Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για τα δάνεια της ΑΤΕ και την αγροτική πολιτική

Συμβολική κατάληψη της τράπεζας στα Γιάννινα
Για τη στάση της κυβέρνησης, που και μέσω της Αγροτικής Τράπεζας δεν στηρίζει την κτηνοτροφία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα κτηνοτρόφοι και στα Γιάννινα, με αφορμή τόσο την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, όσο και την παρακράτηση από τους λογαριασμούς των παραγωγών χρημάτων για αποπληρωμή άτοκων δανείων του 2007, παρόλο που είχε γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου ρύθμιση από τα συναρμόδια υπουργεία. 
 
Τα χρήματα για να επιστραφούν χρειάζεται γραφειοκρατική διαδικασία.Δεκάδες κτηνοτρόφοι, μέλη του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, αφού τοποθέτησαν πανό στην είσοδο, κατέλαβαν συμβολικά το υποκατάστημα της ΑΤΕ (κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ) χωρίς να εμποδίζουν όμως τις συναλλαγές. 
 
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή στον οποίο μετέφερε το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς χωρίς τη γραφειοκρατία, αλλά και τη διαμαρτυρία τους για τα υψηλά επιτόκια που διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο και έγιναν απλησίαστα τα δάνεια για τους παραγωγούς.

Παρακράτηση χρημάτων και δάνεια

«Η συνολική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώριο στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας αλλά απεναντίας διώχνουν μια ώρα γρηγορότερα τους κτηνοτρόφους από το επάγγελμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας.Για την παρακράτηση χρημάτων από τους λογαριασμούς, σημείωσε ότι μόνο και μόνο η ενέργεια που έγινε ήταν απαράδεκτη. «Θα έπρεπε, πρόσθεσε, από τη στιγμή που θεωρούν ότι είναι λάθος να επιστραφούν τα χρήματα και να προσέρχεται ο καθένας να κάνει τη ρύθμιση για το 2011 όπως ορίζει η απόφαση. Δυστυχώς, δεν τα επιστρέφουν τα χρήματα, πρέπει να γίνει αίτηση να πάει στην Αθήνα και να επιστρέψει για να επιστραφούν τα χρήματα».

Μείωση παραγωγής και κτηνοτρόφων

Γενικότερα για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας ο κ. Τζίμας και ως μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα -και θα τονιστούν σήμερα Σάββατο στη συνέλευση του Συνδέσμου στα Τρίκαλα-τα στοιχεία που δείχνουν καθαρά τόσο τη μείωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στους κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια. «Αν δεν στηριχθεί άμεσα η κτηνοτροφία πολύ σύντομα θα κοιτάμε πρόβατα και αγελάδες στις φωτογραφίες», είπε με νόημα και για την κινητοποίηση τόνισε ότι ήταν ένα ακόμη μήνυμα προς την κυβέρνηση η οποία,, όπως χαρακτηριστικά είπε, φαίνεται δύσκολο να ακούσει...

Αρνητική εξέλιξη η στάση της κυβέρνησης για «Δωδώνη»
Ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο μείζον θέμα απεμπλοκής της ΑΤΕ από τη γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» δεν έκρυψε την ενόχληση των παραγωγών-συνεργατών της εταιρείας για τη στάση της κυβέρνησης: «Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το θέμα αποτελεί μια εξέλιξη αρνητική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», είπε και σε ότι αφορά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους κι αν οργανώνονται για να έχουν λόγο στις εξελίξεις, σημείωσε: « Ως Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και συγκεντρώσεις κάναμε όλο αυτό το διάστημα και συμμετοχή υπάρχει από τον κόσμο, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο βήμα αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Αν αύριο το πρωί πει η κυβέρνηση κάνω πλειοδοτικό διαγωνισμό θα είναι άλλες οι κινήσεις που θα κάνουμε».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...