Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Στο «κόκκινο» ο κλάδος των πουλερικών

Σε δυσθεώρητα ύψη ο δανεισμός που αδυνατούν να αποπληρώσουν- Τι δηλώνουν οι επιχειρηματίες για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο 
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου των πουλερικών, η πλειονότητα των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει τον δανεισμό της, που χτυπάει «κόκκινο». Οι ζημιές που συνεχίζουν να συσσωρεύουν εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των πρώτων υλών και του σκληρού ανταγωνισμού, εκτιμάται πως θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε «λουκέτο», εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα το επόμενο διάστημα. Την άποψη αυτή εκφράζουν μιλώντας στην «Η» επαγγελματίες του κλάδου και καλούν τις αρμόδιες κρατικές αρχές σε συνεργασία προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου και παράλληλα να διασφαλιστεί η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.Την ίδια ώρα, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σύσταση καρτέλ, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο για αυτές είναι πρωτίστως η υγιής λειτουργία του κλάδου των πουλερικών, ώστε να μπορούν οι πτηνοτροφικές μονάδες να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα πωλούν σε προσιτές τιμές.

«Έκρηξη» στις τιμές των σιτηρών
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αγγελάκης», Θάνος Αγγελάκης σχολιάζοντας τις φήμες περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο της πτηνοτροφίας αναφέρει πως δεν υφίσταται θέμα χειραγώγησης των τιμών και πως το σύνολο του κλάδου είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών το τελευταίο διάστημα εξαναγκάζουν τις εταιρείες σε αναπροσαρμογές των τιμών τους.Και αυτό γιατί, «η τιμή του κοτόπουλου διαμορφώνεται σε ποσοστό 60% από το κόστος των ζωοτροφών και στον τομέα αυτό υπήρξαν μεγάλες μεταβολές τελευταία. Τον Ιούνιο αγοράζαμε σκληρό σίτο για ζωοτροφές στα 135 ευρώ/ τόνο, ενώ σήμερα η αντίστοιχη ποσότητα κοστίζει 235 ευρώ.Επιπλέον, η αύξηση στην τιμή του σίτου παρέσυρε και τις τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου, δηλαδή όλων των βασικών πρώτων υλών της ζωοτροφής. Το αποτέλεσμα; Πάρα πολύ μεγάλα κόστη για τους παραγωγούς, εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιγνίων των διεθνών οίκων. Αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και, αν αποφασίσουμε να τις απορροφήσουμε, θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο και ο κλάδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να κλείσουν. Οποιαδήποτε πιθανή αύξηση δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως θα προορίζεται αποκλειστικά για να καλύψει μέρος από τις μεταβολές στις τιμές των σιτηρών και των λοιπών πρώτων υλών».

Ζημιές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», Μιχάλη Κασσή.Και ο κ. Κασσής αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη καρτέλ και στέκεται κυρίως στα οικονομικά προβλήματα του κλάδου που «λύγισαν» ακόμη και εταιρείες κολοσσούς, όπως η «Βοκτάς». Η Πίνδος, όπως αναφέρει, δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς περίπου 13,5 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά από την γρίπη των πτηνών και 3,5 εκατ. ευρώ από τη μεγάλη αύξηση των δημητριακών την περίοδο 2007-2008. Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια για να καλύψει τις ζημιές της που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Πίνδος αναμένεται και φέτος παρά την αύξηση του τζίρου της να εμφανίσει ζημιές λόγω της αύξησης των δημητριακών κατά 30% (κυρίως σιτάρι καλαμπόκι). Τονίζει επίσης πως αρκετές εταιρείες είναι σε τέτοια άσχημη κατάσταση που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα άτοκα δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να καλύψουν τις ζημιές που τους προκάλεσε η γρίπη των πτηνών. Ο κ. Κασσής δηλώνει θετικός στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον κλάδο και την καλεί να ελέγξει τους λόγους που αυξάνονται οι τιμές των σιτηρών εν μια νυκτί αλλά και το πώς λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ.Ο κ. Θ. Νιτσιάκος από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο, χαρακτηρίζοντάς τες τουλάχιστον ως αστειότητες και παραπέμπει στην προβληματική εικόνα που εμφανίζει ο χώρος τα δέκα τελευταία χρόνια.

imerisia

Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...