Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

«Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας»

Τη σπουδαιότητα του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», τόνισε ο βουλευτής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έγκαιρα και έγκυρα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο εισάγει ένα σχέδιο νόμου που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει θεσμικά φορείς που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ίδιας της ζωής. Ο ΕΛ.Γ.Α., τόνισε, συνδέεται με ...τον τομέα της γεωργικής παραγωγής που βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, τις επιδημίες ασθενειών που επηρεάζουν τη φυτική ή τη ζωική παραγωγή και τις γεωτεχνολογικές εξελίξεις. 

Επισήμανε, πως έχοντας βαθιά γνώση της προσφοράς του αγροτικού κόσμου στην Εθνική Οικονομία και σε δύσκολες στιγμές του Έθνους, οφείλουμε μέσα από τη διεργασία του Κοινοβουλίου με σεβασμό και νηφαλιότητα να προσφέρουμε θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να υπηρετείται πραγματικά η παραμονή του αγρότη στον τόπο του και ιδιαίτερα του νέου αγρότη. Επίσης, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει σωστή και οργανωμένη παρέμβαση σε πολλούς τομείς, όπως ένα σύγχρονο παραγωγικό συνεταιριστικό κίνημα που θα αποτελέσει την παράμετρο υγιούς ανταγωνισμού σε μια οικονομία καρτελοποιημένη και ένα σύστημα που θα προστατεύει αποτελεσματικά του παραγωγούς από τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων.

Απευθυνόμενος στην παριστάμενη Υπουργό, τόνισε ότι ο ΕΛ.Γ.Α θα μπορέσει να βρεθεί σε πορεία αναπτυξιακή και να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα κατόπιν της πολύ σημαντικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών του συνολικού ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων από το Κράτος να αυξηθεί από 20% σε 30%, . 

Εν συνεχεία ο κ. Κουρουμπλής σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 15 που αναφέρεται στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επισήμανε πως η εν λόγω διάταξη δεν έχει λόγω ύπαρξης στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου διότι πρόκειται για μια τεχνοκρατική λογική που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών. 
Κατά την ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις οφειλών τρίτων προς τον ΕΛ.Γ.Α. . Ειδικά για αυτό το ζήτημα, ο ίδιος τόνισε πως η διάταξη που θα προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών τρίτων προσώπων προς τον ΕΛ.Γ.Α., πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εκπληρωθούν με αποτελεσματικό τρόπο αυτές οι υποχρεώσεις υπέρ του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα. 

Όσον αφορά τους γεωτεχνικούς υπάλληλους - γεωπόνους ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το άρθρο 17 ώστε να μην υποβαθμίζονται οι ως άνω ειδικότητες, οι οποίες πραγματικά έχουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον για την αγροτική οικονομία. 

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων. Τόνισε πως η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα που αφορά το ποσοστό χρηματοδότησης των αγροτικών συνεταιρισμών, για να μπορέσουν να είναι αξιόπιστοι και να συνεχίσουν να προσφέρουν επιστημονικό έργο στο Κράτος. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό θέμα της υποβολής αιτήσεων των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Συγκεκριμένα τόνισε πως καθίσταται απαραίτητη η συνεννόηση των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να μην «χρεώνεται» ο αγροτικός κόσμος την καθυστέρηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων. Επίσης ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων και να δεσμευτεί ότι το ποσοστό της εγκαταστημένης ισχύος για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα δοθεί στους αγρότες να μην είναι λιγότερο από 1 Gigawatt. Σε αυτό το ποσοστό ανέφερε θα πρέπει να προστεθούν και οι καπνοπαραγωγοί οι οποίοι πλήττονται οικονομικά.
acarnania.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...