέβει κομμάτι των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως καταληστεύθηκαν τα κονδύλια των αγροτών από άλλους επαγγελματίες που έκαναν ψευδώς αγροτουριστικές μονάδες και τώρα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων την κλοπή.

Οι Νέοι Αγρότες Σερρών συνειδητοποιούν ότι μόνο με την ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων και την ροή πληροφοριών μεταξύ τους για όλα τα θέματα που τους απασχολούν μπορεί να περιμένουν βελτίωση της κατάστασής τους και πιθανότητα σωστής επίλυσης των προβλημάτων τους, και γι αυτό, ακόμα και τώρα, με την ένταση των θερινών αγροτικών απασχολήσεων, παραμένει ανοικτό το ραντεβού κάθε Δευτέρα, στα γραφεία της ΕΝΑ Σερρών (Μεσοκώμη), στις 21.00 (χειμώνα 20.00).

Ήδη προτάθηκε συνάντηση-ενημέρωση-συζήτηση με θέμα «Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία» την Δευτέρα, 20 Σεπ 2010.

Οι Νέοι Αγρότες, πιστεύουν όσα είπε ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 24/7/2010, στην Γιορτή της Δημοκρατίας: «ότι αρνητικό έγινε τις τελευταίες δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο, έγινε εις βάρος της νέας γενιάς». Το δυστύχημα είναι ότι πέραν της αναγνώρισης, συνεχίζονται οι αρνητικές οι εξελίξεις για τους Νέους Αγρότες. Αλλά οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να οραματίζονται καλύτερες μέρες, άλλωστε τα 9,5 δισεκατομύρια των κατοίκων της γης το 2020 θα αναζητήσουν τροφή από τον αγροτικό τομέα. 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...