Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Σαλιγκαροτροφία & Κοινή Γεωργική Πολιτική από τους Νέους Αγρότες Ηλείας

Η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας οργάνωσε εκδήλωση στις 18/12/2010 στο νεότευκτο ξενοδοχείο Αμαλιάς, με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, για να γίνει ενημέρωση για την σαλιγκαροτροφία στην Ελλάδα και για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Ο κ. Αθαν. Γκόγκας (www.snailfarming.gr) είπε ότι από τα σαλιγκάρια που τρώγονται έχουν αναπτυχθεί κερδοφόρα στην Ελλάδα μονάδες εκτροφής του σαλιγκαριού Helix. Η σαλιγκαροτροφία διακρίνεται στην αναπαραγωγή (ξεκινά τον Απρ και λήγει τον Νοε) και στην πάχυνση που διαρκεί 3-4 μήνες που γίνεται σε δυκτιοκήπια με περίφραξη, ταΐστρες & σκέπαστρα. Η απαραίτητη υγρασία επιτυγχάνεται με σύστημα υδρονέφωσης που απαιτεί μέχρι 1200 λίτρα νερό ανά στρέμμα. Τα σαλιγκάρια τρώνε τεχνητό σιτηρέσιο από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, ανθρακικό ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Για την παραγωγή 1 κιλού σαλιγκαριών απαιτούνται 1,6 κιλά τροφής. Κάθε κύκλος παραγωγής (3,5 μήνες) δίνει 4,5 τόνους σαλιγκαριών (επομένως από 0 έως 10 περίπου τόνους ανά στρέμμα) ετησίως. Το κόστος παραγωγής ανά κιλό σαλιγκαριών είναι 1,5€, όπως μας είπε ο κ. Α. Γκόγκας.

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν γίνει 2 επιστημονικές εργασίες (καθ Λαζαρίδου) για την σαλιγκαροτροφία. Φαίνεται ότι η σαλιγκαροβιομηχανία στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην ανικανότητα των δημόσιων λειτουργών να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή έγινε ληστρική αποψίλωση όλων των φυσικών πληθυσμών, και όταν τελείωσαν όλη την Ελλάδα, άρχισαν αγνώστου προέλευσης αθρόες εισαγωγές σαλιγκαριών, που οδήγησαν την Ελληνική σαλιγκαροτροφία σε απαξίωση.

Ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ (και όχι ΚΑΠ, που είναι παραφθορά του CAP) όπως προτάθηκε από την Ευρ. Επιτροπή στις 18/11/2010, για την περίοδο 2013-2020, συμπίπτει με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, όπως φαίνονται δημοσιευμένες στις εφημερίδες του Ιουλίου 2009. Δίνεται επιτέλους πρωταρχική σημασία στον αγρότη ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ του περιβάλλοντος και αναγνωρίζεται η παροχή δωρεάν δημόσιων αγαθών από τους αγρότες κυρίως προς τους αστούς.

Για πρώτη φορά αναφέρεται ο όρος ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, ο οποίος δεν συμπίπτει με τον παραγωγό. Παραγωγός μπορεί να γίνει ελεύθερα οποιοσδήποτε θέλει και να παράγει και να διαθέτει στην ανοικτή αγορά τα αγροτικά του προϊόντα. Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ έχει κοινωνικές διαστάσεις. Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ θα μπορούσε να είναι: Κάτοικος υπαίθρου όπου και η άσκηση του επαγγέλματός του, Με δήλωση στο ΟΣΔΕ για προσδιορισμό επιφάνειας που φροντίζει, Απασχολούμενος πλήρως σε αγροτικά επαγγέλματα, Με το μέγιστο των εισοδημάτων του από αγροτικά επαγγέλματα, Ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και Με κανονικά φορολογικά στοιχεία στην αγροτική του οικογένεια.

Μόνο πραγματικοί αγρότες, που το μέλλον τους εξαρτάται από το συγκεκριμένο αγροτικό επάγγελμα, μπορούν να διαπραγματευτούν με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, με τους άλλους παραγωγικούς φορείς και με την πολιτεία για να βρουν ένα επίπεδο ισορροπίας-επιβίωσης κοινά αποδεκτό. Κάθε άλλη σύνθεση μπορεί να είναι μόνο διεκδικητική, και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο εισπρακτικές βραχυχρόνιες φιλοδοξίες και κομματικές εξυπηρετήσεις.

Η ΕΝΑ Ηλείας θα μετέχει με θέσεις στην σύσκεψη της 5/2/2011 για την ΚΓΠ, στην Θεσσαλονίκη,μαζί με Νέες & Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα.
(για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...