Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στο χείλος οικονομικής καταστροφής οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης

Να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και να στηριχθούν οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης και της χώρας γενικότερα, καθώς παραμένουν αδιάθετοι τόνοι προϊόντων ως συνέπεια του βακτηρίου E.Coli, ζητά με προσωπική του επιστολή ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει ότι «το επικίνδυνο θανατηφόρο βακτήριο E.Coli έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά κηπευτικών μεγάλη αναστάτωση, ενώ έχει κλονίσει δραματικά την κατανάλωση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κηπευτικά προϊόντα, καθώς η επιδημία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους στην Ευρώπη, 21 από τους οποίους στη Γερμανία».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «παραμένουν τόνοι αδιάθετων κηπευτικών προϊόντων από την Κρήτη, όπως και από άλλες περιοχές της χώρας στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως τη Γερμανία» και ότι «σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, χιλιάδες τόνοι εξαγόμενων κρητικών προϊόντων έχουν μπλοκαριστεί στη Γερμανία, ενώ ακυρώθηκαν μεγάλες παραγγελίες λόγω της αναταραχής που επικρατεί στο εξωτερικό και της απροθυμίας του καταναλωτικού κοινού να αγοράσει κηπευτικά, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς». Ξεκαθαρίζει δε ότι «το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η προεδρία της Κομισιόν, την Τρίτη 7 Ιουνίου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, με θέμα την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.Coli, και τις επιπτώσεις της σε λαχανικά και παραγωγούς».

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «πολλοί παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές κηπευτικών, εξαιτίας των επιπτώσεων και του φόβου από το σκάνδαλο με το βακτήριο E.Coli, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να αισθάνονται σίγουροι ότι αγοράζουν ασφαλή, ελληνικά προϊόντα και δη Κρητικά». Επιπλέον, επισημαίνει ότι «σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης προτάθηκε να υπάρχει ειδική σήμανση των προϊόντων που να αποδεικνύει ότι τα κηπευτικά της είναι απολύτως ασφαλή» και πως «οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, καθώς πέρα από το εξωτερικό οι πωλήσεις κηπευτικών έχουν πέσει σημαντικά στην Κρήτη και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω του πανικού που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι «τα προϊόντα μένουν αδιάθετα στα χωράφια ή κάποια από αυτά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, μόλις πέντε λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 80 λεπτά».

Κατόπιν, θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιμο το υπουργείο «να στηρίξει τα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα και τους έλληνες παραγωγούς, δεδομένου ότι τα κηπευτικά της χώρας παραμένουν εξαιρετικά ασφαλή», ενώ ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν εξετάζει «την πρόταση να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές κηπευτικών, προκειμένου να διατεθούν τα Ελληνικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά και καθησυχαστούν οι καταναλωτές». Επιπλέον, του ζητά να προχωρήσει «σε ειδική σήμανση των κηπευτικών προϊόντων της χώρας και της Κρήτης που να αποδεικνύει ότι είναι απολύτως ασφαλή», όπως και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές «για την ασφάλεια και ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση, να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη και να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή των παραγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...